Think Different
Glas slobodne Posavine!

Toliška župa proslavila blagdan Velike Gospe

TOLISA: Blizu 10.000 vjernika

0 103

Na proslavi Velike Gospe, patrona župe UBDM u Tolisi i na svetoj misi pod tornjevima crkve okupilo se blizu 10.000 vjernika posavskog kraja.

Kao i svake godine na proslavu blagdana Velike Gospe u župu Tolisa, hodočastili su vjernici iz susjednih župa, te uz molitvu i pjesmu pješice stigli na svečano misno slavlje.

Iz župe Domaljevac pristiglo je 125 hodočasnika, 75 iz župe Oštra Luka-Bok i 27 iz župe Grebnice.

Svečano Misno slavlje za cijeli puk župe i okupljene vjernike u svetištu Majke Božje u molitvi pjesmi i sa snažnim poticajnim porukama, predvodio je fra Kristijan Montina, član uprave Provincije Bosne Srebrene u suslavlju s još 25 subraće svećenika iz susjednih župa koji su došli uveličati proslavu.

Fra Kristijan je uputio molbu vjernicima da, u današnjem egzodusu koji je prisutan u svim župama, ne zaborave ovaj prelijepi posavski kraj, svoju ravnicu i svetu djedovinu.

-Ovaj samostan će uvijek biti i ostati oaza duhovnosti franjevaca Bosne Srebrene gdje ste uvijek dobro došli i gdje će te naći mir za svoju dušu. Blažena Djevica Marija se nije bojala života i prihvatila je sve što je Bog od nje tražio, a isto tako i naše majke, pogotovo ove posavske, nisu se bojale života. Rađale su po petero, desetero i dvanaestero djece i slali u svijet, kazao je fra Kristijan i naglasio,

– Ovaj kraj i čitav katolički narod očuvale su naše majke, s krunicom u ruci i s Biserjem Svetog Ante. Nema te ljubavi između muškarca i žene koja se može usporediti sa ljubavlju majke i djeteta. Stoga čestitam našim majkama i poručujem vama mlađima, ne plašite se života, nego se ugledajte na Blaženu Djevicu Mariju i svoje majke koje su vam darivale život, poručio je u svojoj sažetoj, ali vrlo poučnoj propovijedi fra Kristijan Montina, kojem je gvardijan fra Mario Jurić u ime župe darovao sliku posavske bake.

Po završetku misnog slavlja gvardijan je zahvalio propovjednicima na misama trodnevnicama, fra Zoranu, fra Silviu i fra Mati, kao i svim svećenicima koji su ispovijedali.

Također uputio je zahvali svim pjevačima i sviračima, a tradicionalno nakon mise, vjernici su ispunili crkveno dvorište i uz kolo dali svoj obol proslavi velikog blagdana.

Fotografije i tekst: radioorasje.com

Napišite komentar

avatar
2500

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Pretplata  
Obavijesti me o:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Prihvati Pročitaj više