U sarajevskoj osnovnoj školi , uz pomoć ACCOUNT-a, spriječeno nezakonito zapošljavanje

Prenosimo Autor:  e-Posavina.com 11. Listopad, 2017. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

U sarajevskoj Osnovnoj školi “Fatima Gunić”, posredstvom Antikorupcione mreže u BiH - ACCOUNT, spriječena je korupcija pri zapošljavanju.

Za nešto manje od mjesec dana, Inspektorat prosvjetne inspekcije KS potvrdio je sumnju iz prijave da su pri zapošljavanju na mjesto vršioca dužnosti direktora škole, počinjene brojne nezakonitosti. Naime, na mjesto v.d. direktora škole, Školski odbor je imenovao osobu koja je do tog momenta bila zaposlena u drugoj školi, što je suprotno zakonu. Također, Odbor je istoj osobi utvrdio radno mjesto na poziciji „nastavnik bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti“ na koju bi stupio nakon isteka mandata v.d. direktora.

„Zakon je jasno odredio da za v.d. direktora škole može biti imenovano samo ono lice koje je prethodno bilo zaposleno u toj ustanovi kao nastavnik ili stručni saradnik, a nikako osoba iz druge škole“ – pojasnila je Emina Berčić iz Fondacije INFOHOUSE koje je zaduženo za pružanje besplatne pravne pomoći prijaviteljima korupcije. Dodala je da je ovo samo jedan u nizu slučajeva koji su prijavljeni timu za pružanje pravne pomoći te je pozvala sve građane BiH da prijave korupciju.

„U prethodne dvije godine imali smo oko 50 različitih prijava koje se odnose na korupciju. Jako je važno da građani Bosne i Hercegovine imaju razvijenu svijest o ovom problemu koje je definitivno jedan od gorućih problema bh. društva. Pravni savjeti koje pruža naš tim onim građanima koji se odvaže i prijave korupciju u najviše slučajeva su već pola odrađenog posla.“

Antikorupcijska mreža u BiH - ACCOUNT je pokrenula elektronski registar (www.bpp.ba) kao jedinstvenu informativnu bazu putem koje građana mogu prijaviti slučajeve gdje postoje indicije za elemente djela korupcije. Korupciju građani mogu prijaviti i na broj telefona 033 20 05 38.

Registar besplatne pravne pomoći uspostavljen je uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH (USAID), a realizuju se u okviru aktivnosti Antikorupcijske mreže u BiH – ACCOUNT, koja okuplja preko 90 organizacija civilnog društva u BiH.

Fondacija INFOHOUSE

Pročitano 264 puta Posljednja izmjena dana: 11. Listopad, 2017.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas