KORAK NAPRIJED, NAZAD DVA: Nije Komšiću samo "kratak fitilj," već mu je "kratka i pamet"

Objavljeno u rubrici Škrinjica Autor:  e-Posavina 13. Siječanj, 2018. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Željko Komšić je svojom kandidaturom višestruko učinio uslugu SDA-u, ali je zato učinio medvjeđu uslugu Bošnjacima! 

Obznanjivanjem svoje kandidature za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić je postao vijest dana, mjeseca, a možda i godine. Ovaj vrlo popularni političar u Sarajevu, tako je sebi priskrbio medijsku pažnju i odličan start za utrku na veoma pretrpanoj stazi na kojoj će se utrkivati, a više naguravati bar pet-šest političkih kapitalaca poput Milorada Dodika, Dragana Čovića, Mladena Ivanića, Šefika Džaferovića, Fahrudina Radončića, a možda i Harisa Silajdžića, Zlatka Lagumdžije, Mirka Šarovića, itd.

Stiropor ideologija

Doduše, Komšić će trčati u stazi među kandidatima sa bošnjačkim dresovima, a prolazno vrijeme će mu se mjeriti sa vremenom Dragana Čovića. Tako da će on ponajviše smetati Radončiću i eventulano Silajdžiću, što će jako dobro doći sporom i sklerotičnom Džaferoviću.

No, ima još nekoliko stvari ili uvjeta od kojih zavisi da li će nestrpljivi Komšić uopće trčati ovu utrku. Pitanje forme Izbornog zakona još nije riješeno, a na tome se radi svakodnevno. Moguće je, na primjer, da bude usvojen Izborni zakon po kojem uopće neće biti utrke i da se budući članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine budu birali u parlamentu, Domu naroda ili Predstavničkom domu. Tako Komšićeva kandidatura još visi u zraku, a on je izišao na stazu, možda, u pogrešnom dresu.

Bez obzira kako će se riješiti pitanje Izbornog zakona i da li će Komšić trčati toliko željenu utrku, on je ovim činom rekao sve o sebi kao političaru. I to se može sažeti u dvije fraze koje ga "krase" kao političara; osim što ima "kratak fitilj", Komšić je i "kratke pameti!" Svojim hirovitim istupanjem iz SDP-a, a potom ishitrenim ulaskom u koaliciju sa SDA-om,  zbog načina na koji je to činio priskrbio je sebi opravdan epitet političara sa "kratkim fitiljem." Jer nije se ovdje radilo ni o kakvom političkom i ideološkom sukobu sa SDP-om ili sa SDA-om, već o personalnom sukobu sa Zlatkom Lagumdžijom i Bakirom Izetbegovićem.

Svu svoju političku filozofiju, da ne kažem, mudrost, Komšić je pokazao stvarajući sopstvenu stranku Demokratsku frontu (DF) sa vrlo živopisnim profilima i karakterima ljudi poput Munira Alibabića Munje, Sifeta Podžića, pa i Zlatka Miletića i Bakira Alispahića iz vojno-policijskog ešalona, do mlađih i dosta drčnih političara poput Emira Suljagića, Reufa Bajrovića, Gorana Kovačevića itd. Treba li podsjećati gdje su mu danas ti ljudi?!

Pa i sama stranka djeluje kao da ima neku vrstu stiropor ideologije jer se pokazala bezidejnom i dezorijentiranom bez obzira što se svrstava u lijevo-građansku opciju.

Tek kad se Komšić bio malo spametovao primakao se SDP-u, odnosno novom lideru ove stranke Nerminu Nikšiću zagovarajući ujedinjenje ljevice. Ta ideja ujedinjenja opozicije, čiju bi okosnicu sačinjavale lijeve stranke, bila je ulila nadu da bi opozicija konačno mogla uzdrmati neprikosnovenu vlast SDA na predstojećim izborima.

Ovim je potezom Komšić definitivno minirao i ideju o ujedinjenju bar ljevice u obračunu sa nadmoćnim SDA-om. E, sad je pitanje da li je ovako iznenadnu odluku Komšić donio nakon intervjua novog šefa izbornog štaba SBB-a Adisa Arapovića u kojem je rekao kako nije dobro da Bošnjaci Hrvatima biraju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. U tom slučaju krivca za razvaljivanje potencijalne opozicione koalicije (SDP, DF, SBB) trebalo bi potražiti u SBB-u. I da jeste to razlog Komšićevoj odluci, suviše je minoran u odnosu na važnost same odluke. Radi se samo o jednom mišljenju, a ne o stranačkom stavu ili odluci! Na koncu takvo mišljenje je dosta rasprostranjeno među Bošnjacima jer se radi o klasičnoj zloupotrebi Dejtonskog sporazuma.

Zbog toga se može smatrati da je Komšić ovim potezom višestruko učinio uslugu SDA-u i veliko je pitanje da li je to iskoordinirao sa samim Izetbegovićem. Ali je zato učinio i medvjeđu uslugu Bošnjacima.

Komšićev glavni motiv utrke je mržnja prema HDZ-u, odnosno samom Draganu Čoviću, što korespondira sa općim raspoloženjem Bošnjaka, i on na tome i bazira svoju pretpostavku o pobjedi kakvu je već jednom ostvario. Ali to je iracionalan motiv i stoga je nedopustivo upuštati se u takvu avanturu političke kampanje koja bi dodatno razbuktala negativne strasti između Bošnjaka i Hrvata. I zato postoji nekoliko vrlo pragmatičnih razloga zbog kojih se Komšić, bez obzira na njegovu lijepu, pri tom veoma toplu i patriotsku priču, treba osujetiti. Čudim se da mu to nisu sugerirali međunarodni dušebrižnici prisutni u Bosni i Hercegovini, posebno Amerikanci i Nijemci koji se svojski trude da poprave odnose Bošnjaka i Hrvata kako bi profunkcionirala bar Federacija BiH, dok je drugi entitet u ustavno-pravnom smislu Milorad Dodik skoro amputirao!

Bošnjaci spaljuju iluzije?!

Komšić kao da nije gledao paradu obilježavanja Dana RS-a i kao da nije čuo govore patrijarha Irineja i Tomislava Nikolića od kojih se Bošnjacima ledi krv u žilama. Poslije ovih govora, Bošnjaci moraju spaliti iluzije koje im je bio raspirio Aleksandar Vučić o dijalogu Bošnjaka i Srba. Dok je ovakve pravoslavne crkve, vodio je patrijarh Irinej ili mitropolit Amfilohije, svejedno, nikakav pozitivan dijalog između Srba i Bošnjaka, pa tako ni pravoslavlja i islama, bilo u Bosni i Hercegovine, Sandžaku ili Crnoj Gori, nije moguć. Čak nemam potrebu ni obrazlagati zbog čega sam ovako isključiv, toliko mi se gadi prijeteća prepotentnost koju ispoljavaju pravoslavni velikodostojnici prema islamu i Bošnjacima!

Takvu njihovu aroganciju pothranjuje činjenica da je ruski imperator Vladimir Putin odlučio naoružati Srbe ubojitim avionima i otvoriti vojne baze u Republici Srpskoj. To su momenti koji ukazuju da će Srbi voditi ekstremno prijeteću i zastrašujuće pogubnu politiku generalno prema Bošnjacima sa kojima dijele najveći dio životnog prostora.

Stoga je nužno da Bošnjaci ostvare savez sa Hrvatima, odnosno Hrvatskom, potom Crnom Gorom, pa i Albancima, kako u Albaniji tako i na Kosovu i Makedoniji, u odbrani od Putinove invazije na Balkan.

Na međunarodnom planu Bošnjaci trebaju zadržati dobre odnose sa Vatikanom i Njemačkom, koji sigurno nikad neće podržati Čovićev secesionizam, potom preko Turske i Irana i još nekih zakafkaskih zemalja utjecati na Putina da se kani opake politike prema muslimanima na Balkanu! Bez obzira na konfuznu politiku SAD-a nakon dolaska Donalda Trumpa na vlast, Bosna i Hercegovina će ostati vječito nacionalni interes Amerikanaca i Bošnjaci će imati njihovu podršku u ostvarivanju ovakvih geopolitičkih saveza!

Da li ste nekad od Komšića čuli ovakva razmišljanja? Niste i nećete ni čuti! Jer, uz sva uvažavanja njegovih patriotskih vrlina i zasluga, nedostaje mu malo knjiga i ozbiljne političke edukacije. I on uopće nije izuzetak u tome. Naprotiv, većina lidera pati od hronične neukosti. Tragedija je u tome što hrmpadžiju Dodika servisiraju zloglasni pripadnici obavještajnih službi bivše Jugoslavije,  Udbe i KOS-a i savjetuje butum srpska nacionalistička inteligencija, a sarajevski narcisoidni lideri poput Silajdžića i Lagumdžije, pa evo i Komšića, nikad nisu marili za stručnim timovima i savjetima eksperata. Čak su preferirali promućurne tajkune i držali ih u svojoj blizini, a prezirali intelektualce i njihova "mudrovanja."

Takvom ponašanju političara mora doći kraj ako se misle ozbiljno pozabaviti napastima kakvi su Dodik i Čović.

Spadam u rijetku grupu analitičara koji smatraju da je primarnije raditi na rušenju bošnjačkog režima, a prikladniji je termin pobijediti SDA, nego srušiti Republiku Srpsku. Jer ovaj režim je tako nešto obećavao svojim glasačima, a zapravo je on najviše doprinio jačanju Republike Srpske! Promjenom vlasti/režima u Sarajevu dalo bi se podstreka nezadovoljnim masama u Hercegovini i Banjoj Luci da sami ruše svoju vlast/režime. Tako bi bar trebali vjerovati i raditi opozicioni lideri i kao takvi se kandidirati. Sve drugo su floskule i trikovi za osvajanje vlasti!

Autor: Nedžad Latić | TBT

Pročitano 165 puta Posljednja izmjena dana: 13. Siječanj, 2018.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas