Think Different
Glas slobodne Posavine!

Ivica Dačić: Bosna i Hercegovina nikada neće postati članica NATO-a

Još da se njega pita

0 44

NATO treba da uzme u obzir stavove Srbije i srpskog naroda, a mi se zalažemo za vojnu neutralnost i ne ulazimo u bilo kakve saveze, rekao je srpski šef diplomatije.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da se Srbija i Srbi zalažu za vojnu neutralnost, te da misli da BiH nikada neće postati članica NATO-a, jer je to nemoguće bez saglasnosti Republike Srpske, odnosno Srba koji u njoj žive.

– NATO treba da uzme u obzir stavove Srbije i srpskog naroda, a mi se zalažemo za vojnu neutralnost i ne ulazimo u bilo kakve saveze. Činjenica da su zemlje članice NATO-a oko nas neće promijeniti ni položaj BiH, ni položaj Srba – rekao je Dačić za ruske Vijesti, prenosi Srna.

On je istakao da Srbija želi korektne odnose sa Sjevernoatlantskim savezom, posebno pošto je misija NATO-a na Kosovu, koja bi, u skladu sa Briselskim sporazumom, trebalo da obezbijedi mir.

– Ali nećemo postati član tog saveza, s obzirom na negativno prethodno iskustvo koje imamo… Zločini NATO-a, koji je ubio mnogo djece, ne mogu se zaboraviti i šteta je što niko za to nije odgovarao – rekao je Dačić, dodajući da se posljedice bombardovanja još osjećaju.

On je naveo da Srbija danas sarađuje sa NATO-om, ali da neće zaboraviti šta se dogodilo, posebno da je ishod njihovih postupaka bio proglašenje nezavisnosti Kosova, što sugeriše da je postojala sprega između američke i britanske administracije, prenosi RTS.

Dačić je rekao da Srbija pokušava da postane članica EU, ali to ne znači da treba zaboraviti na tradicionalne odnose sa prijateljima kao što je Rusija, te najavio da će Sporazum o stvaranju slobodne trgovine između Evroazijske ekonomske unije i Srbije biti potpisan na jesen.

Dačić je rekao da Srbija nikada neće priznati Kosovo, te da je zaključenje nekog sporazuma između Beograda i Prištine prije kraja godine moguće samo ako Priština pokaže da želi kompromis.

Napišite komentar

avatar
2500

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Pretplata  
Obavijesti me o:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Prihvati Pročitaj više