Think Different
Glas slobodne Posavine!

SDP BiH: CIK pokušava biti zakonodavac i ustavotvorac

Nema pravo ni na jedno...

0 68

Pozvali predstavnike međunarodne zajednice da se ozbiljnije uključe i doprinesu zaštiti ustavnog poretka i legalnosti izbornog procesa u državi.

SDP BiH će do kraja istrajati po pitanju nezakonitog uskraćivanja kompenzacionih mandata SDP-u u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, zaključeno je na danas održanoj sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.

Ponašanje CIK-a Predsjedništvo SDP-a BiH je ocijenilo kao rezultat potpune samovolje većine članova ove institucije. CIKBiH istovremeno pokušava biti i zakonodavac i ustavotvorac, iako ni na jedno od to dvoje nema pravo, navodi se u saopćenju SDP-a.

Predsjedništvo SDP-a BiH poziva predstavnike međunarodne zajednice da se ozbiljnije uključe i doprinesu zaštiti ustavnog poretka i legalnosti izbornog procesa u BiH te da podrže uvođenje kontrolnih mehanizama kojima će biti spriječene izborne prevare i falsificiranje volje glasača.

Na sjednici je istaknuto da SDP BiH ostaje dosljedan svojim principima u pregovorima oko uspostave zakonodavne vlasti, insistirajući na usvajanju programskih načela rada budućih vlada zasnovanih na politikama i konkretnim mjerama definiranim u “Planu 10”. Podržana je aktivnost kantonalnih organizacija na uspostavi skupštinskih većina na programskoj osnovi, tamo gdje je to moguće.

Predsjedništvo SDP-a BiH odbacuje koncept uspostave vlasti između navodnih pobjedničkih strana unutar tri etničke grupe kao destruktivan, neustavan i antidržavnički koncept. U svim pregovorima, SDP BiH će nastaviti da nastupa kao multietnička i bosanskohercegovačka stranka. Struktura partije, kao i njenih izabranih zvaničnika, daje za pravo SDP-u BiH da isključivo na pozicijama državotvornog zastupanja razgovara s potencijalnim partnerima u vlasti.

Napišite komentar

avatar
2500

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Pretplata  
Obavijesti me o:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Prihvati Pročitaj više