Think Different
Glas slobodne Posavine!

Kukić: Čović će osim blokiranja formiranja nove, blokirati i postojeću vlast

Ode Čović Rusima

0 136

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović blokirat će formiranje nove vlasti kako bi Parlament BiH prisilio da usvoji izmjene Izbornog zakona koje je u parlamentarnu proceduru uputio njegov HDZ, smatra politički analitičar i ugledni sveučilišni profesor Slavo Kukić.

“Čoviću se doista ne žuri u formiranju nove vlasti, jer u postojećoj ima kontrolu nad svim polugama. Pri tome mislim na sektore finansija i pravosuđa, pa nema nikakve žurbe, jer u novoj podjeli fotelja pozicije koje dobije mogu biti značajno lošije” – kazao je Kukić u razgovoru za Vijesti.ba.

Osim toga, navodi, činjenica da na posljednje dvije sjednice Vijeća ministara BiH nisu došli ministri iz HDZ-a sugerira da Čović neće blokirati samo konstituiranje nove vlasti, već i funkcioniranje postojeće na državnom nivou. Na taj način će, upozorava Kukić, blokirati i funkcioniranje državnih institucija.

“To je dio plana kojeg prethodne četiri godine svojski provodi Milorad Dodik po principu “što manje BiH, to više entiteta”. A ako je sada suditi po ovome, ne isključujem ni mogućnost da se u tu Dodikovu šprancu definitivno uključe i Čović i HDZ” – dodaje Kukić.

Kukić smatra da Čović definitivno pravi otklon od zapadnih demokracija i otvoreno odustaje od Europske unije, te će zaštitu, vjerojatno, potražiti u Moskvi i u ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

“A ako bude tako, onda će to biti loš znak za BiH i očekivanja svih onih koji bi nas čim prije željeli vidjeti u društvu europskih naroda” – zaključuje Kukić u razgovoru za Vijesti.ba.

Napišite komentar

avatar
2500

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Pretplata  
Obavijesti me o:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Prihvati Pročitaj više