Think Different
Glas slobodne Posavine!

Otkud sada pozivi na ‘složnost’ Hrvata?

REAGIRANJE: Hrvatski blok

0 215

Ustav Bosne i Hercegovine, preciznije Član 4. Ustava kaže da se državni „Dom naroda sastoji od 15 delegata, od kojih su dvije trećine iz Federacije (uključujući pet Hrvata i pet Bošnjaka) i jedna trećina iz Republike Srpske (pet Srba)“. Jasno je, dakle, da se bez Hrvata ne može formirati državna vlast u Bosni i Hercegovini, uostalom kao ni bez Srba i Bošnjaka.

Etnička zastupljenost zagarantirana je Ustavom i u nižim nivoima vlasti (Dom naroda Parlamenta FBiH).
“U manjem entitetu ćemo i dalje imati predstavnike koje će neko drugi birati”
To je, dakle, ustavna i zakonska kategorija, a ne stvar sloge kako to pokušava sebi priskrbiti Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH. On je naime, nedavno u Orašju na zajedničkoj sjednici HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske pokušao sebi pripisati zasluge o tom pitanju, pa je Hrvatski narodni sabor, u kojem vodi glavnu riječ, pokazao kao alat kojim je omogućeno da se bez Hrvata ne može formirati vlast u zemlji.
Vlast u BiH se nije mogla formirati bez Hrvata ni prije uspostave nevladine organizacije HNS a neće moći ni nakon njenog eventualnog gašenja.
 
„Bez nas, kada smo ovako složni, ne može se formirati nijedna razina vlasti. Zahvaljujem na snažnoj i dosljednoj potpori Vladi RH, HDZ-u i predsjedniku Plenkoviću. Vaša je podrška dragocjena Hrvatima u BiH u borbi za stvarnu ravnopravnost“, kazao je Čović u Orašju.
Otkud sada pozivi na ‘složnost’ Hrvata? Iz razloga što u tom “zajedništvu” kroz HNS dobija samo HDZ, dok sve druge političke stranke ili se gase ili dobijaju minimalnu zastupljenost.
Brojni predstavnici opozicije i nezavisni intelektualci upozoravali su na opasne namjere Dragana Čovića. Upozoravali su da je Dragan Čović spreman ići do kraja, pa i do izazivanja neke vrste sukoba kako bi ostvario svoj cilj.
 
Lider HDZ-a Dragan Čović tako oko izmjena Izbornog zakona BiH svojim zahtjevima drži u blokadi cijelu državu. Od početka pregovora nakon listopadskih izbora jasno je dao do znanja političkim partnerima da će Izborni zakon biti onakav kakav njemu odgovara ili neće biti ni izmijenjen, a time ni uspostavljena vlast u zemlji. Za sada vlast nije uspostavljena.
HDZ je već odavno u Hercegovini uspostavio neku vrstu svog entiteta u kojem ima skoro apsolutnu vlast. Do konačnog cilja Čoviću je još potrebna samo pola koraka – kroz izmjene Izbornog zakona osigurati treću izbornu jedinica koja bi mu dala jamstvo za poziciju člana Predsjedništva BiH.
Gdje su u svemu tome Hrvati iz Bos.Posavine ,Srednje Bosne ili Hrvati oko Banja Luke?
Ne vidi se da će se voditi jednaka briga za sve  očito se nastavlja jednako zanemarivanje ostalih u korist samo jednog dijela u Hercegovini .
Takva politika je i dovela do toga da je povratnika sve manje iako tisuće zahtjeva stoje negdje u ladicama i skupljaju prašinu, sve je manje onih koji na izbore izlaze jer se uglavnom zna tko će proći u parlament, bez obzira što nije skupio glasova ni za mjesnu zajednicu .
Mjesto u parlamentu je osigurano iako su bili na bošnjačkim ili srpskim listama, trgovina nacionalnim interesima se nastavlja, oni dobiju solidnu plaću radeći za tuđe interese a predstavljaju se hrvatskim predstavnicima.
Vrhunac licemjerja, ali dok ima slijepaca to prolazi, nažalost i vrijeme prolazi a mnoga hrvatska mjesta ostaju pusta i ne obnovljena .
Ako za rat i razaranja krivimo srpsku ili bošnjačku stranu onda je glavni krivac za poslije ratno stanje HDZ BIH.. svi smo već i zaboravili kad su izbori bili a gle čuda, vlast još nije izabrana…
Izvor: Hrvatski blok

Napišite komentar

avatar
2500

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Pretplata  
Obavijesti me o:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Prihvati Pročitaj više