Think Different
Glas slobodne Posavine!

Vatreni nakon osvajanja svjetskog srebra

Traži se kontinuitet uspješnosti

0 59

Hrvatska nogometna reprezentacija je osvajanjem srebrene medalje na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji (13.06.2018. – 15.07.2018.) nakon poraza u finalu protiv Francuske (2:4) postigla najbolji rezultat u svojoj povijesti.

Kvaliteta toga potvrđena je i na individualnoj razini na način, da je Luka Modrić, inače kapetan reprezentacije proglašen za najboljeg igrača takmičenja. Time je postao dobitnik najvećeg nogometnog priznanja Zlatne lopte.

Takove uspješnosti su vrednovane od svekolike hrvatske javnosti, koja je veličanstvenim dočekom na zagrebačkom Trgu Bana Josipa Jelačića pokazala privrženost sportsko-domoljubnom aspektu jednomjesečnog nogometnog spektakla.

Ipak, u odnosu na spomenutu sportsku manifestaciju pokazala se podijeljenost hrvatskih građana i to na dva načina.

Prvo, velik dio građana je obilježio svoje balkone, automobile i sebe osobno raznolikim simbolima u formi crveno-bijelih kvadratića, dok su drugi zatomili ili ignorirali takav oblik privrženosti nacionalnom. Jedna priča potvrđuje animozitet, koji se ispoljio između tih dviju grupacija. U borbi za jedno slobodno parking mjesto između dvaju vlasnika automobile došlo je do ozbiljne prepirke, tako što je vlasnik vozila obilježenog hrvatskim zastavicama, proglasio onog drugog ‘’izdajnikom’’.

Na tragu ove priče je i incident, kada je u mom susjedstvu pred našu utakmicu sa Rusijom jedna ruska državljanka, inače udata za etničkog Srbina bila bez vidljivog razloga verbalno vrijeđana od jednog polupijanca, koji joj je spočitavao stradanje Vukovara.

Osobno sam osjetio i drugu sportsku klimu prateći finale u jednom istarskom hotelu u društvu pedesetak uglavnom stranih državljana. Ne znam, kojoj su reprezentaciji intimno davali podršku, ali sam svjedočio tome, da su jednako pozdravljali svaki znalački, atraktivan potez na obje strane.

Drugo, postoji podvojenost u ocjenama hrvatskog  reprezentativnog potencijala. Jedni misle, da ima stvarno razinu nogometne velesile, dok su drugi  mišljenja, da je nakon suverenog prolaska grupne faze natjecanja, u „nokaut fazi“ uz veliku dozu sreće ( tri utakmice dobivene u produžecima, od čega dvije boljim izvođenjem penala) , dakle, provlačeći se ‘’kroz iglene uši’’, a ne superiorno, došla do ogromnog sportskog dostignuća.

Međutim, sve te navedene različite ocijene bit će u relativno kratkom roku potvrđene ili opovrgnute. Uspješnost, izvrsnost traži koliko-toliko vremenski kontinuitet. Pojedinačni bljesak umotan u izreci ‘’jedna lasta ne čini proljeće’’ je stoga prava misao.

Naime, UEFA uvodi međunarodno nogometno natjecanje europskih nacionalnih seniorskih reprezentacija (Liga nacija), koje će se održati u vremenu od rujna do studenog ove godine, a s finalnim terminom u lipnju 2019. godine. Sve je koncipirano u formi četiri jakosne lige svaka sa po četiri skupine. Takmičenje prati pozamašan nagradni fond.

Hrvatska se nalazi u prvoj (A) jakosnoj ligi (ukupno 12 reprezentacija) zajedno sa Engleskom i Španjolskom, a koja je već nazvana kao „skupina smrti“. Pobjednik skupine će nakon međusobnih dvostrukih obračuna biti sudionik finala u lipnju slijedeće godine, dok će najslabija reprezentacija od njih tri pasti u nižu jakosnu skupinu.

Bit će to ogroman test za hrvatsku reprezentaciju, pogotovo ako sve stavimo u kontekst, da i Engleska i Španjolska na nedavno prošlom svjetskom prvenstvu nisu ostvarile nadanja njihovih navijača u smislu visokog plasmana.

Ilustracije radi napomena, da su naši nedavni protivnici na svjetskom prvenstvu Rusija i Danska u drugoj (B) jakosnoj skupini, kao i naš susjed BiH. Srbija i Slovenija su pak u trećoj (C) jakosnoj skupini.

Svjetsko nogometno prvenstvo kao veliki financijski posao

Osvajanje srebrene medalje donijelo je Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) prihod od oko 150 miliona kn. Ta krovna organizacija zadržat će za sebe 60%, dok će igrači  i izbornik sa stručnim stožerom između sebe podijeliti  ostatak od 40%.

Dalje, Uredbom Vlade RH donesenoj u prosincu prošle godine svaki hrvatski reprezentativac će za osvojeni naslov doprvaka svijeta kao državnu nagradu za vrhunska sportska dostignuća dobiti po 70.000 kuna, izbornik Z. Dalić 60.000 kn, dok će sve ostale osobe iz stručnog stožera podijeliti iznos od 96.000 kuna.

Dakle, vidimo, da je u financijskom smislu sve precizno izregulirano. S tim u vezi podsjećam, da  su naši reprezentativci već nakon pobjede nad Danskom, razdragani  pjevali pjesmu koja glasi ”Nije u šoldima (op. aut. – novcima) sve”. Isto se ponovilo i u Zagrebu na svečanom dočeku kada su to činili kao pratnja pjevaču Mladenu Grdoviću.

Ako su zaista kroz pjesmu iskreno izražavali svoj stav onda im neće biti teško ući u prostor doniranja i izdvojiti dio svog – istina- zasluženo zarađenog novca za neki humanitarni projekt. To bi bio barem neki revanš za fenomenalni doček, koji su im priredili građani Hrvatske.

Autor: Denis Dorić- Den, nezavisni istraživač | e-Posavina.com

Napišite komentar

avatar
2500

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Pretplata  
Obavijesti me o:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Prihvati Pročitaj više