Think Different
Glas slobodne Posavine!

Jesu li Amerikanci jasno Dodiku stavili do znanja da mu je došao kraj

KRAJ VLADAVINE SNSD-A

0 93

Zbog različitih koruptivnih radnji poslaniku Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Nikoli Špiriću i njegovoj porodici zabranjen je ulazak u SAD. Ovu odluku donio je lično sekretar Stejt departmenta Majk Pompeo. Za Špirića i njegove stranačke kolege sankcije su politički obračun.

Nakon Milorada Dodika još jedan od čelnika SNSD-a nalazi se na „crnoj listi“ Sjedinjenih Američkih Država. Nikoli Špiriću i članovima njegove porodice zabranjen je ulazak u ovu zemlju zbog njegovog učešća u koruptivnim radnjama.

Iz Ambasade SAD-a u Sarajevu navode da postoje dokazi da je Špirić ostvario korist od korupcije i da je ometao javne procese.

”Državni sekretar SAD, Majkl Pompeo, i Ministarstvo inostranih poslova SAD posjeduju vjerodostojne informacije da je Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od iste, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Kada državni sekretar posjeduje vjerodostojne informacije da je neki zvaničnik bio uključen u značajne koruptivne aktivnosti, nalaže da taj zvaničnik i članovi njegove neposredne porodice budu označeni kao osobe kojima nije dozvoljen ulazak u SAD”, stoji u odgovoru Ambasade SAD u BiH.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nikola Špirić rekao je da kao iskusan političar može da shvati da se nekom ne dopadaju njegovi politički stavovi i da mu zbog toga uvode sankcije, ali da je politička šizofrenija, a ne demokratija, da ga neko u 21. vijeku ucjenjuje preko članova porodice, supruge i djece.

”Vidjećemo čiji je to rukopis, ali moja je poruka da nema kolebanja i da institucije Republike Srpske i srpski narod moraju imati principijelne stavove u odbrani. Politika se može voditi samo na bazi jasnih političkih i nacionalnih stavova”, izjavio je Špirić.

Sankcije Nikoli Špiriću pokušao je da opravda i njegov stranački šef. Za Milorada Dodika je nevjerovatno da su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije poslaniku njegove stranke koji je u opoziciji. Smatra i da su sankcije klasičan politički obračun.

”Jeste ovako neka poruka ali je potpuno degutantno. Ono što ja imam osjećaj samo mi smanjuje snagu i osjećan snage Amerike. Ovo mi vise liči da uradi neko ko je u jadnom položaju nego neko ko je snažan. Ne treba ovdje snaga, samo treba dovoljnno da budete bezobrazni kao što je ova američka ambasadorka. Šta zna državni američki sekretar ko je Nikola Špirić. Ja bih volio da zna ali on vjerovantno ne zna. Možda zna ko je Milorad Dodik”, rekao je predsjednik Srpske.

Sankcije Nikoli Špiriću se mogu posmatrati iz dva ugla, Ili su Amerikanci izgubili povjerenje u svog vejernog saveznika SNSD ili je ovo podstriek u kampanji, kaže politički analitičar Verlizar Antić.

Nikola Špirić godinama je enormno uvećavao bogastvo bez dokaza o zarađenom o čemu je BN televizija izvještavala. U proteklih 10 godina potpredsjednik SNSD-a dovodio se u vezu s nekoliko kriminalnih i koruptivnih afera, koje su teške stotine hiljada eura a na koje je bh. pravosuđe ostalo nijemo.

Špirić je 2009. godine bio ključna figura afere “Audi”. Radi se o kupovini službenog automobila za njega, gdje je cijena vozila za samo jedan dan neobjašnjivo porasla za 86.000 KM.

Dva puta je “vođena istraga” u slučaju kupovine stana Nikole Špirića u Beču. SIPA je provjeravala Špirićeve bankovne transakcije iz 2008. godine, kada se na njegovim računima pojavilo više od 400 hiljada eura.

On je tada rekao kako je novac koji se nalazi na njegovom računu zaradio prodajom knjiga i donacija koje je dobio od prijatelja. Špirića su prijavljivali i za nepotizam i nesavjestan rad u službi ali i da je krivotvorio dokumente.

Izvor: BN TV

Napišite komentar

avatar
2500

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Pretplata  
Obavijesti me o:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Prihvati Pročitaj više