Udruga ZAVJET: Priopćenje za javnost povodom 25. obljetnice HVO-a

Prenosimo Autor:  e-Posavina 10. Travanj, 2017. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Svim obiteljima poginulih, svim invalidima Domovinskog rata, braniteljima, njihovim zapovjednicima i političkim čelnicima HZ HB, čestitamo dvadeset petu obljetnicu HVO-a. Dvadeset pet godina nije malo, a obljetnice se cijelu godinu obilježavaju, s vjerom u boga, nadamo se da nam ovu našu ništa pomutiti neće!

Uvijek kada su obljetnice, vrijeme je za sumiranje rezultata. Čak kada se ne ulazi u karakter i ne razmišlja, da li obilježavamo tužni događaj ili prigodno svečarsko sjećanje. Sumiranje je nužno bez obzira da li će netko biti proglašen odgovornim ili zaslužnim.

Imali smo centralnu svečanost, slavili smo obljetnicu HVO-a, za hrvatski narod nevjerojatno značajna ili jednako toliko značajna za obranu neovisne, samostalne i cjelovite BiH. To da na takvim svečanostima ima političara bez ikakvih zasluga, to je ne zaobilazna praksa. Teško da se može utjecati i organizatorima zamjeriti, kada na takvim prigodama, pa i ovog 08. travnja, ima nepozvanih ili nepoželjnih.

Normalo je, nepredvidivo, ali i očekivano! Međutim, kada organizator zaboravi pozvati ili u najmanje spomenuti, čovjeka koji je bio jedan od osnivača HVO-a, čovjeka koji je časno sudjelovao na mnogim ratištima u obrani svoga naroda i HR HB. Čovjeka, heroja u ratu, heroja u miru, jer kako drugačije nazvati nekoga, tko sa toliko časti odratova ono što mu je bilo zapovjeđeno i čovjeka koji sa toliko ponosa dokazuje istinu o HVO-u i Domovinskom ratu. Vjerujući u sudstvo svoje BiH, dostojno jednog pukovnika HVO-a, Zdenko Andabak dokazuje ispravnost postupaka i svoju nevinost. Sud mu vjeruje, jer njegova pojava i stav otkriva karakter tog čovjeka. To što ga se sud sjetio je upravo u funkciji dokazivanja istine o ratu, to jeste uloga suda i tu zamjerke nema.

Međutim, nisu ga se sjetili oni koji očito u svojoj prepotentnosti i umišljenosti politike kojoj pripadaju ne primijetiše da je i njih branio, da je na sudu i o njima časno govorio.

Prošla je centralna svečanost obljetnice HVO-a, ponos je tu, ali žal i gorčina su ostali. Pitanje, kako i zašto je zaboravljen, za sada bez odgovora stoji. Bez odgovora je i pitanje, zašto je zvanična politika, pa i braniteljske udruge, bez reakcije propratilo tri godine iscrpljujućeg suđenja pukovniku Andabaku. Dok slušamo kako sto tisuća KM luta Livnom, a odobrila ih je gospođa Borjana Krišto nekoj udruzi svoje nevjeste, moramo se zapitati, zna li ta gospođa koliki je trošak pukovnika Andabaka bio u ove tri godine suđenja? Sigurni smo da ne zna. Ma nismo sigurni dali ga uopće poznaje, jer da je drugačije onda bi kao prvi političar Livna, u Suhaču, gdje je skromni dom Andabakovih, ako ništa poslala nekoga od svojih poslušnika. Dovoljna bi bila lijepa riječi potpore ili čokoladica za malu Angelu. Možda im nije bitno, ali moraju znati, da su ponijeli i spomenutih sto tisuća maraka, niti to dosadašnje troškove suđenja pokrilo ne bi.

To da u subotu na obljetnici nema pukovnika Andabaka, morali su primijetiti i Stočani i Mostarci i Uskopljaci, a to što nije došao sa delegacijom Livna, gospođo Borjana, vama na dušu ide!

Eto, bilo je svečano, bilo je i ovih i onih, ali nikako veličanstveno, jer uz generala Soptu, lijepo bi bilo da smo čuli i generala Jelića, Praljka, Ćorića, Šiljega, Obradovića, Petkovića, Pušića, Džidića, Stojića, Ljubičića, Lasića, Glasnovića ...imali bi što reći i Prlić i Kordić. Naravno da ih sve nismo nabrojali, naravno da vam ovo ništa ne olakšava pukovniče Andabak, ali eto bar u nečemu niste sami.

Nemate se što sekirati, sutra kada u cijelosti dokažete nevinost, svi će biti zaslužni.

Kojeg li licemjerstva, slave HVO, a HR HB, nitko osim generala Sopte ne spomenu. Utješno je što možemo reći, čestitamo generale!

 

PREDSJEDNIK

Franjo Cvitković

Pročitano 255 puta Posljednja izmjena dana: 10. Travanj, 2017.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas