Doktorski rad u Tunisu: Zemlja je ravna, jedna od funkcija zvijezda je da ukrase nebo

Objavljeno u rubrici Zanimljivosti Autor:  e-Posavina 27. Travanj, 2017. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Jedna studentica iz Tunisa napisala je u svom doktorskom radu da je Zemlja ravna i da se Sunce okreće oko nje. Djevojka, koja je studentica studentica u Sfaxu, radila je pet godina na tom radu.

Cilj joj je bio da obori Newtonove, Keplerove i Einstein zakone jer imaju, kako je navela, slabe osnove. Umjesto toga vodila se vjerskim učenjima o Zemlji.

Ona je u radu navela da se brzina zvuka i svjetlosti trebaju ponovo biti izmjeriti i da svemir nije stvoren u velikom prasku i ne širi se, zvjezde su sedam milijuna kilometara udaljene od Zemlje i ograničenog broja, a jedna od funkcija im je da ukrase nebo.

Taj rad, pod nazivom “Model ravne Zemlje, argumenti i utjecaj na klimatske i paleoklimatske studije”, izazvao je burne reakcije među znanstvenicima.

Među prvima je reagirala fizičarka, docent na sveučilištu u Tunisu Fauzija Safari. „Komisija koja je prihvatila ovaj rad treba se stidjeti i kriva je podjednako koliko i docent koji je studentici omogućio da počne raditi na tezi“, navela je ona na svom Facebook profilu. Zatražila je i da se ta komisija raspusti, a njenim članovima zabranjeno je da budu dio bilo koje znanstvene ili akademske komisije.

Ta znanstvenica pozvala je i svoje kolege da odbrane autonomiju znanosti od religije. „Reagirajmo, moramo učiniti sve da ljudi shvate da znanost nema nikakve veze s religijom“.

Nakon nekoliko tjedana polemika, komisija je odbila sporni doktorski rad, a Ministrastvo za visoko obrazovanje Tunisa otvorilo je istragu, prenosi N1.

Pročitano 360 puta Posljednja izmjena dana: 27. Travanj, 2017.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas