Think Different
Glas slobodne Posavine!

Loše vijesti za Dodika i Dačića

TRUMPOV ČOVJEK ZA BALKAN

0 60

Prije nešto više od jednog mjeseca glavni diplomatDonalda Trumpaizmeđu ostalog i za BalkanWess Mitchellpodnio je ostavku na mjesto šefa Ureda za europske i euroazijske poslove State Departmenta. Isticao je tada po američkim medijima da ostavka “nije izraz protesta” protiv Trumpove administracije.

Mjesec poslije, javlja grčki Ekathimerini, Trumpova administracija na to mjesto dovodiPhilipa Reekera, čovjeka koji je od 2008. do 2011. bio ambasador SAD-a u Makedoniji i koji je u Uredu za europske i euroazijske poslove u eriBaracka Obameod 2011. do 2013. bio zamjenik pomoćnika državnog tajnika. U dotičnom uredu jedan od odjela je i Ured za poslove južne srednje Europe, što znači za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju i Srbiju.

Što znači njegov izbor, da se iščitati iz njegovog dosadašnjeg rada po državama na prostoru bivše Jugoslavije.

“Srbija treba prihvatiti realnost i kompromise oko Kosova”, izjavio je Reeker 2012.

Njegov izbor tamošnji diplomati komentirali su kao znak da je SAD očito odlučila konačno riješiti “kosovsko pitanje”, odnosno sukob Beograda i Prištine, i to navodno već “do kraja godine”. Za ovaj potez rekli su i to da SAD traži “novogRicharda Holbrooka“, jer je Reeker, između ostalog, tada još kao mladi diplomat, u veljači 1999. sudjelovao u pregovorima u dvorcuRambouilletoko mirovnog sporazuma između tadašnje Miloševićeve SR Jugoslavije i političkih predstavnika albanske većine s Kosova.

Reeker je u vrijeme pregovora bio glasnogovornikChristophera Hilla, tada ambasadora SAD-a u Makedoniji, a za ovu priliku poseban izaslanik SAD-a za Kosovo. Reeker je osim toga prošao diplomatska predstavništva u Budimpešti, Milanu, 2007. i 2008. čak i u Iraku, te očito slovi za sposobnog i iskusnog diplomata, na kojega State Department računa da bi zbilja mogao riješiti odnose između Republike Srbije i Republike Kosovo.

Upravo Reekeru tadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić iznio je okvir plana za Kosovo, točnije poseban status sjevera Kosova, dogovor oko zaštite manjinskih Srba južno od rijeke Ibar, zaštita kulturnih dobara Srba na Kosovu i njihove imovine. Reeker je bio aktivan i u kontaktima s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, kojega je privolio da pristane na suradnju Srbije sa SAD-om. Reeker je posebno aktivan bio u vrijeme dok je bio u uredu kojem sad dolazi na čelo.

Srpski mediji prenosili su u vrijeme parlamentarnih izbora 2012. u Srbiji da se Reeker susreo na ručku s Aleksandrom Vučićem, te su nagađali da ga američki diplomat nagovara na koaliciju SNS-a i Demokratske stranke. Pretpostavljalo se i to da je Reeker Vučića nagovarao na to da Ivica Dačić ne dobije mandat za sastavljanje vlade. Očito i kao nekoć bliski suradnik Slobodana Miloševića, “Mali Sloba”, i kao čovjek koji je zagovarao podjelu Kosova.

Dačić jest postao premijer, ali na samo dvije godine, do prijevremenih izbora 2014. nakon kojih je postao ministar vanjskih poslova. To znači da će Reeker s njime i dalje imati posla. Reeker nikada nije imao problem suočavati srbijanske vlasti sa stavovima o najspornijim stavovima Beograda, primjerice o Srebrenici.

“Još 2004. godine Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su zločini počinjeni protiv bosanskih muslimana u Srebrenici bili genocid. To je činjenica. To se ne može negirati. Nikakav pokušaj da se to pobije ne može poreći temeljnu činjenicu”, izjavio je Reeker 2012. za Politiku.

Tada je u vezi podjele Kosova, a to je očito imalo jako veze s Dačićem, rekao ovo:

“Situacija u BiH je samo jedan od mnogih razloga zašto se snažno protivimo tome i mislimo da je podjela Kosova ili promjena granica loša ideja, jer jednom kada se krene tim putem, upitnom će postati integritet svake države.”

Izvor: Agencije

Napišite komentar

avatar
2500

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Pretplata  
Obavijesti me o:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Prihvati Pročitaj više