Think Different
Glas slobodne Posavine!

Komentar: Braniteljska obljetnica najobičnije je okupljanje ratnih profitera

Obljetnica: Praznik nove demokracije i novih branitelja

0 373

Danas je u vojarni Sinovi Posavine proslavljena 26 obljetnica osnivanja HVO-a, te 13 obljetnica osnivanja 1 pješačke brigade oružanih snaga BiH. Kako to biva, braniteljskoj obljetnici prisustvovali su brojni visoki politički, crkveni i vojni dužnosnici.

Među prisutnima je bio član predsjedništva BiH Dragan Čović, zatim predsjednik Federacije BIH Marinko Čavara, ministrica obrane BiH Marina Pendeš, general – bojnik Senad Mašović, vojni biskup u BiH Tomo Vukšič, Posavski premijer Marijan Klaić, načelnik općine Orašje Stanko Vincetić, te drugi.

Zajedničko im je da su profitirali od rata

Kada pogledate ovo šaroliko društvo političara, crkvenjaka i generala, možete zaključiti da svi imaju jednu stvar zajedničku, a to je da su profitirali od rata. Većina političara, kako naši lokalni tako i sam Dragan Čović, svoj politički utjecaj vuku iz rata, ili kroz suradnju s ljudima koji su financijsku i političku moć stekli za vrijeme rata.

Generali su posebna priča. Mnogi od njih su se bavili švercom, kriminalom, a nakon rata su dobili nezaslužene činove, te sada primaju po dvije – tri mirovine i beskrupulozno sišu novce poreznih obveznika. Da nije bilo rata, brojni generali i sadašnji političari završili bi kao bauštelci i sigurno ne bi u materijalnom smislu živjeli život kakav sada žive.

U rubriku onih koji su profitirali od rata treba smjestiti i katoličku crkvu. U ratu crkva je stekla ogroman imetak, ali puno važnije od toga, stekla je povlašten društveni položaj. Kao i političari, svećenici ne plaćaju poreze te dobivaju velike svote novca iz proračuna.

Njihova djeca neće za Njemačku

Dakle svatko na svoj način, generali, političari, svećenici svi su oni profitirali od rata. Njihove obitelji, njihova djeca, njihove ljubavnice, oni neće ići za Njemačku, neće po Frankfurtu, Beču, Munhenu tražiti bauštele, skladišta, staračke domove ili urede za čistiti.

Oni će svoju obitelj zaposliti u državnu službu, dati će im nadzorne i upravne odbore, srediti će im povlaštene mirovine, a ovamo pred prodanim medijima, na braniteljskoj obljetnici će pričati o domoljublju, zajedništvu, očuvanju identiteta i zaštiti nacionalnih interesa.

Isti ljudi koji su danas pričali o domoljublju i zajedništvu, jučer, ( ali i sutra ), su bili spremni poslati policiju na razvojačene branitelje, a sve zarad zaštite vlastitih interesa.

Zbog tog cinizma i dvoličnosti braniteljske obljetnice organizirane od vladajućih  najobičnija su okupljanja ratnih profitera. Ova u Orašju nije bila izuzetak, a popis uzvanika koji su bili u prvom planu najjači je dokaz.

Autor: Mario Pejić | orasjenews.com

Napišite komentar

avatar
2500

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Pretplata  
Obavijesti me o:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Prihvati Pročitaj više