Think Different
Glas slobodne Posavine!

“Kolinda se još nije otrijeznila od pijanstva na proslavi zločinačke akcije Oluja”!

DAČIĆ I VULIN NE PRESTAJU

0 57

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić i ministar odbrane Aleksandar Vulim, burno su reagirali na izjavu hrvatske predsjednice “da nije svaki incident etničkog karaktera” te ,da su “Hrvati dali najveći doprinos pobjedi nad fašizmom”.

“Nisam čuo da je u Srbiji neko pretučen jer je gledao Dinamo (…) u Hrvatskoj bi takve incidente jednostavno trebali osuditi”, rekao je Dačić za TV Pink.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u petak je, vezano uz napade na Srbe kod Knina, kazala kako osuđuje svako nasilje uvijek i svugdje no i dodala kako se “ne može svaki incident koji se dogodi između hrvatskih građana raznih nacionalnosti kvalificirati a priori kao etnički incident odnosno etnički motivirano nasilje”.

Kazala je da neće dopustiti da se to radi u Hrvatskoj jer je “vrlo neugodno i neodgovorno kada političari počnu komentirati i etiketirati te incidente zanemarujući ili stvarne činjenice koje su utvrđene službenom istragom ili uopće ne brinući o tim činjenicama”.

“To je vrlo opasno jer to izaziva novu spiralu nasilja, netolerancije i izgreda. Takvu vrstu političke neodgovornosti neću dopustiti”, rekla je Grabar Kitarović za Dnevnik HTV-a.

Dačić pak smatra da u Hrvatskoj postoji kontinuitet antisrpske kampanje, bez obzira je li u toku neka kampanja za izbore ili nije.

“Oni negiraju svoje zločine iz prošlosti, a insistiraju na zločinima Srba iz 90-tih. Mi trebamo imati zajedničku poziciju, da osuđujemo sve zločine”, rekao je Dačić, zapitavši se je li normalno da u 2019. još uvijek o tome pričamo i “želimo li i danas živjeti u plemenskim sukobima”.

Podsjetio je na inicijativu jednog od kandidata za predsjednika Hrvatske, bivšeg premijera Zorana Milanovića koji je na toj dužnosti posjetivši Beograd predložio da se odnosi normaliziraju tako što bi se o problemima razgovaralo po košarama, gdje bi u jednoj bila pitanja iz prošlosti, u drugoj sadašnji, a u trećoj prilike da se surađuje u budućnosti.

To je, kako je ocijenio Dačić, “u biti jedini dobar pristup da bi imali bolje odnose”.

On je također podsjetio da će Hrvatska 1. januara preuzeti predsjedanje EU-om i da bi Zagreb trebao imati “šire poglede”.

Gostujući na TV Pink, Dačić nije propustio spomenuti i Nezavisnu Državu Hrvatsku (NDH), kazavši da  Hrvatska dio kontinuiteta ima i s NDH koja nije stvorena “dekretom iz Berlina”, a sezala je do Zemuna, Novog Sada i Šapca.

Smatra da su NDH i Nedićev režim u Srbiji tokom Drugog svjetskog rata neusporedivi, jer, kako je rekao, “Nedić nema zločina prema Hrvatima, nego prema Srbima”.

Također je ustvrdio da Srbija nikada nije rehabilitirala bilo kakve marionetske režime, ni ljude koji su bili u službi okupatora u Drugom svjetskom ratu, dodavši da je on izbacio sliku Milana Nedića iz zgrade Vlade Srbije.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, povodom izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da su Hrvati dali najveći doprinos pobjedi nad fašizmom, rekao je da ona može da laže čitav svijet, ali da Srbi i Hrvati znaju da su Hrvati uvjereno i do posljednjeg dana bili uz naciste.

“Hrvataskih zločina u Jasenovcu i Jadovnu su se gadili i Nijemci, a Kolindih laži gadi se svaki antifasista”, poručio je Vulin.

On je ocijenio da Kitarovićeva još uvijek “ne može da se otrezni od pijanstva na proslavi zločinačke akcije Oluja” i da se samo tako može objasniti njena izjava da su Hrvati dali najveći doprinos pobkedi nad fašizmom.

“Reći takvu gadost može samo sljedbenik Pavelića koji uživa da se ruga žrtvama ustaških koljača. Antifašistički ustanak u Hrvatskoj je podignut u mjestu Srb, i da li može biti dileme ko ga je podigao”, izjavio je Vulin.

On je naglasio da je Nezavisna država Hrvatska stvorena voljom ogromne većine Hrvata, koja je kako je govorio Tuđman “izraz povjesne težnje Hrvata za državom” bila najstrašnija fašistička tvorevina, mjesto sa logorom za djecu gdje je zaklano 20.000 malih Srba, Jevreja i Roma, prenosi Tanjug.

“Hrvatska država na svoju sramotu i užas slobodnog svijeta 80 godina kasnije još uvek ne želi da se odrekne ustaškog režima. Kolinda Grabar Kitarović je polagala vjence na grobove ustaša u Blajburgu. Da li su oni bili antifiašistički borci i da li je Jasenovac doprinos Hrvata borbi protiv fasiszma”, upitao je Vulin.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je ranije danas da je hrvatski narod, srazmjerno broju stanovnika, najviše doprinio antifašističkoj borbi u Evropi.

Ona je na obilježavanju 80. godišnjice početka Drugog svetskog rata u Poljskoj rekla da je u antifašističkoj borbi učestvovalo više od pola miliona Hrvata, prenio je “Index.hr”.

Napišite komentar

avatar
2500

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Pretplata  
Obavijesti me o:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Prihvati Pročitaj više