Čoviću ne brani nas više, nestadosmo!

Objavljeno u rubrici Škrinjica Napisao  03. Srpanj, 2018. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović usprotivio se donošenju, kako kaže, neustavnog izbornog zakonodavstva na razini entiteta Federacije BiH. Po Čoviću Bošnjaci ponovo kroje izborni zakon koji će im omogućiti da preglasavaju Hrvate.

Iako Čović ima izborni legitimitet manje od jedne trećine hrvatskog naroda u BiH on nikako ne propušta sebe i svoj HDZ staviti u kontekst svehrvatstva. Istina, HDZ BiH uvjerljivo osvaja najveći broj glasova Hrvata u BiH i HDZ BiH jeste najveća stranka među Hrvatima, ali to Čoviću ne daje pravo da govori u ime svih Hrvata, a pogotovo ne u ime onih kojim su i on i HDZ BiH davno okrenuli leđa.

Postoji niz argumenata koji mogu osporiti HDZ-u BiH etiketu svehrvatstva. Jedan argument se posebno ističe i doslovno HDZ „ubija“ kao stjegonošu svehrvatstva u BiH. Riječ je o Hrvatima iz Bosne. Na prvim višestranačkim izborima potporu HDZ BiH je dalo oko 362.000 Hrvata iz Bosne i Hercegovine. Tadašnja plebiscitarna odluka hrvatskog naroda dala je HDZ-u legitimitet stranke koja je doslovno predstavlja glas Hrvata u BiH. Međutim, već duži niz godina potpora Hrvata HDZ BiH je vidno splasnula. U najboljim izbornim godinama po HDZ BiH ta stranka jedva da je uspijevala osvojiti jednu trećinu od onih prvotnih 362.000 glasova. Znali su pasti i na 1/5 od tog broja (u koaliciji sa HSP BiH i HNZ zajedno su osvojili 68.188 glasova za parlament FBiH).

Zašto je tako i gdje su se izgubili ti silni birači HDZ BIH?

Nema sumnje da su 2/3 svih glasova HDZ-u BiH te 1990. izborne godine došli od Hrvata iz Bosne, jer otprilike toliko Hrvata je živjelo u Bosni, dok je 1/3 Hrvata živjela u Hercegovini. Treba li napomenuti, uglavnom, u zapadnoj Hercegovini?

Od te 1990. godine pa do danas HDZ BiH je svojom politikom doprinio da Bosna izgubi ogroman broj populacije hrvatske nacionalnosti pa tako i glasača HDZ BiH. Procjenjuje se da Bosni nedostaje 300.000 prijeratnih Hrvata. Međutim, ti ljudi nisu fizički nestali. Otišli su iz BiH, ali su oni i dalje bosanski Hrvati. Ostala je njihova imovina, a ako ne imovina, ostala su ognjišta, zemlja… Ostalo im je pravo na osobnu kartu, na državljanstvo BiH. Oni više ne glasaju za HDZ BiH. Oni više ne glasaju za nikoga. Muka im je od politike i od Bosni i Hercegovine. A tako je jer im je taj usud nametnuo HDZ BiH sa svojim političkim partnerima iz druga dva naroda s kojima bratski vlada od 1990 godine do današnjih dana.

Istina, jednog broja tih osobnih iskaznica domoći će se Čovićevi puleni i negdje uz meze i dobru kapljicu križat će preferencije „istaknutim“ hadezeovcima na listi HDZ BiH. Iskoristit će Čović i takve.

U svakom slučaju danas (a i već duže vrijeme) za HDZ BiH se može reći da legitimno zastupa samo glasove Hrvata u Hercegovini. Politika HDZ BiH od 1990. vođena na način da su Hrvati u Hercegovini kasta iznad dok su bosanski Hrvati doživljavani kao Bosanci katolici koji dobro dođu samo kada HDZ BiH treba politički legitimitet da se može busati u prsa kao hrvatski nacionalni pokret.

Jasno da su ikebane i poslušnici u nizu bosanskih općina prihvatili takvu igru HDZ BiH jer beriva i privilegije koje su dobili od HDZ-a više su nego dovoljne da se izda vlastiti narod i da se radije služi nečastivom. No, to je njima na čast i povijest će ih zabilježiti kao i uostalom i sve protuhe u povijesti prije njih.

Da se ipak vratimo Čovićoj izjavi o rušenju izbornog zakona kojeg mu nameću bošnjačke stranke, a koji se nikako ne uklapa u preferencije HDZ-ovaca iz Hercegovine (plus poltroni i uvlakači iz Bosne).

U izbornom zakonu kojeg zastupaju bošnjačke stranke stoji da će svaki kanton u FBiH dati najmanje jednog predstavnika u Dom naroda iz reda sva tri konstitutivna naroda u FBiH. HDZ BiH to „zlo“ objašnjava na sljedeći način: npr. iz Bosanskopodrinjske županije birao bi se jedan Hrvat, a u toj županiji živi svega par Hrvata. Jednako kako bi se u Županiji Posavskoj birao također jedan Hrvat gdje, iz HDZ BiH ističu, živi 36.000 Hrvata.

Nije pošteno, nema sumnje. Jednako kao što nije pošteno da u državi imamo pripadnike vlastitog naroda koji mog birati svoje političke predstavnike (po HDZ BiH mnogi ne mogu čak birati ni svoje), ali ne mogu biti sami izabrani, jer u općinama gdje oni žive nema dovoljno Hrvata da ih izaberu. HDZ BiH to očito ne zanima. Oni su za pravo većine samo onda kada ta većina ide njima u prilog, a za zaštitu su manjine samo kada su oni u manjini.

Prije nastavka analize HDZ-ove pravičnosti treba razmotriti podatak da u Bosanskoj Posavini (Županija Posavska) živi samo 36.000 Hrvata. Ostalo ih je nešto u Orašju, dosta manje u Odžaku, a pogotovo su desetkovani u Domaljevcu. Treba pitati HDZ BiH, a gdje je nestalo više od 100.000 Hrvata iz Bosanske Posavine? Kako je moglo nestati 100.000 Hrvata iz Bosanskog Šamca, Modriče, Dervente, Bosanskog Broda, Brčkog a HVO ih branio, a HDZ ih predvodio (HDZ voli istaći da su Hrvati opstali samo tamo gdje ih je HVO branio)? Zašto njih HDZ BiH više ne računa? Oni su danas dijaspora. Ali dijaspora koja i dalje ima pravo glasa u BiH. Zašto im HDZ BiH oduzima to pravo? Zašto se hercegovački HDZ odriče tolikog broja Hrvata u Posavini, u Bosni?

A odriče ih se, jer po izbornom zakonu kojeg je HDZ htio nametnuti i dalje bi Županija Posavska birala samo jednog zastupnika u Dom naroda. Eto izborni zakon kojeg predlaže HDZ BiH je dobar, a izborni zakon bošnjačkih stranaka je diskriminirajući za Hrvate.

Ako je od Bošnjaka onda makar znamo tko nam je neprijatelj i tko nam želi zlo. A što ako nam jednako loš, ako ne i gori zakon dolazi od tzv. Hrvata. To je gore od neprijateljstva. To je izdaja s kojom se ništa ne može uspoređivati.

I to nije sve. Da bi hercegovačka politička mafija promovirala svoje političke ciljeve kroz zakupljene i kupljene medije plasiraju laži kako će Bošnjaci Hrvatima birati zastupnike u Dom naroda u čak 5 županija. Realno to se može dogoditi samo u Goraždu i nigdje više. Osim ako Čović to ne priželjkuje da bi imao alibi o bošnjačkoj majorizaciji, jednako kako ga je našao i priželjkivao u slučaju Komšić. Premda iz današnje perspektive mnogima zvuči suludo, ne bih se iznenadio da se jednog dana ispostave osnovanim sumnje onih koji danas govore da je i za ove izbore Komšić dio Čovićevog projekta.

Podsjetimo, svaki narod u skupštinama kantona bira svoje predstavnike. Hrvati biraju Hrvate, Bošnjaci Bošnjake, a Srbi Srbe. Onako kako Bošnjaci mogu u 5 kantona izabrati svoje Hrvate jednako tako Hrvati u svojim kantonima mogu birati svoje Bošnjake i svoje Srbe. Takvu praksu i deal Čović već ima sa Dodikom i o tome se šuti, jer to nije problem za Čovića. Takvi se izbori ne tiču njegove guzice, a time što će u dogovoru s Dodikom Čović nametnuti biračku volju za 200.000 Hrvata uopće ga ne tangira.

Na kraju treba istaći da aktualni izborni zakon nije dobar. A tko ga je u svoje vrijeme donosio nije ni čudo (opet HDZ BiH sa svojom bratijom).

Prijedlog bošnjačkih stranaka sigurno ne rješava gorući problem i ne treba biti podržan ako u njegovom donošenju ne sudjeluju Hrvati. Ali HDZ-ov prijedlog izbornog zakona toliko je diskriminirajući u prvom redu prema bosanskim Hrvatima da ga ne vrijedi ni spominjati kao nekakvo rješenje hrvatskog izbornog pitanja u BiH. Jer sama činjenica da bi od 17 Hrvata u Domu naroda njih 12 bilo birano iz Hercegovine (prostoproširene) jasno govori s kakvim namjerama je taj zakon krojen i na kakav način bi zauvijek bilo škartirano pola milijuna Hrvata iz Bosne. Uostalom HDZ BiH se za to pravo bori od 1991. godine. Zar se tomu treba čuditi. Haa podrepaši! Ako ste nakon ovog progutali knedlu nema sumnje vi ste jedan od njih.

Ivan Stanić | e-Posavina.com

Pročitano 1233 puta Posljednja izmjena dana: 03. Srpanj, 2018.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Prijava

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas