Think Different
Glas slobodne Posavine!

Suradnja na iskorištavanju neiskorištenog ekonomskog potencijala koridora rijeka Save i Drine, uz potporu Svjetske banke

Zemlje jugoistočne Europe

0 76

U ponedjeljak, 18. ožujka, Svjetska banka, u partnerstvu sa Vladom Brčko distrikta, je bila domaćin okupljanju lidera, kreatora politike i stručnjaka iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Slovenije, gdje je razmatran značaj regionalne saradnje u oblasti upravljanja vodama, naročito na koridoru rijeka Save i Drine.

Da bi zemlje u regiji ostvarile puni ekonomski potencijal, potrebni su jača regionalna koordinacija i saradnja. Više strateško upravljanje vodama između zemalja u slivovima rijeka Save i Drine (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Srbija i Slovenija) stvara realnu priliku za koordinaciju kako bi se iskoristili potencijali ovog zajedničkog resursa,kaže Linda Van Gelder, regionalna direktorica Svjetske banke za zapadni Balkan.Kroz novu inicijativu o kojoj se danas razgovaralo, cilj će nam biti stvaranje novih radnih mjesta, jačanje transporta, poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje energije, turizma, koristeći potencijal zajedničkih resursa i osiguravajući njihovo održivo korištenje.”

Obzirom da rijeke Sava i Drina čine većinu granica između ovih zemalja, otežan je razvoj riječnih koridora kao zajedničkih ekonomskih dobara, a prirodne katastrofe uzrokovane vremenskim nepogodama i dalje prijete stanovništvu, kao što su pokazale poplave iz 2014. Konvencionalno planiranje investicija, koje je ograničeno donošenjem odluka unutar nacionalnih granica, onemogućava višenamjenske investicije kojima se mogu ostvariti koristi preko granica i u više sektora.

 “Današnji skup je prilika za zemlje iz slivova rijeka Save i Drine da se obavežu na saradnju u pravcu ekonomski produktivnijeg upravljanja ovim zajedničkim resursima, uz investicije kojima će se otvoriti radna mjesta, poboljšati plovnost rijeka, zaštititi okoliš i ublažiti postojeći i budući rizici vezani za vodu, kao što su poplave i suše,” kaže David Michaud, šef prakse Svjetske banke za vodne resurse. “Zajedničkim radom zemlje iz regije mogu povećati ekonomski rast i zaštititi svoje stanovništvo, svoje ekonomije i okoliš od rizika vezanih za vodu.”

Koridor rijeka Save i Drine pokazuje značajan potencijal za rehabilitaciju i razvoj, koji uz integriran pristup može utabati put daljem razvoju u sektoru voda i šire. Svjetska banka će nastaviti sa intenzivnim radom s nacionalnim i regionalnim timovima na pripremi Programa koridora rijeka Save i Drine, koji će pružiti podršku za prioritetne mjere u cilju jačanja regionalne integracije i ekonomskog rasta kroz poboljšanje plovnosti, zaštitu od poplave i prekogranično upravljanje vodama duž koridora rijeka Save i Drine.

e-Posavina.com

Napišite komentar

avatar
2500

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Pretplata  
Obavijesti me o:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Prihvati Pročitaj više