Think Different
Glas slobodne Posavine!

Najveća tvornica u Hercegovini klizi u stečaj!

ALUMINIJ GORI A ČOVIĆ SE ČEŠLJA

0 237

Mada je na sastanku između predstavnika Aluminija, Vlade FBiH i švicarskog Glencorea potvrđena dobra volja za rješenjem teške situacije u kojoj se nalazi mostarska kompanija, situacija je i dalje vrlo teška, može se slobodno reći gotovo bezizlazna

Na sastanku s predstavnicima elektroprivreda HZ HB i BiH nije postignut dogovor o cijeni električne energije.

To je u biti jedini pravi uvjet uz čije ispunjenje je Glencore spreman ući u igru. Sve ostalo je lako rješivo, piše mostarski Dnevni list pozivajući se na izvore iz Mostarskog kombninata.

Pitanje je sljedeće – kako doći do cijene koja omogućava profitabilan rad Aluminija? Jer, trenutna cijena na berzi ne omogućava daljnji rad. Mostarska kompanija trenutano plaća oko 65 eura bruto po megavatu, dok potencijalni partneriz Švicarske traži znatno jeftiniju struju.

“Švicarci žele da im Vlada Federacije BiH garantira struju po 25 do 40 eura po megavat-satu, što je nemoguće. To je ispod svake tržišne cijene. Vlada na to neće pristati. Praktično Glencore hoće čak trostruko nižu cijenu električne energije“, izjavio je za Avaz neimenovani sugovornik iz federalne Vlade.

Aluminij ima “riješenu” struju do srijede.

Do tada ima vremena pokušati isposlovati novu hitnu “premosnicu” i uz pomoć investitora kupiti negdje na tržištu struju koja će mu produžiti preživljavanje na kraće vremensko razdoblje.

EP HZ HB ne želi više snabdijevati Aluminij koji za ranije isporučenu struju već duguje oko 280 miliona maraka.

Inače, ukupni gubitak Aluminija premašio je 480 miliona KM i skoro je dvostruko veći od knjigovodstvene vrijednosti kapitala tog mostarskog preduzeća.

Zanimljivo, Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) održalo je danas u Mostaru sjednicu ovog tijela nakon koje je, predsjednik HNS-a, Dragan Čović, upoznao novinare s temama o kojima se razgovaralo.

“Razgovarali smo o ključnim tačkama našeg zajedničkog rada HNS-a, o aktuelnoj političkoj situaciji, sigurnosnim pitanjima, te o sjednici u julu na kojoj ćemo razgovarati kuda ide BiH”, kazao je Čović, koji ni jednu riječ nije izustio o drami kroz koju prolazi najveća kompanija u Hecegovini, a kojom isključivo upravljaju kadrovi HDZ-a.

Izvor: Slobodna Bosna

Napišite komentar

avatar
2500

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Pretplata  
Obavijesti me o:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Prihvati Pročitaj više