Think Different
Glas slobodne Posavine!

Kineski znanstvenici prepravljaju ljudske gene i liječe rak

A smrtnost od raka i dalje ista???

0 277

U onkološkoj bolnici u gradu Hangzhou pokušavaju da “natjeraju” organizam da se bori protiv zloćudnih ćelija zahvaljujući promjenama koje znanstvenici unose u DNK pacijenta.

Zamjenik glavnog liječnika bolnice u Hangzhou, Wu Shixiu, u intervjuu za Sputnjik ističe kako su eksperimenti prošli uspješno. Metoda je efikasna u slučaju liječenja raka i, po mišljenju liječnika, manje je opasna po zdravlje pacijenta od klasične kemoterapije. Pa ipak, Shixiu je oprezan i ograđuje se imajući u vidu da je još uvijek mali broj pacijenata podvrgnut liječenju uz pomoć nove metode.

Tehnologija Crispr-Cas9

Tehnologija Crispr-Cas9 je osmišljena 2012. godine u SAD. Cas9 je specijalna bjelančevina, koja je povezana sa radom adaptivnog imunitetskog sustava CRISPR. Uz pomoć ove bjelančevine mogu se izdvajati strani fragmenti DNK u organizmu, odstranjivati i čak mijenjati za nove. U SAD i Europi ova tehnologija se mnogo godina testirala na uzetom biomaterijalu u laboratorijskim uvjetima. U Kini, u onkološkoj bolnici Hangzhou i u još nekoliko medicinskih ustanova ovu metodu testiraju na pacijentima. Proces počinje uzimanjem krvi. U laboratoriji se uz pomoć tehnologije Crispr-Cas9 izdvaja dio DNK koji usporava organizam da se bori protiv kancerogenih ćelija. Taj dio se sječe i odstranjuje. Zatim se krv koja sadrži modificiranu strukturu DNK ponovo transfuzijom vraća u organizam pacijenta. Pretpostavlja se da se tako organizam navodi da se bori protiv bolesti i da pobjeđuje maligne ćelije.

Etička strana

Znanstvenici sa Zapada su ipak suzdržani, zbog etičke strane ove metode. Postavljaju pitanje koliko je opravdano iz moralne perspektive da se naučnici miješaju u genom čovjeka i mijenjaju ga. Još uvijek nije postignut konsenzus među svjetskim znanstvenicima. Kineski liječnik Shixiu smatra kako je najvažnije dati bolesnom čovjeku posljednju šansu. Osim toga, ovi eksperimenti se, naravno, sprovode samo uz suglasnost pacijenta.

– Zasad je u istraživanju sudjelovao 21 pacijent. Efikasnost metode je zasad oko 40 posto. Jedan čovjek je poslije primjene ove metode proživio još 11 mjeseci i još uvijek je među nama. Počeli smo eksperimente u ožujku prošle godine. Svi pacijenti koje podvrgnemo ovoj metodi boluju od raka digestivnog trakta. Dosad su svi oni već prošli nekoliko tura kemoterapije, zračenja, bili operirani. Sudionici našeg istraživanja, naši pacijenti, dosad su praktično iskusili sve poznate metode liječenja. Da nisu uključeni u eksperimentalni program, nekima od njih ne bi bilo pomoći, ističe Shixiu.

Izvor: Dnevni list

Napišite komentar

avatar
2500

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Pretplata  
Obavijesti me o:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Prihvati Pročitaj više