Think Different
Glas slobodne Posavine!

Što su dogovorili Čović i Izetbegović

Maheri s doživotnom licencom

0 249

Sastali se u Mostaru Bakir i Dragan ili kako se to suptilnije kaže predsjednici Hrvatske demokratske zajednice i Stranke demokratske akcije Dragan Čović i Bakir Izetbegović. I tu se milozvučnost (u nastavku teksta) prema ovoj dvojici kreatora dobra i zla (uz Dodika) u BiH završava. U nastavku teksta moći ćete pročitati ono što se može iščitati između redova njihovih izjava nakon sastanka u Mostaru, a to njima dvojici neće biti ugodno za čuti.

Oni naravno o sebi imaju pozitivno mišljenje i sebe doživljavaju kao narodne Mesije. Oni to uistinu misle. Možda zato što im nema tko reći kako je njihovo vrijeme jalove politike prošlo i kako trebaju otići u nezasluženu mirovinu.

Po onomu što mediji prenose njih dvojica su se sastali i dogovorili su se da se trebaju dogovoriti. Jer ništa se drugo iz njihovih izjava ne može zaključiti. Rekao bih uobičajeno traćenje vremena kakvo je svojstveno samo našim političarima. Nažalost, nisu Bakir i Dragan izuzeci, većina ih je takva.

Očekivano dva lidera su razgovarala o implementaciji izbornih rezultata. A o čemu bi drugome. Treba sjesti guzicom na što više fotelja iako Čović u svojoj izjavi tvrdi suprotno. Vjeruje li mu tko?

Dakako, Čović je Izetbegoviću pod nos prvo stavio izmjenu Izbornog zakona. Zakon koji će Čoviću osigurati vječnu vlast, a BiH pomjeriti još koji korak ka disoluciji.

Da su se išta oko toga dogovorili već bi obznanili javnosti. Dakle, nisu. Ono što Čović traži Izetbegoviću je neprihvatljivo i na toj agendi se sva priča završava. Ista tema je bila i prije pola godine, pa i u izbornoj kampanji i svi znamo kako je Čovićev prijedlog dočekan kod SDA, ali i svih drugih probošnjačkih stranaka.

Svejedno treba razgovarati. Treba podijeliti fotelje. Treba zauzeti busije iz kojih će se krčmiti proračunski novac, a Izborni zakon i svi drugi prijepori mogu tapkati postrance. Jer njima je svejedno hoće li se kakve reforme provesti i hoće li ova zemlja učiniti koji korak naprijed. Njima što gore, to bolje. Jer u svakom zlu najlakše je kukati na nacionalnoj osnovi i potpirivati narod kakao ih samo oni mogu spasiti, ni manje ni više, od onih drugih.

Po običaju Čović se krije iza Hrvatskog narodnog sabora tako da u pregovorima sa svima, pa i sa Izetbegovićem, ističe kako on zastupa stavove prije svega HNS-a. Jer HNS ima veći autoritet od HDZ BiH. HDZ je samo jedna stranka, a HNS su kao svi politički predstavnici Hrvata u BiH. A svi dobro znamo da je HNS Čovićeva prćija gdje drugi po nazivnoj snazi u HNS-u nemaju nikakvu političku težinu ni mogućnost da se Čoviću suprotstavi po bilo kom pitanju. Čovićevu retoričku manipulaciju može pušiti Izetbegović i svi drugi izetbegovići, ali hrvatski narod taj luksuz sebi nije smio dopustiti. A dopustio je i zato snosi sve posljedice zbog Čovićeve uzurpacije HNS-a kao svehrvatskog političkog tijela koje to u stvarnosti nije.

“Pretvoren sam u osobu koja mrzi muslimanski svijet i narod. To je produkt nečije politike da bi se nešto uradilo”, istakao je Čović novinarima nakon sastanka sa Izetbegovićem. Osim toga dodao je kako je više puta za govornicom govorio da su mu Bošnjaci braća i kumovi. Također je ustvrdio da je on zadnji koji će napraviti štetu bilo kojem Bošnjaku.

Bilo bi smiješno da nije žalosno. U svakom slučaju licemjerno je. Ne mogu tvrditi da Čović mrzi muslimanski narod (ili Bošnjake), ali nije teško izvesti zaključak (izvor mediji) da Bošnjaci ne podnose Čovića. Otuda i velika podrška Komšiću koji je poslužio kao bošnjačka batina za Čovića.

Otkuda toliki gnjev muslimana prema Čoviću? Da nije Čović kumovao svemu tome? Nije li možda on držeći se kursa ratne politike Herceg-Bosne, koja je nedvosmisleno osuđena u Hagu, sam prouzročio zategnute odnose s Bošnjacima? Nismo li zadnjih pola godine u mandatu Čovića i Izetbegovića, ako ne i više, praktično bili bez vlasti, jer je Čović u velikoj mjeri kreirao politiku na način da opstruira sve što se moglo opstruirati? Nije li Čovićevo pišanje uz vjetar dalo obol političkoj krizi u BiH kakvu nismo imali od rata? Puno pitanja, ali je zato odgovor samo jedan i vrlo je jednostavan. Da, Čović je sve to radio i krajnje je licemjerno da se danas pere od odgovornosti. Pogotovo što se njegova politika nije promijenila i što on unatoč ovom sastanku i dalje stoji na poziciji velikosrpske politike (zato mu je Dodik veliki drug kao i Aco uostalom) koja ima imperativ razbiti Bosnu i Hercegovinu. Čovićev cinizam u to je veći što on kao lider nema muda to javno reći (za razliku od Dodika, Šešelja i ostale mu bratije). Nisu imali ni ratni lideri Herceg-Bosne. Ali su svejedno u Hagu dobili 111 godina. A da neki nisu umrli ili pobjegli iz BiH broj osuđujućih godina bi se znatno povećao. U to nema sumnje.

Dalje, Čović kao neprikosnoveni licemjer izjavljuje da mu je svejedno tko će mu biti partner s bošnjačke strane?! Odnekud poznata retorika koju nismo baš mogli čuti od strane hrvatskih prvaka u BiH. Je li to Čović preuzeo Dodikovu političku filozofiju i vokabular? Zanima li ga samo njegov zapadnohercegovački tor pa izjavljuje da mu je svejedno tko će biti u drugom (bošnjačkom) toru? Kako mu može biti svejedno hoće li mu partner biti netko od ljevičara s nepopularnim komunjarskim pedigreom ili će mu partner biti neko fašističko političko krilo partnerskog naroda. Govorim o krajnostima, a ona nije isključena budući da se Čović određuje na način kako mu je svejedno tko će mu biti partner kod Bošnjaka. Ovakav Čovićev stav apsolutno jasno govori na kojim je on političkim pozicijama. Te političke pozicije ne razlikuju se od onih koje je zastupao (kolega mu po pripadnosti službi državne bezbednosti) Mate Boban u ratno vrijeme. Možda je to dobra politika?! Neću u to ulaziti. Jedino što o njoj znam je to da je ista osuđena od cijelog svijeta i da Hrvati nisu mogli dobiti potporu toj politici od nikoga osim od Miloševića i njemu sličnih.

Čović je poručio novinarima kako treba izaći iz okvira rata s digresijom da nas netko stalno uvlači u rat. Pa tko drugi za Boga milog Čoviću? Tko nas drugi uvlači u rat nego promašena politika koju baštiniš i koja vuče korijene još iz 1992. godine. A stao si pregovarati sa sebi sličnim. Sa istim koji je spreman prihvatiti taj rat bez obzira na posljedice i korist koju će nakon takvog rata izvući onaj treći. Rezultat vašeg rata i vaših politika (HDZ BiH, SDA) je današnja Republika Srpska koja vas obojicu vuče za nos i od vas pravi majmune.

Također, osim Čovićevog šarmiranja novinara i Izetbegović je bio odrješit te je s javnošću podijelio impresije sa sastanka.

Po njegovim riječima vidljivo je da mu status opozicionog lidera ne odgovara i da bi rado s Čovićem na istu granu jer fotelja je slađa od svakog interesa nacije i države. Tako Bakir izjavljuje da HDZ i SDA imaju obvezu da budu zajedno. Tako je Bakire, tradicija se mora nastaviti. U to nema sumnje, niti smo sumnjali. Predizborna retorika nakon koje se ostavljao dojam da Čović i Izetbegović više nikad neće progovoriti bila je samo igrokaz za mase. To je valjda svima jasno. Jer s kim će SDA ako neće sa HDZ-om BiH? Braća po dugim prstima koju veže dugogodišnja suradnja toliko su pustili zajedničko korijenje da ih samo Božji potop može rastaviti. Uz uvjet da Bog ne odabere baš Dragana i Bakira kao jedine stanovnike korablje od ljudske vrste. Ne trebamo se bojati. On to neće uraditi jer bi time prestao biti Bog. Postao bi Đavo, a Njemu to nije ni u primislima. Možda će netko postaviti pitanje razmnožavanja. Bog je svemoćan i ne treba sumnjati u takvu Božju kombinaciju. Ako ništa poslat će im Dodika kao mužjaka.

Izetbegović je rekao da SDA i HDZ predstavljaju dva naroda u BiH. Prepotentno, jer oni predstavljaju svoje članstvo, sebe i sve uhljebe koje su projicirali i ustoličili poradi svojih interesa.  Nitko nema pravo sebi dodjeljivati titulu „predstavnika naroda“ pa čak ni kad osvoji 25% ili 35% glasova od ukupnog broja birača upisanih u biračkom spisku. Jer najmanje još toliko ih ima iz reda njihovog naroda koji ih ne mogu smisliti tako da govoriti o HDZ-u i SDA kao predstavnicima naroda zaista je drsko i neozbiljno.

Bakir je također kazao, prenose mediji, da HDZ i SDA predstavljaju spregu koja drži stabilnost u državi. Ne znam jesu li novinari dobro prenijeli Bakirove riječi. Drže li oni svoju stabilnost u državi ili drže državu stabilnom. Što se tiče njihove stabilnosti bit će da im dobro ide, ali kada je stabilnost države u pitanju njih dvojicu se može mirne duše proglasiti u glavni remetilački faktor i s Dodikom u društvu predstavljaju bombu koje se (radi istinske stabilnosti države) najbolje riješiti njezinim deaktiviranjem.

Valjda iz očaja, zbog realne situacije da izgubi vlast, Izetbegović se nastavlja razbacivati predizbornim parolama kao da će mu one pomoći da se SDA etablira kao stranka koja treba vladati u BiH. Pa tako izjavljuje kako je u zadnjem mandatu proizveo 70.000 radnih mjesta. Valjda u simbiozi s koalicionim partnerom kojeg reinkarnira Dragan Čović.

Nemam mogućnost izbrojati sva ta radna mjesta (valjda ne računa Bakir i na ona radna mjesta koje je za Bosance i Hercegovce osigurala Angela Merkel).

Ali hajde da mu čovjek povjeruje i da mu ne uzimamo svaku za zlo pa da mu prizna tih 70.000 novouposlenih građana ove države. Samo ima jedna stvar u ovoj priči o 70.000 radnih mjesta koju mu čovjek ne može oprostiti nego mu je treba nabiti na nos da više nikad ne izusti ništa slično. Radi se o tome da moja malenkost, a vjerujem i veliki broj građana ove države, uz prihvaćanje ove brojke, duboko dijele uvjerenje da su svi tih 70.000 građana BiH koji su dobili posao ujedno i vlasnici članskih iskaznica HDZ-a i SDA.

Ako jedan od njih 70.000 novouposlenih dokaže da nema ništa s HDZ-om i SDA spreman sam povući ovaj cijeli tekst i uz to razbiti ovaj svoj kompjuter i pojesti ga do zadnjeg čipa.

I što je tu novo? Ništa. Od 1995. pa sve do danas HDZ i SDA zapošljavaju isključivo svoje članove (članovi obitelji valjda spadaju u isti koš), dok su svi drugi građani po pitanju šanse da se zaposle građani drugog reda. Zato valjda masovno i odlaze u inozemstvo. Nitko više neće trpjeti (ako već ne mora) zulum i partitokraciju ovih kabadahija i samozvanih „dobrotvora“.

Na kraju se Izetbegović hvali kao će u BiH sve biti za 5 ako oni naprave vlast. Kao da ih netko drugi treba instalirati u vladajuću garnituru. A valjda želi poručiti ako se to ne desi da će nam u državi sve krenuti nizbrdo.

Obećava Bakir mir, stabilnost i sigurnost. Sve ono što on i Čović nisu mogli dok su činili nedodirljivu vlast u protekle 4 godine (da ne govorim i o prethodnih 20 godina zajedničke vlasti). Sad im treba vjerovati samo zato što im je došla voda do grla.

Sad su se kao i oni uozbiljili. Pa tako svoju izjavu Bakir zaključuje riječima da HDZ i SDA mogu imati najbolji mandat ako budu imali zrelosti i pameti.

Ono što se kod njih primijeti je to da imaju zrelosti. Zreli su k’o gnjila kruška. To su u zadnjih pola godine, prepirući se k’o djeca i dokazali. Kao što su dokazali da u redovima ovih stranaka nema dovoljno pameti koja bi ovu zemlju pokrenula naprijed. Barem ta pamet, ako je i ima u njihovim redovima, od Bakira i Dragana, ne može isplivati na površinu.

Ne znači ni to da Bakir i Dragan nemaju pameti. Ohoho… Imaju je i te kako, samo što oni svoju pamet koriste isključivo za svoje potrebe. Narod im je zadnja rupa na sviralu i od njihove pameti narod ima koristi kao Marko Kraljević od struje.

I taman kada smo pomislili da se Bakir neće više razmetati „pametnim“ izjavama kao šlag na tortu izrekao je rečenicu koja bi mogla ući u anale političkih akademija.

Naime, rekao je da je politika ta koja uvlači narode i građane u probleme, te da politika stvara nervoze. Mašala Bakire. Pa tko je ta politika? Što su Bakir i Dragan nego reprezenti te politike. Kreatori i izvršitelji. Glava i rep svega i svačega. Prvotno se hvali kako njih dvojica predstavljaju narod, a pet minuta nakon toga izjavljuje da kao netko drugi preko politike zavađa narod. Samo što on i Draganče s tim nemaju ništa. Hajde Bakire malo ohladi…

Otprilike to je sve što su dva lidera izjavili za medije nakon sastanka u Mostaru. Možda je bolje da nisu izjavili ništa. Jer vidimo da izjavljuju samo gluposti. Da među njima nema ništa novoga i da se neće lako dogovoriti jer oba žive u 1993. godini. Fotelje im mirišu pa sami sebe lažu da su na koncu dvadesetih godina 21. stoljeća.

Hajde, neka lažu sebe. Imaju i debelo članstvo pa imaju komu i dalje lagati, a cijelom narodu podvaljivati muda pod bubrege… Neko vrijeme mogu, ali cijelo vrijeme… E pa neće moći.

Dean Rant | e-Posavina.com

Napišite komentar

avatar
2500

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Pretplata  
Obavijesti me o:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Prihvati Pročitaj više