Think Different
Glas slobodne Posavine!

PLENKOVIĆ: “Ovo je očita provokacija s ciljem izazivanja incidenta”!

Vučić je pročitan

0 20

Hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio je da je jutros oko 6:30 sati hrvatska policija na graničnom prijelazu Bajakovo spriječila ulazak 11 vojnika s područja Srbije na područje Republike Hrvatske, a cijeli incident nazvao je “režiranom provakacijom”.

“Riječ je o pokušaju koji očito nije imao komerorativni karakter kao što bi to trebalo biti, već sa očito namjeravanom provokacijom i s ciljem izazivanja incidenta. Takva praksa je protivna međunarodnome pravu i za nas je kao državnu neprihvatljiva i mi je kao država najoštrije osuđujemo”, dodao je Plenković.

Premijer kaže da bi bilo normalno da su srbijanske vlasti najavile dolazak, a ovih Vulinovih 11, kako je rekao Plenković, koji su htjeli doći u Hrvatsku su očito zaboravili propise i međunarodno pravo.

“Sve ostalo je klasična vjezba politikanstva i dizanja tenzija između Hrvatske i Srbije. Očekujemo da država Srbija s respektom tretira RH i Hrvate u Srbiji”, kazao je zaključno Plenković.

Podsjetimo, hrvatska policija zaustavila je na graničnom prijelazu Bajakovo-Batrovci delegaciju u kojem su bili zapovjednici s vojne akademije, kadeti i pitomci vojne gimnazije, objavila je agencija Tanjug pozivajući se na srbijansko ministarstvo odbrane, a koji su u Jasenovcu htjeli odati počast jasenovačkim srpskim žrtvama.

Policajci su ih pretresli i vratili u Srbiju uz obrazloženje da u Hrvatsku ne mogu unijeti službene uniforme i da nemaju dokumente koji opravdavaju svrhu boravka u Hrvatskoj.

Zabrana ulaska jedanaestorici srpskih vojnika u Hrvatsku izazvala je provalu najoštrijih reakcija odbrane Srbije Aleksandra Vulina kao i predsjendika Srbije, Aleksandra Vučića.

-Tražimo izvinjenje zbog sramnog postupanja vlasti Republike Hrvatske. Ministarstvo odbrane iskazuje svoje ogorčenje srammnim postupanjem organa Republike Hrvatske. Zabraniti odlazak na spomen pobijenim jasenovačkim mučenicima znači da se žrtve ne poštuju, a njihova tragedija vrijeđa i sakriva. Danas je Republika Hrvatska osramotila sebe i povrijedila sjećanje na ustaške žrtve. Spriječiti iskazivanje poštovanja poklanoj jasenovačkoj djeci znači stati na stranu njihovih ubica, stoji u službenom priopćenju Ministarstva obrane Srbije na čijem je čelu Aleksandar Vulin.

– Pavelićevi sljedbenici ne žele da se Srbi sjećaju, dodao je ministar Vulin, i učinit će apsolutno sve da spriječe da se Srbi okupe čak i oko sjena Jasenovačkih mučenika.

– Hrvatska država bi se za ovo morala izviniti. Hrvatska država bi morala reći da ona s ovim nema ništa, i ako ima nešto s tim, da objasni kako je moguće da sprječavaju ljude da odlaze na jasenovačke grobove. Bi li ovo učinila bilo koja druga zemlja u Evropi? Koja bi to zemlja na svijetu zabranila, recimo Židovima, da odu do Auschwitza? Koja bi to zemlja na svijetu učinila ako nije sljedbenica fašističke Pavelićeve ideologije?, naglasio je Vulin.

Predsjednik Srbije Aleskandar Vučić je kazao kako razumije Hrvate koji se ne žele prisjećati svoje prošlosti u Drugom svjetskom ratu.

-Postojala su samo dva nacistička režima u Evropi. Ponosan sam na borbu srpskog naroda istakao je Vučić.

U ovakvim incidentima, kakav se danas desio na graničnom prelazu, vidi se, objašnjava, zašto namjeravamo da podignemo memorijalni centar u RS i to će nas motivisati da brže radimo.

– Bolje da mi radimo svoje… Očekujemo uskoro predlog jedne od najboljih američkih kompanija o tome kako će da izgleda memorijalni centar u Gradini. Mi moramo da brinemo o tome, da nam niko ne bi zabranio da odajemo počast jasenovačkim velikomučenicima, žrtvama, da to bude u programu svake škole, na ekskurzijama.

Da bi to moglo da se desi, kako kaže, to ćemo da uradimo na prostoru RS.

Kaže i da je srećan što poslije toliko godina imamo dva filma o Prvom svjetskom ratu, a sada ćemo imati i prve filmove o Jasenovcu što je bilo zabranjeno 75 godina.

– Naš narod se borio protiv okupatora koje su neki drugi dočekivali cvećem, pa bi danas da se ne sjećamo svega što je bilo – zaključio je Vučić.

Napišite komentar

avatar
2500

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Pretplata  
Obavijesti me o:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Prihvati Pročitaj više