Think Different
Glas slobodne Posavine!

SDA zbog DF-a traži dva nova ministarstva u Vijeću ministara BiH

Manjak fotelja

0 133

Stranka demokratske akcije (SDA) zatražila je na sastanku sa SNSD-om formiranje još dva ministarstva unutar Vijeća ministara BiH kao rješenje za prevladavanje nesuglasica oko raspodjele resora, potvrdio je zastupnik i član Predsjedništva Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Staša Košarac za medije.

Neslužbeno se doznaje kako je prijedlog SDA bilo formiranje dva nova ministarstva i to ministarstv za EU integracije i ministarstvo poljoprivrede.

Međutim, Košarac je za medije kazao da se radi o točnoj informaciji, ali da SNSD neće prihvatiti SDA-ov prijedlog “jer to nije u skladu s Ustavom BiH i Daytonskim mirovnim sporazumom”.

“Neprihvatljivo je praviti matematiku da bi neki Bošnjak iz SDA ostao u Vijeću ministara BiH ili da netko iz reda ostalih iz DF-a uđe u Vijeće ministara BiH, a pri tome kršiti Ustav. Moraju tražiti druge partnere za to. Bakir Izetbegović želio je dobiti na vremenu i uključiti još jednog partnera iz FBiH. To je legitimno pravo, koje mu ne sporimo. Ali u distribuciji pozicija u Vijeću ministara, Izetbegović mora biti zadovoljen ‘B’ komponentom, a ne da se pokušava iz kvote koja pripada RS-u, a to su tri ministarska mjesta, dati mjesto strukturi koju je Izetbegović doveo. Mi to nećemo. Neka SDA iz kvote koja pripada Bošnjacima da mjesto DF-u”, smatra Košarac.

On je ponovio od ranije poznate zahtjeve SNSD-a kada je u pitanju Vijeće ministara – tri ministarska mjesta i pozicija predsjedavajućeg.

“Ni Bakiru Izetbegoviću niti bilo kome nećemo dozvoliti ulaženje u kvotu koja po Ustavu pripada RS. To je naše ustavno pravo zajamčeno Daytonskim sporazumom”, dodao je Košarac.

Kako je naveo, ukoliko SDA nastavi s uvjetovanjem, SNSD ima spreman model budućeg postupanja.

“Model je vrlo jasno projektiran, s vrlo jasnim aktivnostima i političkim potezima, u skladu s Ustavom i zakonima. To je sve što mogu kazati”, rekao je on.

Košarac je kazao i da je zastupnički klub SNSD-a u Parlamentu BiH održao sjednicu na kojoj su analizirane mogućnosti pokretanja procedura izmjena zakona, kako bi se, kako je rekao, RS vratile ustavne nadležnosti, te kako bi se BiH umanjile nadležnosti koje je dobila intervencijom visokih predstavnika.

Dok SNSD tvrdi o SDA-ovom prijedlogu o još dva ministarstva u Vijeću ministara BiH, na ovu temu, barem po njihovim izjavama, jučer na sastanku Čović-Izetbegović u Mostaru nije bilo govora.

No, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović na istom je stavu kao i SNSD, a to je da hrvatska kvota ministara u Vijeću pripada HDZ-u, što znači da SDA treba ustupiti svoje mjesto DF-u kao partneru. Kako se čini SDA traži druge modalitete za DF, a da pri tom SDA-u ostanu tri ministarstva pod kontrolom.

Izvor: republikainfo.com

Napišite komentar

avatar
2500

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Pretplata  
Obavijesti me o:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Prihvati Pročitaj više