Think Different
Glas slobodne Posavine!

Vaša pisma: IZBORI

Jedna promidžbena

0 144

De Peja gurni tu gajbu, da imam našto sjest, nise više mlado. Peja , jedan od malobrojni, koji još svrnu prid zadrugu, na umivanje. Nije domaći, Vidovljanin je od pri njeko doba došo, kod ćeri, ne more više sam, godine su.

– I šta misliš kog će sad izabrat, eto za koji dan će izbori, divani Peja dok i sam sjeda na praznu gajbu od piva. – Misliš, ko će se izborit da bude u grupi izabranih, jer na Balkanu, ovaj oću reć u regionu, važe druga pravila već u Jevropi. Kod vas u Vidovica je iopet drugačije, vama parok na misi izokola priporuči za kog treba glasat, a koliko je u vaši ti parokova i časni, svako ima u bližoj familiji po jednog crkvenjaka, nije niko lud njima se zamjerit. E u Tolisi ti je sve drugačije. – A štajto Marijane to tako drugačije, koda ste priko bila svita a ne 10-15 kilometara od nasa.

– Bognjeti Pejo e saš viat, Anka denam dva piva. Nešto između želje i molbe bješe upućeno trgovkinji koja je stojeć na pragu od dućana pipkala nješta po endiju dušom i tilom u virtualnom svitu Facebuke a ovo šta su nji dva vidila to je bio samo hologramski prikaz Anke. – Kako ćete: na teku, cash and carry ili ono…

Ne stiže ni završit a Marijan cikni : ono, ono Promidžbeno!

Gledaj šta su ti stupovi demokracije, slobodni izbori i mogućnost motivacije biračkog tjela, da ono temeljem vlastite procjene, bez prisile i ucjene odluči koje pivo i na kojoj temperaturi, jedino njekad o količini vodimo prigovore.

– Vidiš nu gajbu u ćošku, pola je u frižideru, a pola u gajbi, za ne sa slabim mijurom šta nesmu ladno, a u Anke je obaška teka u koju bilježi ko uzima učešća u korišćenju promidžbenog materijala i koliko često. Tako je, od kako je demokratije u Tolisi, minjanju se marke piva, donatori i trgovkinje al adet fala bogu ostaje.

Mi sa svoje strane širimo dobar glas o stranci koja ima takve donatore. Tolisa ti je uvik bila avangarda općine Oraše.

Ša jest jest, oduvik ste znali, potvrdi Pejo.

Ni to mači kašalj bio u na vremena uvuć se vlasti u guicu pa dobit da se „Znanje imanje“ snima u Tolisi. Pričalo se da će se i njeka Faaaaabrika pravit al izgleda zapelo na građevinskoj dozvoli na magarećoj livadi, šteta. Trebalo je take ljude imat, to se tad zvalo ugledni Društveno Politički Radnici ili po naški Poltroni.

– Samo ti drobi Pejo, mi smo oduvik imali taj politički živac samo nije okruženje bilo takvo da ga prikažemo u hrvatskom ozračju. – Koja je to rođendanska slika bila moj Pejo ti dan, znaš kad je ono Tolisa osvanila okitita zastavama, al su se dušmani nadigli sve rđa do korova. Najgore je bilo na nome Facebuki, pokazivo mi unuk. A kakoije jedna mlada gospojica iz rezervnog Domaljevca oču rit Vrankvurta poklopila, a lipa, barem u sliki, more bit šta oće i selebriti i manekenka i tvekerica, a pametna moš joj mirne duše dva oraška vakulteta dat. Povr svega jako nacionalno osviještena  preziva se Ćošković. Ne znam samo šta ne promini prezime u recimo Ugaonić ili Kutniković, ovo Ćošak tukne na Balkan. A lipo nam je prorekla da ćemo bit hrvatska Tolisa samo me stra da ne budemo ko hrvatski Domaljevac ili Hrvatska Tišiiina. – Marijane ajde dosta baba Kata te zove a i promidžbeno prisušilo.

Pribilježio Ćato Bosanski

Napišite komentar

avatar
2500

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Pretplata  
Obavijesti me o:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Prihvati Pročitaj više