Kako je ubijen Vlado Šantić: Tigar je rekao - Radite s njim šta želite!

Objavljeno u rubrici Škrinjica Autor:  e-Posavina 12. Prosinac, 2017. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Kao osumnjičeni za ubistvo generala HVO-a Vlade Šantića danas su uhapšeni  Hamdija Abdić Tigar, Deda Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Bajramović i Enver Keranović. Kako saznaje Žurnal, još dvojica osumnjičenih su u bjekstvu, Indian Alibegović i Ramiz Ružnić.

General HVO-a Vlado Šantić nestao je u noći sa osmog na deveti mart 1995. godine. Posljednji put viđen je u hotelu Sedra nadomak Bihaća, nakon razgovora, prema nekim svjedocima prepirke sa generalom Atifom Dudakovićem i Hamdijom Abdićem Tigrom 

UBIJEN, BEZ SUMNJE

Formalno-pravno Vlado Šantić je nestala osoba. Postoje različita svjedočenja o njegovoj sudbini.

Prema jednoj verziji tijelo mu je bačeno u rijeku Unu. Prema drugoj, zakopan je na jednoj lokaciji prema Cazinu. No, da je ubijen u to nema sumnje. Sumnje još u martu 1995 nisu imali u Armiji BiH.

U strogo povjerljivom izvještaju Obavještajne uprave glavnog štaba, pisanom samo nekoliko dana nakon nestanka generala Šantića, autori izvještaja navode :

“Pratiti aktivnosti, planove i namjere dijela HVO-a posebno nakon UBISTVA generala Šantića.”

Mjesec dana nakon ubistva saslušavani su Jasmir Topal, Ramiz Bajramović i Ramiz Ružnić, koji su i danas među osumnjičenima, među kojima su još na prvom mjestu Hamdija Abdić Tigar, bivši zapovjednik 502. brigade V Korpusa Armije RBiH.

KOBNI DOLAZAK U SEDRU

Prema zapisniku o saslušanju tokom istražnog postupka, koje Žurnal posjeduje, jedan od svjedoka opisao je dešavanja 8.3.1995. nakon što je u kafe baru Flamingo u Bihaću, teško ranjen jedan pripadnik HVO-a tokom okršaja sa pripadnicima Armije BiH.

SVJEDOK : “Ponovo smo se vratili u Glavni stožer HVO-a. Dok smo sjedili, začulo se kucanje na vratima i unutra je ušao komandant 502 brigade Hamdo Abdić… Hamdo je predložio generalu Šantiću da bi bilo dobro da se sa slučajem upozna i general Dudaković. Doznao je da se general Dudaković nalazi u Sedri gdje je bila proslava 8. marta za žene pripadnice Korpusa. Tada je Hamdo predložio generalu Šantiću da i oni idu zajedno tamo, što je general Šantić i prihvatio.

Svjedok potom navodi i ono što se dešavalo po dolasku u hotel Sedra.

SVJEDOK : “Kada su u salu ušli general Šantić i Hamdo Abdić, ja sam sa mjesta gdje sam sjedio mogao vidjeti šta se u sali dešava. Hamdo i general Šantić sjeli su zajedno a s druge strane stola bio je general Dudaković. Kada je general Šantić sjeo, čuo sam da je general Dudaković rekao obrativši se generalu Šantiću riječima :

Šta je Vlado, šta hočeš, da bježiš, nećeš otići sa ovog okruga, ostaćeš sa mnom do kraja rata i slobode.

Ne bih mogao sad izjasniti šta mu je general Šantić odgovorio, jer nije govorio tako glasno kao general Dudaković… Mi smo se tu gore, zadržali jedno desetak minuta i upravo kada je general Dudaković rekao ovo je Bosna, ovo nije Hrvatska, tada nam je sa puškama u rukama i uperenim cijevima prišlo oko 15 policajaca i rekli nam da predamo oružje. Meni je to izgledalo čudno, jer sam u više navrata išao u pratnji generala Šantića i nikada nije traženo od nas da predamo oružje.

Prilikom uzimanja oružja prema nama se niko nije grubo ponašao niti nasrtao na nas. Jedan od policajaca koji se nalazio vani pitao gdje se nalazi vozač od mercedesa da se da ključ. Dosta je vikao, bio je grub, imao je pušku u ruci i ja sam tada policajcu koji je bio na ulazu dao ključeve. Mi smo se ponovo vratili u praznu salu i vidim i pretpostavljam da nešto nije u redu.“

General Šantić je ubrzo napustio hotel. U prvobitnom istražnom postupku svjedoci koji su krenuli sa Šantićem prema izlazu, tvrde da su ga trebali odvesti na spavanje, ali da im je on ispred hotela pobjegao u pravcu obližnih vikendica i da zbog noći nisu mogli vidjeti daljnji pravac njegovog kretanja. I to je prema njima kraj priče.

TRAGOVI KRVI

Svi akteri te večeri, od komandanta V Korpusa, generala Atifa Dudakovića, preko Hamdije Abdića Tigra te njihovih pratilaca negirali su bilo kakvu odgovornost za nestanak, tačnije ubistvo generala Vlade Šantića.

Ipak, forenzičari FUP-a su 19 godina nakon ovog događaja uspjeli pronaći tragove krvi generala Šantića na prostoru hotela Sedra.

Jedan od svjedoka potvrdio je u prethodnim istražnim radnjama kako je Hamdija Abdić Tigar, na izlazu iz hotela doviknuo: “Radite s njim šta želite..”

Autor: Amarildo Gutić | zurnal.info

Pročitano 1230 puta Posljednja izmjena dana: 12. Prosinac, 2017.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas