Think Different
Glas slobodne Posavine!

Ivo Tomašević: “Da oni koji predstavljaju nas Hrvate idu slaviti takve stvari, ja kažem – ne u moje ime…”

Čović je zaboravio na pravdu

0 3.399

“Što se tiče politike kažu da se mi ne trebamo miješati u nju, ali bih rekao da se politka miješa negdje gdje ne bi trebala. Biskupi su mnogo puta ponovili da se treba ostvariti jednakopravnost u svakom dijelu Bosne i Hercegovine, a mi imamo političare koji nerijetko se zauzimaju da za sebe traže sva prava, a drugima ne daju.”

Politika ima svoju računicu. Političari rijetko potpuno zaborave pravdu. Svaki rat, zao čin može se opravdati, ali to nije pravda, kazao je za N1 Ivo Tomašević, glavni tajnik Biskupske konferencije u Bosni i Hercegovini.

Prisustvo ambasadora Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivana Del Vechija i Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH, na proslavi nesutavnog Dana Republike Srpske izazvalo je reakcije koje traju danima. U međuvremenu, pokrenut je postupak smjene hrvatskog ambasadora, a Čović je na svom Twitter profilu pozvao na mir i suživot. Kako Vi gledate na sve navedeno?

Biskupska konferencija nije o ovome razgovarala, nije ovo crkvena tema. Što se mene tiče osobno, to je obilježavanje jednog dana kada je počeo projekat koji je imao gorke plodove, stotine tisuća ubijenih i protjerenih i, na žalost, nakon rata mnoge stvari su nastavljene. Ratni projekat je velikim dijelom nastavljen i u miru. Kada znamo da je to takav projekat, da oni koji predstavljaju nas Hrvate da idu slaviti takve stvari, ja mogu reći ne u moje ime, ne mogu predstavljati mene. Ide se u jedan smjer koji jednostavno nije dobar i koji treba zaustaviti. Neka stvar koja je kriva moramo je ispraviti.

Kakva je poruka poslana hrvatskom narodu prisustvom Čovića, Bevande i ambasadora Del Vechija u Banjaluci?

Politika ima svoju računicu. Političari nerijetko potpuno zaborave pravdu. Svaki rat, zao čin može se opravdati, ali to nije pravda. Političari su naši zaboravili da trebaju promicati pravdu, a ne baviti se samo interesom jednog dijela ljudi.

Što se tiče politike kažu da se mi ne trebamo miješati u nju, ali bih rekao da se politka miješa negdje gdje ne bi trebala. Biskupi su mnogo puta ponovili da se treba ostvariti jednakopravnost u svakom dijelu Bosne i Hercegovine, a mi imamo političare koji nerijetko se zauzimaju da za sebe traže sva prava, a drugima ne daju.

Moramo naći dobru mjeru da svi ljudi bez obzira na vjeru i naciju imaju sva prava koja im jamče razne povelje, a i Bog im to jamči. Bitno je da se ostvari ta jednakopravnost koja neće ići na štetu drugih. Ko se brine za Hrvate i Bošnjake u Republici Srpskoj ili za Srbe u Federaciji Bosne i Hercegovine? Mi govorimo da trebaju biti legalni i legitimni predstavnici kako u FBiH tako i u RS-u.

Napišite komentar

avatar
2500

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Pretplata  
Obavijesti me o:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Prihvati Pročitaj više