HS BiH: Reagiranje na prijedlog u svezi TV kanala na hrvatskom jezikju

Prenosimo Autor:  e-Posavina 29. Lipanj, 2017. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Predsjednik Hrvatske stranke BiH Božo Skopljaković pozvao je ključne političke aktere, u vlasti i u oporbi, da konačno ozbiljno i odgovorno otvore dijalog oko uspostave kanala na hrvatskome jeziku na Javnom rtv servisu FBiH.

„Dogovor kojeg su neposredno nakon ratnih zbivanja postigli tadašnji hrvatski i bošnjački čelnici  Krešimir Zubak i Alija Izetbegović oko uspostave kanala na hrvatskome jeziku na rtv FBiH pod okriljem OHR pravi su smjer u kojem trebaju ići ti razgovori za spas posrnuloga javnoga rtv servisa. Nitko nema pravo Hrvatima, kao jednom o tri konstitutivna naroda, osporavati uspostavu kanala na jeziku našega naroda, što je apsolutno podudarno sa temeljnim ljudskim i europskim pravima i vrijednostima. Ali, pri tome se nikako ne smije upasti u zamku i potegnuti za varijantom formiranja dva kanala na nacionalnim jezicima koji bi bili suprotstavljeni u svojim programskim i profesionalnim načelima i koji bi onda bili pogubno sredstvo za međusobna politička i nacionalna razračunavanja i sijanje mržnje među narodima i građanima. Hrvatska stranka BiH smatra kako radijski i televizijski eksperti mogu neopterećeno i na profesionalan način razraditi model funkcioniranja dva kanala na hrvatskome i bosanskome jeziku, pa i na srpskome ako to predstavnici toga naroda zatraže, a da pri tome svi slušatelji i gledatelji ,koji bi plaćali te kanale, budu objektivno informirani i da ravnopravno budu zastupljeni nacionalne kulture, običaji, povijest itd. Doista mi nije jasno zbog čega su hrvatski i bošnjački čelnici, naročito oni iz HDZ BIH i SDA, odustali od korektnoga sporazuma Zubak-Izetbegović, a sada, eto, HDZ BiH traži kanal na hrvatskome jeziku, a SDA to nepotrebno i nedopustivo osporava. Dogovorom hrvatskih i bošnjačkih čelnika stišale bi se tenzije između dva naroda i poslala važna poruka da postoji spremnost rješavanja i drugih gorućih problema. Jednako tako, nakon uspostave kanala na hrvatskome jeziku na Javnom rtv servisu u FBiH stvorile bi se i kvalitetne pretpostavke da se otvori dijalog i oko uspostave kanala na hrvatskome jeziku, a moguće i na bosanskome jeziku, i na RTV RS“, stoji u priopćenju Bože Skopljakovića, lidera rvatske stranke BiH

Pročitano 311 puta Posljednja izmjena dana: 30. Lipanj, 2017.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Prijava

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas