Kako je stvaran HDZ: Tuđman se borio za srpsku granicu na Drini!

Objavljeno u rubrici Vremeplov Autor:  e-Posavina 30. Siječanj, 2018. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Svjedočenje sa tajnog sastanka iz 1989, na kom je Tuđman izabran za predsjednika HDZ.

Četvrtka 19. januara 1989. u kući na Ante Ledića, tadašnjega v. d. direktora zagrebačkog preduzeća Zrinjevac, održan je tajni sastanak, koji je počeo u 14 sati i potrajao sve do ponoći, na kom su hrvatski intelektualci, uglavnom "proljećari", postavili temelje političkom pokretu za stvaranje nezavisne hrvatske države, koji će nam kasnije biti poznat kao HDZ.

Na taj sastanak u Ledićevu kuću, daleko od očiju javnosti, došli su Franjo Tuđman, Marko i Vladimir Veselica, Drago Stipac, Tomislav Ladan, Anto Matković, Ivan Maglica, Hrvoje Šošić, Vlado i Mladen Marić, Nikola Gagulić, Vlado Jurčević, Marko Turić.

"Bila je to, kako bi drugovi rekli, stroga konspiracija. Telefonima nismo komunicirali, nego smo sve dogovarali u četiri oka. A toga dana dogovor je bio da na Plešivicu ne dolazimo iz istog smjera. Tako su jedni došli iz smjera Samobora, drugi iz Desinca, treći iz smjera Jaske", svjedoči 29 godina kasnije Ante Ledić za Večernji list. On kaže da su se sastanci kod njega odvijali kontinuirano od 1975. do 1989. godine.

"Kroz moju klijet prošlo je 150 domoljuba koji su sanjali slobodnu i nezavisnu Hrvatsku. Riječ je o ljudima iz privrede i politike, pretežno proljećarima vezanima uz Marka i Vladu Veselicu. A taj 19. januar samo je sinteza onoga što se događalo svih tih godina. Toga dana trebalo je izabrati uže vođstvo koje bi imalo legitimitet i koje bi artikulisalo interese našeg naroda u tom historijskom trenutku, jer se naziralo kakva nam opasnost dolazi iz Srbije, vidjelo se da njihova homogenizacija nakon Gazimestana i tzv. jogurt-revolucija neće završiti dobro", rekao je Ledić.

Franji Tuđmanu, navodi, bio je to prvi dolazak, "ali se o njemu govorilo kao o osobi koja bi nam se trebala pridružiti na tome povijesnom sastanku".

Zadatak da ga dovede dobio je njegov advokat Vlado Marić, koji ga je branio u sudskim procesima.

Marko Veselica, kao harizmatska osoba, bio je jedan od najozbiljnijih kandidata za predsjednika inicijativnog odbora, ali je rekao: "Ne možete sa mnom računati jer ja imam još šest mjeseci zabrane javnih istupa i zabrane putovanja u inostranstvo. Nema smisla izabrati mene, bio bih poput fikusa. Moj je prijedlog da predsjednik bude Tuđman."

Potom se javio leksikograf Tomislav Ladan koji je ocijenio da je to "izvanredan prijedlog", a potom je istakao tri razloga zbog kojih je Tuđman najpogodnija osoba za "predsjednika svehrvatskog pokreta":

"Prvo, Tuđmanu kao partizanskom generalu nitko ne može imputirati ustaštvo; drugo, on dobro poznaje prilike u vojsci i društvu i, treće, kao osoba posjeduje znanje i zavidnu hrabrost potrebnu u ovim okolnostima."

U nastavku konspirativnog sastanka raspravljalo se o nekoliko tema važnih za politički program budućega pokreta. Jedna od njih bilo je ime pokreta, a prema svjedočenju Ante Ledića, u toj raspravi presudnu je ulogu imao Tomislav Ladan. O imenu se, kaže Ledić, razmišljalo mjesecima, a na ovaj skup došlo se sa dva prijedloga: Hrvatski demokratski zbor i Hrvatska demokratska zajednica. Ladan je obrazložio da riječ "zbor" nije pogodna jer upućuje na vojnu formaciju te se zauzeo za riječ "zajednica". Tako se rodio HDZ.

Tamo se, kako navodi Večernji, promišljalo i o budućem odnosu Hrvatske prema jugoslovenskoj federaciji, a jedna od kombinacija bila je konfederalna veza kao prelazno rješenje.

Tuđman je, međutim, rekao: "Samo slobodna i nezavisna hrvatska država! To je cilj. Ako ne znamo svoj cilj, našim jedrima neće pomoći nijedan vjetar."

"Jako me se to dojmilo iako se činilo kao idealizam. Bilo je očito da Tuđman ima jasan cilj, viziju", kaže Ledić.

O politici prema Bosni i Hercegovini najviše su govorili Stipac i Ladan, koji su u tome krugu slovili kao najbolji poznavaoci prilika u toj republici, piše Večernji.

Ledić i danas pamti Ladanove riječi:

"Rekao je ovako: 'Kad bi odnekud došla ideja da se spoje BiH i Hrvatska, to ne bi bilo dobro jer bismo u vlastitoj zemlji bili manjina. I nikako se ne smije dogoditi sudar Muslimana i Hrvata, jer tada ćemo na leđima imati dva protivnika brojčano superiorna. To treba isključiti kao mogućnost jer Muslimani nikad u svojoj historiji nikakav pakt nisu sklapali sa Srbima, a sa nama jesu. Pogrešno je boriti se za hrvatske granice na Drini, treba se boriti za srpske granice na Drini.' S tim stajalištem svi smo se složili..." | TBT

Pročitano 363 puta Posljednja izmjena dana: 30. Siječanj, 2018.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas