Think Different
Glas slobodne Posavine!

Kakovu diplomu ima ravnatelj SOA-e Daniel Markić?

Nema logike

0 386

Potaknut bosansko-hercegovačkom aferom prema kojoj je ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA) Osman Mehmedagić nalazom školske inspekcije u rujnu 2007. godine nezakonito stekao diplomu na tadašnjem Fakultetu poslovnih studija čiji je pravni sljednik Sveučilište poslovnih studija iz Banje Luke, došao sam do zaključka, da bi takav postupak provjere dobro došao i u obavještajno-sigurnosnom sustavu RH.

Već duže vrijeme do mene dopire glasina, vrlo neugodna u odnosu na Daniela Markića, ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), a sve sadržajno ukazuje na ‘’rupe’’ u njegovoj biografiji, na osnovu čega bi se moglo zaključiti, da on nema visokoškolsko obrazovanje koje je potrebno za tako odgovorno, stručno-specijalističko radno mjesto.

U odnosu na spomenutu glasinu slijedi rezultat mog provjeravanja.
D. Markić je rođen u Parizu 21. srpnja 1972. godine gdje je završio osnovnu i srednju školu, te započeo studij engleskog jezika i tehničkih znanosti.Na drugoj godini studija, prateći dramatična ratna zbivanja u Hrvatskoj odlučio se početkom 1992. godine priključiti specijalnim postrojbama Glavnog stožera Hrvatske vojske. Vrlo brzo je potpisao i prvi profesionalni ugovor u HV.

Aktivan u borbama na bojištu sve do 1995. godine, kada napušta borbeni sektor stekavši čin bojnika HV-a. Potom se na preporuku A. Gotovine priključuje  Hrvatskoj izvještajnoj službi (HIS) koju je vodio Miroslav Tuđman, da bi u perspektivi kao pouzdana osoba koja govori strane jezike (francuski i engleski) mogao biti časnik za vezu..

Markić je u HIS-u proveo pet godina. Na početku je radio na poslovima tajnog praćenja (op. autora: radi se o servisu za potrebe operative, a potrebna je srednja stručna sprema). No, vrlo brzo prelazi u operativu HIS-a i to na čelo jednog od operativnih odjela. Iz HIS-a odlazi 2001.godine i prelazi u diplomaciju, te je do 2005. godine radio u Misiji RH pri EU u Bruxellesu. Bavio se sigurnosnim i obrambenim aspektima priključenja Hrvatske EU i NATO-u.

Nakon kraćeg vremena D. Markić se iz diplomacije opet vraća u obavještajnu zajednicu, u tadašnju Obavještajnu agenciju (OA). Specijalnost mu je bila– vođenje međunarodne suradnje. Nakon spajanja OA-e i POA-e u SOA-u 2006. godine, Markić je vodio operativni sektor, a istovremeno je vodio i obrazovni segment SOA-e.

Na dužnost ravnatelja SOA-e imenovan je 05. svibnja 2016. godine. Ima dvojno državljanstvo: hrvatsko i francusko.

Na službenim internetskim stranicama SOA-e zapisan je kao četvrti ravnatelj u povijesti te službe, a u pogledu njegovog obrazovanja, samo kratko, da je specijalizirao  međunarodno i europsko pravo.

Gledajući navedene Markićeve biografske podatke vidljivo je, da  on u kontinuitetu (od 1992. godine) živi i radi u Hrvatskoj, osim četverogodišnjeg perioda u Bruxellesu.

Stoga mi se čini apsolutno nerealnim navod novinara Davora Ivankovića u članku   pod naslovom „S 19 godina napustio je Pariz i studij na Sorboni te ušao u Gotovinine Zelene beretke“ („Večernji list“, 03. travanj 2016.), koji glasi: „… U međuvremenu je nadoknadio onaj svoj “bijeg sa Sorbone”, kada je studiranju pretpostavio borbu za Hrvatsku. Magistrirao je međunarodno i europsko pravo u Grenobleu, smjer sigurnost i obrana, a završio je i poslijediplomski studij iz kriminologije na pariškom pravnom fakultetu. Može se pronaći i podatak da je 2012. godine bio predavač na Europskom koledžu za sigurnost i obranu u Bruxellesu“.

Ako je tako kako navodi D. Ivanković, onda je logično pitanje, zašto Markićev magisterij i poslijediplomski studij – kao biografsko-obrazovni podatak – nije naveden na službenim stranicama SOA-e.

Zaključujem, da ako nije navedeno, onda nije niti završeno, pa je tako navod na tim istim stranicama, „da je specijalizirao međunarodno i europsko pravo“ apsolutno neadekvatan. Naime, ne može se stručno usavršavati, to jest stjecati osobita znanja u nekom području, ako ih nisi prethodno apsolvirao.

Za razliku od Markićevih nejasnih i sumnjivih biografsko-obrazovnih podataka imamo suprotan primjer, koji se odnosi na Dragana Lozančića, prethodnika na poziciji ravnatelja SOA-e. Vrlo transparentno se kaže: Rođen je 27. rujna 1963. godine u Zadru. Živio je u SAD-u, čije državljanstvo ima, a u Hrvatsku se vratio 1991. godine.

Završio je klasičnu katoličku gimnaziju „Holy Cross“ u New Yorku 1981. godine. U New Yorku je i diplomirao strojarstvo 1986. godine, nakon čega su uslijedili magisterij (1989.), a onda i doktorat (1995.) na Sveučilištu Columbia u New Yorku.

Autor: Denis Dorić-Den, nezavisni istraživač

Napišite komentar

avatar
2500

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Pretplata  
Obavijesti me o:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Prihvati Pročitaj više