Think Different
Glas slobodne Posavine!

“Politika vlasti RS-a u potpunosti slijedi politku za genocid presuđenog Karadžića”

Žustra reakcija Demokratske fronte

0 67

Demokratska fronta osuđuje sramnu i u cilju velìčanja genocida aktivnost vlasti RS-a koja se provodi kroz oblik takozvane Međunarodne naučne konferencije održane u Banjoj Luci.

Iz Demokratske fronte poručuju da vlasti Republike Srpske ignorišući činjenice utvrđene na bazi presuda suda Ujedinjenih nacija te služeći se teorijama zavjera koje graniče sa zdravim razumom, institucionano pokušavaju da politiku činjenja zločina genocida utvrde kao javno odnosno društveno dobro tog entiteta.

“Politika vlasti RS-a u potpunosti je na tragu politike za genocid presuđenog Radovana Karadžića. Ona u potpunosti zanemaruje sve međunarodne, demokratske i civilizacijske standarde, dok paralelno s tim promovira svoje standarde koje bi po njihovom mišljenju svijet trebao prihvatiti. Zločini koje su počinile paradržavne institucije RS-a za njih su bili prevencija i nešto što je bilo nužno u genocidnom procesu stvaranja RS-a. Tako i danas vlasti RS-a djeluju preventivno. Umjesto da smognu snage da nakon pravomoćne presude Karadžiću ukažu građanima tog entiteta na sramni karakter Karadžićeve politike, vlasti RS presude suda UN-a nastoje izvrgnuti ruglu, vodeći se logikom da se cijeli svijet urotio protiv Srba. Građanima tog entiteta bi morali objasniti da je samo u okolnostima u kojima je Karadžić srpski heroj zaista moguće da cijeli svijet bude protiv Srba”, navode iz te stranke.

Upozoravaju da dok vlasti RS-a mimo svih Dejtonom utvrđenih pravila naoružavaju policiju koja je osuđena za genocid, dok formiraju rezervne sastave tih policija, i dok se paralelno s tim procesima uznemiruje, i to nacističkim metodama, nesrpsko stanovništvo, međunarodna zajednica i njeni predstavnici u BiH ili izražavaju nesadržajnu zabrinutost ili naprosto šute.

“Mi u DF-u zbog svega toga smatramo da je postalo nesuvislo se pozivati na međunarodnu zajednicu, jer politika koja u BiH njeguje tekovine genocida nimalo ne mari za stav iste međunarodne zajednice u BiH, čije je postojanje krajnje upitno. Prijetnje i veličanje genocida se niti smiju niti mogu ignorisati. Stoga pozivamo sve probosanske snage na okupljanje u cilju iznalaženja institucionalnog odgovora na politiku siledžijstva i priprema za nova nasilja, kako bi se ona spriječila, jer historija nas uči da nas svijet neće odbraniti od onih koji protivno civilizaciji poznaju samo zakon sile”, zaključuju iz DF-a. | SB

Napišite komentar

avatar
2500

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Pretplata  
Obavijesti me o:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Prihvati Pročitaj više