Think Different
Glas slobodne Posavine!

Mozilla ponovno pokušava uvesti reklame u Firefox

A tko može bez reklama?

0 207

Firefox bi vrlo brzo mogao imati iznenađenje za korisnike, ali u vidu oglasa. Neće biti nametljivi, pa samim time iskustvo korišenja nije u problemima, kao ni performanse internetskog preglednika, što ponovno dokazuje da se Mozilla prilagođava željama korisnika, a ujedno pronalazi načina za ostvarivanje prihoda.

Dakle, oglasi će se vjerojatno uskoro pojavljivati među sponzoriranim linkovima prilikom otvaranja novog taba. Trenutno se tamo nalaze linkovi koje je korisnik posljednje otvorio, pa na jednom mjestu može naći možda nešto od svog interesa. Kad prođe testiranje, koje traje u Firefox 60 beta, oglašivači će imati priliku naći se na tom ekskluzivnom mjestu.

Zanimljiv je to način pristupa, ali kritike već postoje. Naime, korisnici se bune da im Firefox zadire u privatnost, da će se i kroz njega dolaziti do njihovih privatnih podataka, ali i da će ovaj novitet trošiti resurse uređaja, od onih direktnih pa do samog internetskog prometa. Sve to osluškuju u Mozilli i svjesni su da će negodovanja biti, ali naglašavaju da korisnicima samo iskustvo rada s Firefoxom neće biti narušeno.

“Oglašivači neće znati tko je kliknuo na njihov sponzorirani link, znat će samo broj ljudi koji su to učinili. Linkovi će se pojavljivati prema interesima korisnika, odnosno, onome što posjećuju. Ali, sve će biti personalizirano, neće se dijeliti i samim time privatnost korisnika ostaje netaknuta, neće se dijeliti dalje kako bi se ostvarili dodatni prihodi ili zadržala visoka kvaliteta korištenja našeg internetskog preglednika”, napominju u Mozilli.

No, činjenica jest da će se pratiti aktivnosti i interesi korisnika, što znači da privatni podaci ipak dolaze do određenog cilja, na temelju kojeg se stvara personalizirana stranica s ponudom linkova oglašivača. Ukratko, potrebno je vjerovati na riječ ljudima iza Firefoxa 60, koji u Sjedinjenim Američkim Državama s testiranjem počinje 9. svibnja.

Ako sve bude kako treba, Mozilla neće više toliko ovisiti o internetskim tražilicama kao Google, Yahoo, DuckDuckGo, Baidu ili Yandex, koje godišnje donose većinu od 520 milijuna američkih dolara prihoda. | ictbusiness.info

Napišite komentar

avatar
2500

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Pretplata  
Obavijesti me o:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Prihvati Pročitaj više