Think Different
Glas slobodne Posavine!

“Ne upravlja Zagreb Čovićem, nego Čović Zagrebom – a Beograd Čovićem! On je čuvar zapadnih granica velike Srbije!”

Dr. Ivo Banac nakon sramote u Banja Luci

1 398

Ministarstvo vanjskih poslova dalo je instrukciju Ivanu Del Vechiu da ode u Banja Luku na proslavu tzv. Dana Republike Srpske – otkrio je Bujici izvor blizak HDZ-u iz saborskog Odbora za vanjsku politiku. “Del Vechio to nikada ne bi napravio na svoju ruku,” potvrdio je na Z1 dr. Ivo Banac, ugledni hrvatski povjesničar i profesor emeritus sa prestižnog američkog Yale te dodao: ”Zvuči li logično ono što je rekao – da je otišao u Banja Luku na dan ‘RS’-a i da njegov odlazak nije imao nikakve veze s time?!

To je neuvjerljivo i apsurdno. To je kao da kaže da je bio kod Pape u Rimu na Božić, ali da to nema nikakve veze s Božićem! Naravno da Del Vechio nije u Banja Luku otišao na svoju ruku i da je za to morao imati odobrenje Ministarstva vanjskih poslova.”

Skandaloznu dodjelu odlikovanja srpskom ratnom zločincu Slavku Lisici, kojoj su legitimitet dali Čović i veleposlanik Vechio, ekskluzivno za Bujicu u uvodnom prilogu emisije komentirao je saborski zastupnik i general Željko Glasnović, ratni zapovjednik legendarne brigade HVO-a ‘Kralj Tomislav’. Govorio je o tome kako su četnici pod zapovjedništvom Lisice na Kupresu ubili Roberta Zadru, sina generala Blage Zadre i još 15 vukovarskih dragovoljaca… Glasnovićevom bratu blizancu Davoru odsjekli su uho, a generala su teško ranili. Lisica je naredio granatiranje šibenskog područja, ali i Slavonskog Broda, u kojem je ubijeno 28-ero hrvatske djece i 147 civila, no hrvatski veleposlanik i šef HDZ-a BiH unatoč svemu tome, nazočili su “svečanosti” na kojoj je ratni zločinac dobio ‘Karađorđevu zvezdu’…

DRAGAN ČOVIĆ – PERSONA NON GRATA U HRVATSKOJ!

“Najmoćniji političar u Hrvatskoj je upravo Čović – jer njegov utjecaj ne samo na Vladu i Ured predsjednice – nego i na šire društvo je moćan do te mjere da vi u Hrvatskoj ne možete slobodno govoriti o nizu pitanja u Bosni i Hercegovini,“ objašnjava Banac, uz napomenu da “ne upravalja danas Zagreb Čovićem, već Čović zapravo upravlja Zagrebom, dok s Čovićem upravljaju iz Beograda.“

Banac je ipak optimist: – Mislim da je sada došlo vrijeme kada i slijepac može vidjeti što je suština takve politike. Riječ je o dogovoru s glavnom snagom koja je utrošila zadnjih 20-ak godina na uništenje BiH i njezino prekrajanje, a sve u službi velikosrpskog hegemonizma.

Dr. Ivo Banac slažio se s konstatacijom voditelja da je Dragan Čović, šef HDZ-a BiH, zapravo, najveći čuvar zapadnih granica tzv. velike Srbije: – Može se i tako reći! Nema jedne točke gdje se Čović i Dodik nisu složili. Recite mi jednu stvar koja bi remetila njihove sasvim izvrsne odnose?! To je jedno strateško savezništvo, koje je Hrvatska još od vremena Josipovića podržavala i mislim da tome mora doći kraj. No, to je vrlo teško. I reakcije pojedinih HDZ-ovih ministara u Zagrebu govore nam da je lako osuditi što je Del Vechio bio u Banja Luci, ali kada je riječ o Čoviću – to nije baš tako, jer on vodi svoju politiku i uvijek se nađe neko rješenje koje opravdava Čovića. Čekam dan kada će Čović postati persona non grata u Hrvatskoj i kada mu se neće dodjeljivati počasni doktorat na Sveučilišta u Zagrebu, što je i inače jedna velika sramota koju ćemo teško zaboraviti.

”Problem je što se u Hrvatskoj dugo godina mislilo da će se moći kontrolirati Čovića,“ upozorava Banac i nastavlja: “Mislili su da će ga moći na neki način educirati, do onog trenutka kada je on počeo nametati liniju HDZ-u u Hrvatskoj. Pravo je pitanje što učiniti da Čovićev maligni utjecaj u Bosni i Hercegovini nestane što je moguće prije…”

Nastavio je o veleposlaniku Ivanu Delvechiu koji će zbog odlaska u Banja Luku biti opozvan iz Sarajeva. Inače, Del Vechiu je četverogodišnji mandat istekao još prije godinu dana, no Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković ostavili su ga, unatoč činjenici da je riječ o kadru Ive Josipovića: – Marija Pejčinović-Burić rekla je da ga je nezgodno bilo smijeniti jer je prethodna godina bila izborna. Što nam to govori? Da je veleposlanik Hrvatske odgovoran za neke izborne rezultate i to je ta politika koju je Čović diktirao i koju je Del Vechio sprovodio. To što je on SDP-ovac i što je postao veleposlanik za vrijeme Josipovića i Milanovića, na razne načine govori da Del Vechio opslužuje navodno sukobljene elemente hrvatske politika, ali na štetu stvarnih hrvatskih interesa u Bosni i Hercegovini.

SOA NA GRANICI SA SRBIJOM PRIVELA OSUMNJIČENIKE ZA RATNE ZLOČINE, PUŠTENI SU NAKON INTERVENCIJE SRPSKE KONZULICE IZ VUKOVARA – I OTIŠLI KOD DODIKA U BANJA LUKU!

U Bujici je objavljen i podatak da je hrvatska SOA 09. siječnja na granici sa Srbijom uhitila Milana Milanovića, Dušana Markovića i još nekoliko osoba pod sumnjom da su sudjelovali u ratnim zločinima tijekom okupacije istočnog dijela Hrvatske. Oni su navodno kontaktirali Beograd, a Beograd Pupovca, nakon čega se u prostorijama za zadržavanje pogranične policije pojavila srpska konzulica iz Vukovara Ljudmila Ostojić. Osumnjičenici za ratne zločine odmah su pušteni i otišli su na proslavu tzv. Dana Republike Srpske u Banja Luku!

“Ispada da srbijanske konzulice upravljaju policijom u Hrvatskoj,“ prokomentirao je dr. Banac i nastavio: “Zvuči prilično drastično, ali kada znamo sve okolnosti, uključujući moć Pupovca, mislim da to ne treba nikoga iznenaditi. Mislim i da se takvim stvarima moramo žestoko suprotstaviti.”

Bujica je u cijelosti prenijela izjavu bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka o tzv. Danu Republike Srpske, koju je objavila sarajevska novinska agencija Patria. Za razliku od nekih ministara u aktualnoj Vladi, poput npr. Lovre Kuščevića, Karamarko je zbog sramotnog odlaska u Banja Luku, osim Del Vechija, jasno i nedvosmisleno prozvao i Dragana Čovića…

BANAC POHVALIO KARAMARKA: SUPERIORAN JE U SVAKOM POGLEDU!

Banac se osvrnuo na Karamarkovu izjavu: – Ova izjava ne govori samo o načinu kako bi u Hrvatskoj trebali razmišljati o tom problemu, nego nam također govori o tome koliko je Tomislav Karamarko superioran u svakom pogledu. On je svojedobno denunciran, prozivali su ga za autoritarizam i diktaturu, širili strah od njega, a nije pokazao baš nikakve diktatorske elemente… Uklonjen je da bi ga naslijedili ljudi koji za razliku od njega – doista imaju takve aspiracije i koji doista provode čišćenje svih oporbenih glasova u Hrvatskoj! Karamarko je u odnosu na ove što vladaju danas, bio liberalan političar, a oni koji su došli poslije njega su sve suprotno tome!

Tzv. policijske snage tzv. Republike Srpske zapravo su paramilitarne snage koje financira Beograd – rečeno je u nastavku emisije, a Banac je potvrdio: – Srbija je u ‘Republici Srpskoj’ i Srbija održava tu tvorevini za koju Dodik kaže da je svakim danom sve više država. Tvrdi se da je to autentična srpska država. Protosrbija je to što imamo na našim granicama! Ukoliko Hrvatska, ali i međunarodna zajednica ne sankcioniraju moguće prijetnje, doći će do velikih sukoba oko pitanja budućnosti Bosne i Hercegovine…

ŠTO JE UOPĆE MARIJA PEJČINOVIĆ-BURIĆ UČINILA ZA HRVATSKU?!

Banac je u Bujici komentirao i kandidaturu Marije Pejčinović-Burić za funkciju glavne tajnice Vijeća Europe. Voditelja je zanimalo što je to ona kao ministrica vanjskih poslova učinila za hrvatski narod i po čemu ćemo je pamtiti, osim po svojedobnom privlačenju europskog novca u Beograd…

“Kao da je cilj politike da gospođa ministrica postane tajnica Vijeća Europe! Ja ne vidim što je ona posebno napravila, ali vidim kako funkcionira takva vrsta politike. Vi skupljate poene koje će vas učiniti prihvatljivim u Vijeću Europe, a za narod i državu baš vas briga,“ jasan je u odgovoru bio dr. Banac. Složio se i sa Trumpom da organizacije poput Vijeća Europe zapravo ne znače baš ništa: – Amerikanci ne mogu dopustiti da se njihovo povjerenje daje nekim nadnacionalnim organizacijama. Sjetimo se kako je prilikom prijema kod predsjednika Trumpa veleposlanik EU-a bio stavljen na zadnje mjesto, jer ne predstavlja državu nego nadnacionalnu tvorevinu. Govor koji je Mike Pompeo dao prije par tjedana, također nešto govori o tom stavu. Mislim da je jasno kako moramo vratiti suverenost naše države u organizacijama kojima pripadamo. Moramo jačati tendencije koje se protive jednoj vrsti naddržavne, a koje neki elementi unutar EU promiču.

BANAC: PREDSJEDNICA JE NADŽIVJELA SVOJU KORISNOST I VEĆ JE IZGUBILA IZBORE!

Banac smatra da protiv Beograda imamo saveznike u nezavisnoj Crnoj Gori, a naročito na Kosovu: – Albanci na Kosovu su naši saveznici. Raditi protiv njih je raditi protiv sebe. Zanemarili smo pitanje našeg prisustva u tim zemljama, gdje postoji veliki prostor utjecaja.

Vrlo kritično Ivo Banac po prvi puta javno, progovorio je i o Kolindi Grabar-Kitarović, upravo u Bujici. Tijekom predsjedničke kampanje podržavao ju je i bio protiv Josipovića, no Kolinda više nema Bančevu potporu: – Bojim se da se predsjedništvo pretvorilo u svoju suprotnost i može se reći da je predsjednica nadživjela svoju korisnost! Ona je napravila nešto vrlo važno kada je nadvladala Josipovića i jednu veliku opasnost stavila izvan opcije, ali nakon toga bilo je vrlo malo vrijednih i korisnih stvari.

Dr. Ivo Banac smatra da je predsjednica “izgubila kompas“, a osvrnuo se i na slučaj smjene savjetnika za unutarnju politiku Mate Radeljića: – Političari koji ne plaćaju svoje dugove, obično loše svrše i mislim da je to prava formula onoga što ona radi. U slučaju Radeljić riječ je o jednoj vrsti kukavičluka i podlosti. Mislim da je ona već izgubila izbore!

BUJICA

1
Napišite komentar

avatar
2500
1 Komentara
0 Odgovora na komentare
0 Sljedbenika
 
Komentar s najviše ocjena
Najviše odgovora na komentar
1 Autori komentara
LUKA NEDIĆ Autor zadnjeg komentara

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Pretplata  
noviji stariji najviše ocjenjeni
Obavijesti me o:
LUKA NEDIĆ
Gost
LUKA NEDIĆ

Svaka mu dala kad je tako sposoban da nas sve mlati kao slamu. Vjerojatno da i jesmo slama. Da bogda i izgoreli u toj slami., osim njegovih sljedbenika.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Prihvati Pročitaj više