Latić: Sve što čini Erdogan, učinio bi i Bakir – kad bi mogao

Objavljeno u rubrici Škrinjica Autor:  e-Posavina 20. Travanj, 2017. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Za razliku od Erdogana koji svojim protivnicima prijeti smrtnim kaznama, Izetbegović(i) su postupili mudrije kad su se pomirili sa Zulfikarpašićem. Poslije te kafe Alija i Adil su dogovorno prinijeli vlast na svoje nasljednike Zlatka Lagumdžiju i Bakira Izetbegovića.

Opća je ocjena da Erdoganov referendum za uvođenjem predsjedničkog sistema nije uspio! Tim prije se to može reći jer su premijer Yildirima i ministar Čavušoglu tvrdili da imaju podršku više od 60 posto. Tako da se može reći da je pobjeda sa 51 posto glasača najgori mogući ishod po samog Erdogana, iako se on tješi fudbalskim riječnikom da je pobjeda sa 1:0 ipak pobjeda.

Da se razumijemo, niti je referendum sam po sebi antidemokratski niti je predsjednikčki sistem kojeg uvodi Erdogan nepoznat zapadnim demokratijama; problem je u nedemokratskim metodama koje Erdogan koristi da bi ostvario svoje naume. Zbog toga ga mnogi smatraju i nazivaju diktatorom te da era njegove prave moći i tako dikatature tek nastupa.

Čelična ruka nad Bosforom

Ako se uzme u obzir da je Erdogan sveo opoziciju na samo CHP, neku varijantu socijaldemokratske stranke, i MHP, ortodoksne turske nacionaliste, te da je sve druge konkurente i oponente prosto skršio, ovo je težak politički poraz za njegovu vladajuću AK Partiju. Tek sad neki analitičari sumnjaju i na zapadne lidere, da je on evoluirao od poželjnog umjerenog islamiste do obijesnog diktatora uz njihov blagoslov, jer su tolerirali takvo njegovo ponašanje. Jednostavno se sumnja da su zapadni lideri poželjeli jaku ruku koja će smiriti uzburkane strasti na Bosforu, kao što je Putin sa takvih desetak željeznih pesnica smirio (muslimanski) Kafkaz.

Potom, ako se uzme u obzir da Edrogana i njegovu AK Partiju bije glas da su ogrezli u korupciji do grla te da kupuju široke siromašne mase na izborima, te da je u Turskoj na snazi vanredno stanje i da u takvom stanju i strahu od Erdoganovog režima sigurno nekoliko miliona Turaka, kako u samoj Turskoj još više u inostranstvu, nije smjelo prići glasačkim punktovima, te tako nije ni moglo glasati protiv Erdogana, onda nema govora o pobjedi AK Partije.

Faktički je samo jedan čovjek, Kemal Kilicdaroglu, kao lider CHP-a, uspio u uvjetima ograničenih političkih sloboda stati Erdoganu na put. Lider MHP-a Devlet Bacheli, osim što je postao senilni starac, od nekadašnjih razjarenih Turkešovih „Sivih vukova“ napravio je „čopor Erdoganovih avlijanera“ koji nisu više nikom politička opasnost. Kurdski lider, koji je sa svojom HDP strankom bio osvojio čak 12 psoto glasova, Selahetin Demirtaš je u zatvoru , a ostalim oponentima više nema ni spomena u medijima.

Medijska slika u Turskoj je jezivo zastrašujuća i gora je od bilo koje dikatature u zakafkaskim turkofonskim zemljama čiji su diktatori mnogo tiši od Erdogana.

Ako se u takvom ambijentu „svemoćni“ Erdogan provukao sa jednim procentom, onda je njegova (sve)moć i harizma na klimavim nogama.

 Stoga je neizvjesno kuda će i kako će ploviti njegov brod. Mogući su čak i neredi, a sasvim je izvjesno da zbog ovako lošeg rezultata produljiti vanredno stanje i neće smjeti raspisati vanredne izbore tako da slijede redovni tek 2019. Najizvjesnije je da slijede nova masovna hapšenja gulenista i „terorista“ koliko zbog nastavka čistki toliko zbog odmazde i zastrašivanja opozicije. Zbog svega, već su se pojavili zloguki komentari da scenario o podjeli Turske nikad nije bio realniji!

Nema selama za Sarajevo

Hvala ti Bože da ovaj put Erdogan nije sa pobjedničkog balkona poselamio Sarajevo, kako je to ovakvim prigodama inače činio. Tako ni Bakir Izetbegović nije imao razloga odselamiti, već je prokomentirao da će Erdogan učiniti Tursku još stabilnijem . Ali je vrlo zanimljivo pitanje kako će se ovakav ishod Erdoganove referendumske pobjede odraziti na naše političke prilike jer predstojeći izbori 2018. za Bakira Izetbegovića osobno nisu ništa manje važni od referenduma koji je sproveo Erdogan . Sad je sve jasnije da je Erdogan opsjednut, s jedne strane, šizofrenim strahom da će završiti na vješalima kao nekadašnji harizmatični proislamistički lider Adnan Menderes, ukoliko ispusti vlast iz šaka, koliko je, s druge strane, sebi umislio da je predodređen da stvori novu Tursku.

 Sad se čini da je Erdogan stoga izrežirao sve vanredne radnje koje su proizvele vanredno stanje u zemlji u kojem je paraliziran parlamentarni život i tako odgodio kraj svog predsjedničkog mandata.

Pošto je Izetbegović vezao svoju politiku, pa i karijeru, za Erdogana, sasvim je izvjesno da će i on pokušati domisliti neke vanredne poteze kojima bi osigurao kontinuitet svog mandata. Ali, Izetbegoviću je mnogo,mnogo teže naći kako izgovor tako i modus da nekakvim vanparlamentarnim akcijama izdejstvuje ostanak u Predsjedništvu BiH. Možda će i posegnuti za nekom akrobatikom da SDA, na primjer, kandidira nekoga ko bi, ako bi pobijedio na izborima, bio spreman povući se u korist njega. Tako nešto je izvodivo na način da Izetbegović bude u Parlamentu BiH u vrijeme kad bi taj budući SDA-ov bošnjački član Predsjedništva BiH iz nekih razloga htio podnijeti ostavku.

Pošto je ovo vrlo prozirna igra i rizična solucija, Izetbegović mora prije toga popraviti stanje u SDA-u, kojoj ovakvoj kakva je sada prijeti izborni debakl. Tim prije jer samo on zna da nema više Zlatka Lagumdžije sa kojim je razigravao „duple pasove“  da bi mu ovaj lažirao izbornu kampanju i fingirao protukandidata.

Ako bi bilo suditi po SDA-ovoj kampanji iz 2014. , koja je bila potpuno osmišljena u Centrali AK Partije u Ankari, a s obzirom da SDA u 2018. ulazi sa mnogo većom neizvjesnošću, onda Bošnjaci imaju dosta razloga za zabrinutost.

Bakir traži vanrednu situaciju

Da bi Izetbegović izdejstvovao neke vanredne prilike u kojima će mobilizirati Bošnjake, onda mora prvo osmisliti, pa čak i izmisliti vanredne udare na državu i narod poput Erdogana. Sudeći po načinu kako se obilježavao dan Armije BiH, prije svega s kojom vrstom bošnjačkih patriota,  Izetbegović je odredio kurs svoje patriotske kampanje. Njegova izjava da će halaliti osobne uvrede i napade, ali da neće halaliti onome ko nanosi štetu narodu, može se uzeti kao ram za sliku nekog novog bošnjačkog Gulena. Za sada se mogu nazrijeti konture u ramu te slike od Fahrudina Raodnčića, lidera SBB-a. Sav vektor mržnje već se usmjerava ka njemu.

SDA ima dragocjeno iskustvo sa raskolima i sukobima sa Adilom Zulfikarpašićem i Harisom Silajdžićem u kojima je izlazila kao pobjednik. Pa i sukob Fetullaha Gulena i Tayiba Erdogana podsjećao je na sukob Zulfikarpašića i Izetbegovića. Za razliku od Erdogana, koji svojim protivnicima prijeti smrtnim kaznama, Izetbegović(i) su postupili mudrije kad su se pomirili sa Zulfikarpašićem. Poslije te kafe Alija i Adil su dogovorno prinijeli vlast na svoje nasljednike Zlatka Lagumdžiju i Bakira Izetbegovića. Tek su ovom bošnjačkom tandemu uspjeli „pobrkati harfove“ Željko Komšić i Fahrudin Radončić. Komšić je lahko izbacio Zlatka iz sedla, dok se još vodi krvava bitka između Radončića i Izetbegovića. I obojica znaju da im je ovo posljednja runda!

Autor: Nedžad Latić | thebosniatimes.ba

Pročitano 137 puta Posljednja izmjena dana: 20. Travanj, 2017.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas