Think Different
Glas slobodne Posavine!

Kako su Vučićevi sunarodnjaci etnički očistili Hrvate u Bosanskom Petrovcu

Kad već Vučić priča o pogromu

0 104

Pogrom u selu Krnjeuša zbio se na današnji dan 1941. godine, a bio je organizirani napad na područje rimokatoličke župe, s ciljem fizičkog istrebljenja svih stanovnika u toj župi, koju su činili Hrvati katolici.

Čitava župa koja je imala oko 2.500 žitelja u dvadesetak sela i zaselaka je spaljena, znatan broj stanovnika – do danas je poimenično identificirano njih 240 – je pobijen.

Počinitelji su bili bili ustanici uključeni u veliki ustanak etničkih Srba koji je zahvatio područje Like, sjevera Dalmacije i jug Bosanske krajine; ispočetka ustanici nisu imali glavnog zapovjedništva, a poslije je dio njih pristupio četnicima. Glavni predvodnik ustanika koji su izvršili pokolj u Krnjeuši je bio četnik Mane Rokvić,

Ustanici su, nakon što su ubili župljane, bacali tijela u krške jame ili u rijeku Unu.

Od svećenićkog osoblja, koje je bilo prvo na udaru, stradao je župnik Krešimir Barišić, kojega su zvjerski mučili i osakatili, te naposljetku još živoga bacili da izgori u zapaljenoj crkvi, kao i tri svećenička pripravnika (od kojih je namjlađi imao svega 12 godina).

Struktura do danas identificiranih 240 ubijenih je bila:

35 djece do 7 godina

14 djece od 8 do 12 godina

72 žene (znatan broj trudnica u visokom stadiju trudnoće)

119 ostalih

Zločin je u ovom slučaju veći, jer za ovo nedjelo nitko nikad nije odgovarao.

Izvor: Slobodna Bosna

Napišite komentar

avatar
2500

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Pretplata  
Obavijesti me o:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Prihvati Pročitaj više