Think Different
Glas slobodne Posavine!

Više ništa neće biti isto: Android će se plaćati

Sukob Googlea i EK

0 53

Američki IT gigant mijenja način izdavanja dozvola za korištenje Android aplikacija u Europi. Preciznije, Google će proizvođačima Androida naplaćivati aplikacije.

Tako, kao što je ranije najavio njegov izvršni direktor Sander Pičai, Google planira prvi put naplatiti Play Store i druge Google aplikacije.

Odluka je uslijedila nakon presude iz srpnja, u kojoj je EK odredila kaznu tom gigantu od pet milijardi dolara, a kako bi ga spriječila da Chrome i svoje ostale aplikacije za pretraživanje učini potpuno dominantnim u okviru Android operativnog sistema, te na taj način uništi konkurenciju.

To znači da će zainteresirani proizvođači ubuduće morati plaćati za određene stavke, poput Play Store, koji se smatra vitalnim središtem Androida, ali je prije svega servis kompanije Google.

Osnova Android operativnog sistema ostati će besplatna i ‘open-source’, ali ako proizvođači telefona i tableta sa područja Europe žele Play Store i Google aplikacije morati će platiti određene nadoknade. Tako će Play Store, kao i mnoge aplikacije poput Gmail i Google Maps, biti okupljene u paket koji će biti obuhvaćen ugovorom i određenom novčanom nadoknadom, prenosi CDM.

Proizvođači Android uređaja s područja Europe će tako dobiti tri opcije: da u svoje uređaje ne uključe Play Store i Google aplikacije, da u uređaje uključe Play Store i aplikacije, ali ne i Chrome, te da u svoje uređaje uključe sve spomenuto, kao što je slučaj sa svim Android telefonima koji se proizvode danas.

Izvor: progledajmo.com

Napišite komentar

avatar
2500

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Pretplata  
Obavijesti me o:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Prihvati Pročitaj više