Kina gradi prvi “šumski grad” od 40.000 stabala

Objavljeno u rubrici Zanimljivosti Autor:  e-Posavina 13. Veljača, 2018. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Kina gradi prvi šumski grad na svijetu u kojem će građevine biti prekrivene biljkama i drvećem, sve u cilju borbe s globalnim zagrijavanjem i zagađenjem zraka, piše Daily Mail.

Početak gradnje planiran je za 2020. godinu, a nakon što bude završen, Liuzhou Forest City biće dom za 30.000 ljudi Uredi, kuće, hoteli, bolnice i škole bit će u cijelosti pokriveni s ukupno 40.000 stabala i milion biljaka 100 različitih vrsta, prenosi index.ba.

Oni će godišnje apsorbovati gotovo 10.000 tona CO2 i 57 tona zagađivača zraka te proizvesti oko 900 tona kisika. Grad će biti izgrađen u planinskom području sjeverno od grada Liuzhoua, provincija Guangxi na jugu Kine, području koje obuhvata 175 uz rijeku Liujiang.

sumski grad 2

A sa gradom će biti povezan brzom prugom i cestama za električne automobile. Kuće će posjedovati klima uređaje s geotermalnom energijom i solarne krovove.

Projekat je dizajnirao Stefano Boeri, a iz kompanije u kojoj radi su rekli da će biljke i stabla smanjiti prosječnu temperaturu zraka, smanjiti buku i poboljšati biološku raznolikost pružajući domove za ptice, insekte i male životinje.

Izvor: index.ba

Pročitano 295 puta Posljednja izmjena dana: 13. Veljača, 2018.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Prijava

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas