Dodik ili "Treći entitet" pitanje je sad!

Objavljeno u rubrici Škrinjica Napisao  08. Veljača, 2017. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

Dežurno Internet glasilo „Trećeg entiteta“, „Hrvatski medijski servis“ objavio je jedan „povijesni“ tekst pod nazivom „Koliko bi Hrvata živjelo u većinski hrvatskoj federalnoj jedinici u BiH“. Kako HMS sam konstatira u drugom vezanom članku „JOŠ STATISTIKE: Donosimo nacionalnu strukturu većinski hrvatskog i bošnjačkog entiteta“ onaj prvi izazvao je veliki interes javnosti dok će ga ovaj drugi uvelike nadmašiti.

Vjerujem da je tako, jer radi se o spinu stožerne stranke. Pušta se probni balon i očekuju se reakcije, a samim time i informacije koje će pomoći u realizaciji samog pothvata zvanog „Treći entitet“.

Jednim udarcem se želi dotući više muha. Prvo provociraju Bošnjake (a njima malo treba). Zanima ih njihova reakcija. Pomalo stidljivo, u „Treći“ se ubrajaju neke općine za koje se zna kako ih se Bošnjaci neće tako lako odreći. Uostalom, u tom „Trećem“ našlo bi se preko 113.000 Bošnjaka, a to nije mala brojka koju bi Bošnjaci nonšalantno otpisali na način kako su to zagovornici „Trećeg“ učinili sa svojim sunarodnjacima 1992. godine tamo negdje u Posavini…

Druga važna stvar koju portal HMS ističe je relativno definiran prostor „Trećeg“ entiteta. Teritorij o čijim granicama Čović ni da zucne. Razumije se i zašto. Čović nije budala. On zna što bi moglo ući u „Treći entitet“ i opravdano se boji linča javnosti ako bi iznio podatak o granicama „Trećeg. Nasuprot Čoviću tu iluziju podastire nam HMS… Ili bolje je reći HMS iznosi stožernikov prljavi veš, a uz to i čačka mečku.

Zagovaratelji „Trećeg entiteta“ možda imaju pravo. Ako misle praviti svoj tor možda je sada pravi trenutak. Naziru su preduvjeti koji idu u prilog stavu da je vrijeme i da treba krenuti u realizaciju „Trećeg“. Čini se, nikad nije bila bolja klima za tim.

Hercegovačko-dodikovska zajednica u BiH (HDZ - BiH) radila je 20-tak godina na uništavanju političkog pluralizma kod beha Hrvata. Nakon što su uništili sve hrvatske stranke ostali su sami i uz pomoć javnih bankomata (čitaj javnih poduzeća) osvojili su uvjerljivo izbore u gotovo svim općinama sa hrvatskom većinom. Što znači da pod svojom kontrolom imaju gotovo sve političke snage beha Hrvata i da ne postoji drugo mišljenje koje bi se suprotstavilo onom hercegovačkom, a koje od 1992. godine (ako ne i ranije) žudi za „Trećim entitetom“. Potonje priključenje „Trećeg“ Republici Hrvatskoj samo bi bio logičan slijed. Eto samo bi Hercegovci voljeli biti u Hrvatskoj, dok po njima bosanski Hrvati dobiju zazubice na spomen Hrvatske i hrvatstva!

Iako u svojim tekstovima kritiziram ideju komadanja BiH na načelu etničke podjele na tri entiteta generalno nisam isključiv i nisam kategorični protivnik jednog takvog rješenja beha krize. Čak i ne dvojim radi li se o „light“ administrativnoj podjeli BiH ili pak da se radi o „hard“ rastakanju zajedničke nam države. Ako su entiteti najbolje rješenje za sva tri naroda ne znam zašto bi itko normalan bio protiv takve podjele BiH.

Osobno smatram da postoje daleko bolja rješenja, a uz to podjela na entitete kako ju zamišljaju zagovornici ne samo da je neprihvatljiva drugoj ili drugim stranama, nego je nepoštena i nekorektna prema velikom broju svojih sunarodnjaka.

Republika Srpska nije i ne može biti uzor. Nikomu, pa ni Hrvatima. RS je stvorena na zločinu. Teškom zločinu. Za postojanje Republike Srpske svojom glavom je platilo 100.000 građana Bosne i Hercegovine. Učinjena je nepravda Hrvatima i Bošnjacima koja se uvukla u njihovo sjećanje da ju lako neće zaboraviti. Naposljetku učinjena je nepravda velikom broju Srba koji su dekretom raseljeni iz svojih domova, iz Sarajeva i drugih gradova. Umjesto njih naselili su kojekakve vukojebine i zabiti. Sve u cilju srpske stvari. Jako pametno?!

I što svi oni danas imaju od Republike Srpske? Ostala je vječno u „raljama“ Bosne i Hercegovine. Njezin narod dovedena je do ruba siromaštva. A nemali broj stanovništva manjeg beha entiteta i doslovno je siromašan u pravom smislu te riječi. Sama Republika Srpska je pred bankrotom. Netrpeljivost i mržnja prema susjedima dovedena je do kulminacije. Kao da je to dobro. Ne, nije dobro. To je strašno, a posljedice takve politike mogle bi biti zastrašujuće. A deblji kraj uvijek će izvući narod. Političari koji su doveli do takvog stanja već će sačuvati i izvući svoju guzicu.

U istu takvu politiku se uzdaju i zagovornici „Trećeg entiteta“.

Da vidimo malo konkretnije što to glasnogovornik „stožernika“, u liku HMS-a nudi i kakve argumente ima protiv nas koji mislimo da „Treći“ nije najsretnije rješenje.

HMS je istražio koliko Hrvata živi u općinama sa hrvatskom većinom, a koje bi navodno po željama Hercegovačkog narodnog sabora (HNS) činile većinski hrvatski entitet u BiH i to kako ističu prema načelu teritorijalnog diskontinuiteta.

Teritorijalni diskontinuitet je priča za malu djecu. Šarena laža onim tulipanima iz redova HDZ BiH koji bi tu podvalu, zbog stranačke stege i statusa nedodirljivosti stožerništva, trebali prihvatiti kao zdravo za gotovo. Kao jedino pravo i spasonosno rješenje za sve Hrvate u BiH. Ili makar samo za njih, jer do ostalih Hrvata im ionako nije stalo.

Da je teritorijalni diskontinuitet prihvatljiv ne bi Srbi RS pravili u ovakvim granicama. Hrvatska je baš k'o perec, ali RS je zajebala i nju. I to ne slučajno, jer pošto poto htjeli su izbjeći teritorijalni diskontinuitet. I bili su u pravu.

Teritorijalni diskontinuitet ima smisla samo ako bi sva tri naroda bila u takvoj konstelaciji. Ako već nisu onda takva entitetska tvorevina ne treba ni Hrvatima. Zašto? Iako je riječ o teritorijalnom diskontinuitetu opet bi većina hrvatskog naroda živjela na kompaktnoj teritoriji (čitaj Hercegovini), dok bi ostatak Hrvata bio razmješten u nekoliko malih enklavica. Takve male enklavice (po Bosni) ne bi predstavljale nikakav značajan faktor. Bile bi diskriminirane i zapostavljane u svakom smislu. Prometnom, ekonomskom, političkom, energetskom i u svakoj drugoj relaciji. Za par godina postale bi suvišan teret i balast „stožernom teritoriju“. Ovi bi ih otpilili kao suhu granu. Logično. Pogotovo ako bi se stvorili uvjeti da se „hercegovački tor“ pripoji Hrvatskoj. Sve se bojim da bi Hercegovci odbili takvu mogućnost zbog Žepča, Dobretića, Usore ili Odžaka.

Zato držim da je teritorijalni diskontinuitet čista podvala i da s takvim ustrojstvom entiteta ne računa nitko pametan.

Ono što me posebno dirnulo u tekstu zagovornika „Trećeg entiteta“ je pozicija s koje se razmišlja o „Trećem entitetu“. A ta pozicija je sadašnji status quo. Kada se govori o broju Hrvata u BiH onda se kao relevantan podatak uzima brojka prema popisu iz 2013. godine. Potezom pera želi se sakriti katastrofalna ostavština te bolesne političke ideje. Naime, ideja „Trećeg entiteta“ nije od jučer. Ona se provodi od momenta imenovanja udbaša i komunjare Mate Bobana za Predsjednika Herceg-Bosne 18. studenog 1991. kada je Herceg-Bosna utemeljena, a Mate Boban izabran za njenog predsjednika.

Ideja je vjerojatno nešto starija, a punu afirmaciju će dobiti ustoličenjem Mate Bobana za predsjednika HDZ BiH. Nije lako bilo instruirati jednog ovakvog lika i poslušnika na čelo HDZ BiH.

 

Težak put do konačnog rješenja za Predsjednika HDZ BiH

   

Naime, Hrvata je u BiH po popisu iz 1991 bilo oko 750.000. Pola milijuna ili dvije trećine iz Bosne i četvrt milijuna ili jedna trećina iz Hercegovine. Odnos snaga je prejudicirao da se za predsjednika HDZ uvijek izabere netko iz Bosne. Tako je prvo izabran Davor Perinović. Legalno i demokratski na Prvom općem saboru HDZ BiH u Sarajevu 18. kolovoza 1990. godine. Međutim, Perinović nije taj koji će voditi politiku „Trećeg entiteta“. Znalo se da je Perinović „mućak“ i Tuđman već 7. rujna u Zagreb poziva predstavnike HDZ BiH s ciljem da smijeni Perinovića. To je i učinio i na njegovo mjesto dekretom za v.d predsjednika HDZ BiH postavlja Stjepana Kljujića koji se na konvenciji HDZ BiH u Mostaru dana 23. ožujka 1991. bira i zvanično za novog lidera stranke. Teško se oteti dojmu da se već tada nije računalo s Bobanom. Zbog manjka hercegovačkih glasova Boban je izabran tek za potpredsjednika „stožerne“ stranke Hrvata. Bosanski Hrvati su još uvijek vodili glavnu riječ. Naravno, ni Kljujić nije pravi igrač pa Tuđman 2. veljače 1992. iz Zagreba u Hercegovinu šalje Stjepana Mesića pod čijim pritiskom Kljujić podnosi ostavku.

No, još uvijek hercegovačka struja nema potrebnu većinu pa tako 15. ožujka 1992. u Bugojnu, za vršitelja dužnosti predsjednika HDZ se bira Milenko Brkić po rođenju Sarajlija. Mada Brkić pomalo „miriše“ na Hercegovinu jer je osnovnu školu završio u Čitluku, a Učiteljsku školu u Mostaru, ipak ne predstavlja pravog kandidata koji će stati na čelo „Trećeg“ onako kako bi to upriličio pravi Hercegovac. Zato je i Brkić meta i samo je bilo pitanje kada će i on „vrisnuti“ s pozicije prvog čovjeka u Hrvata u BiH.

Brkić je imenovan za predsjednika HDZ BiH 26. kolovoza 1992. godine da bi već 24. listopada 1992. godine u Posušju na sjednici Glavnog odbora stranke podnio ostavku. Na istoj sjednici, su pristaše „Trećeg“ konačno došle na svoje. Tko čeka taj dočeka! Naime, na toj sjednici za vršitelja dužnosti predsjednika HDZ BiH izabran je Mate Boban. Već na Drugom saboru HDZ BiH u Mostaru 14. studenog 1992. godine Boban je i potvrđen za predsjednika stranke. Nakon izbora Bobana sve je leglo na svoje mjesto. Potreba da se mijenja „slučajni i neželjeni“ predsjednik HDZ-a više nije bilo. Nakon Bobana na funkciju predsjednika HDZ BiH uvijek su se birali isključivo Hercegovci. Hrvati iz Bosne su eliminirani kao opcija i više nikad nisu ni predlagani na tu najvišu stranačku funkciju, a kao stvari stoje nikada više i neće.

Od Bobanovih pa do današnjih dana ideja o „Trećem entitetu“ kao ekskluziva Zapadne Hercegovine proteže se cijelo vrijeme. Nekada se zbog pritiska, uglavnom, Međunarodne zajednice zavija u celofan, a nekada se, kao ovih dana, obznanjuje javnosti kao nekakav opći hrvatski projekt.

Riječ je o kontinuitetu jedne politike, koja svoje začetke ima od pobjede na prvim višestranačkim izborima pa do današnjeg dana. A tada, ponovit ću Hrvata je bilo cca 750.000. Odgovornost za minus od gotovo 300.000 sunarodnjaka netko treba snositi. A taj netko ZNA SE tko je.

Zato govoriti da bi „Trećim entitetom“ u koji bi se skrasilo 370.000 Hrvata bilo riješeno hrvatsko pitanje zaista predstavlja cinizam i bezobrazluk kakav ni jedna nacija unutar svojih krugova nije doživjela. Čak i da se stvori takav entitet on bi okupljao maje od 50% Hrvata od vremena koliko ih je bilo kada je HDZ preuzeo odgovornost za narod. Pogotovo što u „Treći entitet“ neće ući mnoge hrvatske enklave u Bosni, koje se nominalno spominju, taj postotak o broju „spašenih“ Hrvata kretao bi se ispod 40%.

Ako je to rješenje hrvatskog pitanja, aferim!

U nastavku teksta portal HMS donosi poznate floskule o ugroženosti Hrvata u FBiH. O biranju hrvatskog člana predsjedništva od strane Bošnjaka i slične gluposti. Gluposti su zato što je HDZ BiH sve smišljeno dozvolio, jer je politika takva da se suživot sa Bošnjacima pokaže nemoguć. Iako HDZ kao predstavnik konstitutivnog naroda ima sve mehanizme da blokira svako nametanje volje Bošnjaka on to ne čini. Čini kada su pitanju kladionice i porez na kladionice. Tada HDZ znalački nameće svoju volju i pokazuje zube. U pitanju je privatni interes pa se ima zbog čega oznojiti. S lakoćom je HDZ srušio i novi prijedlog mirovinskog zakona. Može se kad se hoće, a kada se neće onda se sve pušta i optužuju se Bošnjaci kako nam biraju člana Predsjedništva, kako nam ne daju televiziju na hrvatskom jeziku, kako nam troše zajednički novac (a svi ministri financija Hrvati) i sl.

Ovce puše takvu spiku zato i jesu ovce.

Što bi Hrvati dobili, a što izgubili uspostavom većinski hrvatskog entiteta, podnaslov je dijela teksta na stranici HMS-a koji nam „argumentira“ svu ljepotu „Trećeg entiteta“.

Pa se tako navodi: „Samostalno bi mogli birati (i smjenjivati) svoje političke predstavnike, bez straha da će im ih drugi narodi nametnuti.“

Kada bi se osnovao „Treći entitet“ onda bi gotovo pa svejedno bilo tko će biti izabran za člana Predsjedništva BiH, jer iz centra moći entiteta, niti bi tko šljivio Predsjedništvo, niti člana Predsjedništva.

Dodik je usamljen (ima svoj entitet) pa se njegova arogancija mjeri tonama, a u slučaju da se BiH razbaštini na tri entiteta tek bi onda arogancija sva tri Predsjednika entiteta doživjela mega razmjere.

Međutim, ono što je gore od svega toga je činjenica da bi Dragan Čović bio doživotni Predsjednik „svih“ Hrvata. Nema te sile koja bi ga smijenila. Makar bio lopov na kvadrat.

Doduše, ne bi tu bilo neke velike promjene. I sada je tako. Čović je ionako doživotni Predsjednik HDZ BiH i nema šanse da ga itko smijeni. Nema više Tuđmana i Šuška, a zašto bi ga i mijenjali kada Čović svoj posao odrađuje dobro.

Uostalom, željeni i legitimni izabranik je sada član Predsjedništva BiH. Bio je i ranije. Pa šta je nama Hrvatima sada bolje nego kad je član Predsjedništva BiH bio, recimo, Komšić? Šta je nama Hrvatima sada bolje što nam je predsjednik Federacije Marinko Čavara, a nije Živko Budimir. Jednom dijelu populacije je sigurno bolje, jer nas je nemali broj odselio u Njemačku, Austriju… i jedemo svoj kruh. Mukotrpno zarađen, ali makar nismo gladni. Nismo gladni, jer ne ovisimo o legitimno izabranim hrvatskim predstavnicima u tijelima vlasti mrske Federacije koja je te iste legitimne načinila milijunašima.

Dalje se ističe: „Suvereno bi mogli odlučivati o pitanjima koja su sada u nadležnosti entiteta i županija. Ima li bi, uz ostalo, pravo i na osnivanje entitetskog javnog rtv servisa i novinske agencije, koji bi se financirali od pretplate i proračunskog novca, na što sada nemaju pravo, a uz to su izloženi propagandi javnih srevisa pod utjecajem sarajevske unitarističko-hegemonističke politike.“

Malo jeftine propagande. Djeca se smiju na ovakve pokušaje da se narodu ispire mozak. Doduše povelik je broj njih koji gutaju ove nebuloze. Nekima pak ovakvi argumenti idu baš na onu stvar.

Osobno imam nekakav jeftini IPTV paket koji sadrži nekih 30-tak bosanskohercegovačkih TV kanala. Neki su stekli reputaciju emitirajući svoj program doslovno iz šupe. Što hoću reći da su potrebni mali novci kako bi jedan TV kanal zaživio. I sada Čović nema načina da nametne rješenje jednog TV kanala na hrvatskom jeziku?!

treci entitet zelje    
Ljepota! Ne nije riječ o egzotičnom arhipelagu na Atlantiku. Ovo je "Treći" entitet u diskontinuitetu. Republika Srpska se ne vidi, ali tu je, nebojte se!  

Neću mu prebacivati da se ubije, jer bi to svaki Japanac na njegovom mjestu učinio. Neću, jer nije riječ o Čovićevoj nesposobnosti nego o njegovoj „lukavoj“ namjeri koja će mu poslužiti kao argument kako su Hrvati ugroženi i kako ne mogu imati ni svoj TV kanal. A druga stvar, da takav kanal postoji ja bih mu došao na tu našu televiziju i sve ovo skresao u brk. A Čoviću to ne treba. On ima svoje medije i preko njih širi svoju propagandu. Na njegovu žalost, a zahvaljujući Internetu, mogućnost da prezentiraju drugačije mišljenje danas imaju i drugi. Stoga se pitam, što bi bilo tek da Internet ne postoji?

Uz sve to nudi nam se plaćanje TV pretplate. Ne hvala, bolje nam je ovako kada ne plaćamo bošnjačku televiziju, a svejedno gledamo što hoćemo, jer danas svi imamo po 100 TV kanala (osobno imam nekih 950) na svojim prijemnicima i najmanje njih dvadeset koji se zovu hrvatskim.

A što tek reći o odlučivanju o nadležnostima entiteta i kantona?

Već imamo dva suverena čisto hrvatska kantona. I pogađate, baš u njima je situacija najgora. Najviše lopovluka, najmanje rada. Najviše korupcije, najmanje poduzetništva. Najviše iseljenih, najmanje rođenih. Ako je to slika „Trećeg entiteta“ ne hvala, bolje nam je svađati se sa susjedima Bošnjacima. Sa Srbima ionako nemamo priliku, jer su nas istrijebili i sa svojih ognjišta i sa naših ognjišta.

U isto vrijeme gospoda zagovornici „Trećeg entiteta“ zaboravljaju reći koliko bi izgubili gospodarstvenici i poduzetnici Hrvati koji bi se našli u „Trećem entitetu“. Automatski bi postali nerezidentni. Izgubili bi ogromno tržište, jer uspostavom „Trećeg“ ne bi više sve bilo kao da se ništa nije desilo. Samo bi Eronet izgubio trećinu korisnika, a cjelokupna gospodarstva u hrvatskim enklavicama bi doslovno propala. Time bi se i ugasila. Narod bi iselio i na kraju bi dobili ono što i jeste cilj, kompaktna Zapadna Hercegovina.

Na ovu temu bi se dalo poširoko, jer primjera ima na pretek. I to onih koji u daleko većoj mjeri nadjačavaju afirmativne argumente za „Trećim entitetom“.

Dalje, pokušaj da se autocestama argumentira nepovoljan položaj Hrvata u FBiH te time ukaže da bi mi imali svoje autoceste da imamo svoj entitet, zaista graniči s pameću.

Republika Srpska ima entitet pa nešto nema baš autocesta. A ekonomski ima jaču osnovu od „Trećeg“ jer ima 4,5 X više stanovnika pa prema tome uz ljudski potencijal i onaj ekonomski kojeg ti ljudi stvaraju.

Ionako se za autoceste kreditno zadužuje država, a ne entiteti. Gotovo da je irelevantno na području koje općine se nalazi koja dionica autoceste. Npr. kada krenem iz Orašja u Mostar najradije bih da Bošnjaci imaju u svim općinama autocestu. Tada bi do Mostara stigao za 3 sata. Ovako mi treba 5 sati. Čim izađem iz Orašja više nisam u „Trećem entitetu“, a kada prođem Konjic gotovo da mi je svejedno hoću li dalje imati autocestu, jer sam već stigao u Mostar. Naravno, malo šale nije na odmet. Ali na ovaj problem može se gledati i ovako. Ali kada smo već kod autocesta onda spravom treba postaviti pitanje same ravnopravnosti unutar hrvatskog naroda. Koliko su to stožernici napravili autocesta u Posavini i za Posavinu?

Svojevremeno se drug Dragan Čović zalagao (javno na televiziji) da autocesta od Doboja ne ide prema Odžaku i Svilaju nego da ide u pravcu B. Luke pa dalje preko Gradiške i Save u RH.

Eto to je lider „Trećeg entiteta“. Umjesto da se zalaže da autocesta ide preko osiromašene i devastirane Posavine, da ju revitalizira, on se zalaže da nas autocesta obiđe u širokom luku. To je samo jedan primjer kako bi nekim Hrvatima jako lijepo bilo u „Trećem entitetu“.

Osim autocesta treba pogledati i ostale investicije. Koliko ih je završilo u Hercegovini, a koliko u Posavini. Samo usporedite prijeratne fotografije zapadne Hercegovine sa fotografijama današnje Hercegovine i prijeratne fotografije Posavine sa fotografijama Posavine iz današnjih dana. Odmah će sve biti jasno, ne treba navoditi nikakve druge primjere.

Sljedeći „jak“ argument kojeg HMS nudi glasi: „Što bi uspostavom većinski hrvatskog entitete izgubili, a što dobili Hrvati koji bi bili izvan njegovih administrativnih granica? Izgubiti ne mogu ništa, jer i onako žive u većinski bošnjačkom entitetu-FBiH, većinski bošnjačkom kantonu i većinski bošnjačkim općinama.“

Još se kaže da bi na prste mogli nabrojati Hrvate koji su u Bošnjačkim općinama na nekim čelnim mjestima.

Gospodo draga bili su Hrvati i te kao zastupljeni od Sarajeva do svake općine gdje su Hrvati prije rata živjeli. Upravo politika Herceg-Bosne i stvaranja „Trećeg entiteta“ učinila je da tako više ne bude. Javno ste pozivali Hrvate da napuste Sarajevo, a baš u Sarajevu su Hrvati bili na daleko više istaknutih pozicija nego je Hrvata u postotku uopće bilo u Bosni i Hercegovini, a kamo li u Sarajevu.

A što bi tek bilo kada bi dobili „Treći entitet“?! Tek tada bi Hrvati koji bi ostali izvan tog entiteta doživjeli progone, neugodnosti i diskriminaciju. Uostalom, zašto zagovornici „Trećeg entiteta“ na svom primjeru ne pokažu suprotno. Kako je Bošnjacima u onim općinama gdje su sada Hrvati u većini. Čak je i Mostar prije rata imao više Bošnjaka nego Hrvata, a „stožernici“ bi od Mostara napravili glavni grad „Trećeg“. Kako? Nisu u stanju u tom gradu provesti najobičnije usrane izbore. A pravili bi od Mostara stožerni grad svih Hrvata. Što Posavcima Mostar znači u životu? Samo daleko putovanje kroz bosanske gudure kada treba otići u „centralu“ po mišljenje.

Danas mi je Tuzla u Federaciji. U mom entitetu. Kada netko u Posavini začepi teške bolesti gdje će nego u Tuzlanski klinički centar. U slučaju stvaranja „Trećeg entiteta“ naravno da bi od Tuzle dobili šup kartu kao što ju imamo od Doboja ili Banja Luke. Da nam ne bi možda naputno bilo ići u Mostar nakon pretrpljenog moždanog ili srčan udara? Bi do Mostara 3 puta skončali. I po ovom pitanju ima bezbroj primjera koji idu u prilog da je BiH funkcionalnija bez entiteta nego sa stvaranjem njih tri. Za navesti ih sve trebalo bi napisati roman.

Kraj se ne bliži, ali se šire oksimoronske teze o nemoći hrvatskog političkog vodstva da poboljša život Hrvatima bez obzira gdje živjeli. Kao „svezane su im ruke“ valjda zato što nemaju „Treći entitet“. Pod hrvatskim političkim vodstvom valjda se misli na ergelu udbaša, članova SKJ i pripadnika jugoslavenskog SDB-a. Da upravo su oni na čelu hrvatskog naroda i hrvatskih nacionalista (tako hdz-ovce zovu, ne znam iskreno zašto).

Prvi među jednakima… Lapsus! Nije drug Dragan među jednakima, on je iznad svih… Dakle on je taj komu su ruke najviše svezane. Kamo sreće da jesu. Nego baš naprotiv, nisu. A da nisu pokazuje njegova nepokretna imovina koja teži nekoliko milijuna KM. Ipak za njega kažu da ima daleko manje nego mu pobro Dodik posjeduje. I to zato što Dodik ima svoj entitet, a Čova nema. Nema se gdje slobodnije razmahati tim nevezanim rukama. E da mu je još „Treći entitet“ tek bi vidjeli kako Čova maše rukama i kako nam pokazuje da mu ruke nisu vezane.

Što hoću reći da bi nam tek „Treći entitet“ bio leglo nepotizma, korupcije i strahovlade. Ne vjerujete?

U zadnjoj cjelini svog teksta HMS objašnjava kako su dva entiteta u FBiH racionalnija od jednog. Čak se postavlja pitanje treba li to uopće dokazivati. Lud, zbunjen normalan!

Bože dragi da te ne kunem, hajde neka mi dokažu da će nam osim jednog truta sa dva biti bolje (FBiH).

Daleko je bolje ukinuti Federaciju i vratiti prijeratne općine ili uzeti u obzir novonastale općine, pa utemeljiti i neke nove nego plaćati ukljupe u 11 ili 13 Vlada koliko ih ima u BiH.

Mehanizam nacionalne zaštite mogla bi biti Vijeća naroda. U Vijeća naroda bi bili delegirani zastupnici iz tzv. Nacionalnih općina. Veći gradovi bi bili podijeljeni na više općina. Vijeće naroda bi bilo drugi dom u saveznoj skupštini BiH, ako što je sada Dom naroda. Ako se hoće, dovoljno da se zaštiti svačiji nacionalni interes.

Prejednostavno, samo ako se hoće. Ali se neće. A kada se neće onda su uvijek krivi svi drugi.

      treci entitet sva je prilika
  Ovo je daleko realnija slika "Trećeg entiteta". Zemljovid objavljen na jednom hercegovačkom portalu. Po prilici pravo stanje stvari za koju se bori HDZ BiH

I umjesto da se govori kako demontirati rak ranu Bosne i Hercegovine Republiku Srpsku o noj nema ni riječi. A zapravo Republika Srpska je uzrok svih problema koje imamo. Svi mi pa i Srbi u Bosni i Hercegovini. I umjesto da se odstranjuje tumor po tumor ide se na proširenje karcinoma koji bi zacijelo dotukao ovu državu, jer BiH sa tri entiteta ne bi bila održiva u pravom smislu te riječi. Nije ni danas. Prije svega što joj upravo entiteti ne dozvoljavaju da prodiše.

A sa tri entiteta tek bi vidjeli koje bi probleme imali. Tek tada bi dolazilo do incidenata i sukoba jer lakše je stvarati incidente i prkositi kada imaš svoj tor, svoj zamak iz kojeg možeš lakše provocirati.

Na samom kraju autor članka objavljenog na portalu HMS tvrdi da su njegovi ili njihovi neistomišljenici protivnici teritorijalnog preustroja BiH.

Cinično je što koriste kraticu BiH, a istovremeno ne misle na Bosnu i Hercegovinu, nego samo na Federaciju BiH. U tom triku i jeste problem. Određeni oblik troentitetske organizacije Bosne i Hercegovine mogao bi biti prihvatljiv samo u slučaju da se ide na teritorijalni preustroj cijele BiH, dakle uključujući i Republiku Srpsku. Jer Republika Srpska nije nastala na pravdi. Šta više, nastala je na zločinu. I Srbi danas raspolažu sa polovinom BiH iako čine tek trećinu beha stanovništva.

Takvo stanje ne može biti ni pošteno ni realno i dok je tako iluzorno je govoriti o nekakvom „Trećem entitetu“ koji bi se dijelio sa onim drugim na području FBiH. Svaki pokušaj stvaranja „Trećeg entiteta“ u takvim relacijama može samo dovesti do novog krvavog sukoba. A gospodo draga imali ste ga, pa vam nije baš išlo. Ni cijeli Mostar vam nije ušao u Herceg-Bosnu. Sada kao imate instrumente da to učinite.

Pokušat ću zaključak izvesti u samo jednoj rečenici. Možda dvije.

Bojim se da kera ne laje zbog sebe nego zbog sela što nije baš uobičajeno. Odnosno, ovaj put kera možda laje zbog druge kere.

Dodik je ispao iz centra. Nalazi se u vrlo teškoj situaciji. Nikad goroj od kako je postao Predsjednik Republike Srpske. Damoklov mač mu visi o glavi. Jedini način da ga se spasi je skrenuti teme s njega na druge stvari. Tek toliko da se malo zaboravi na Dodika. A dok on prikupi potrebnu energiju za dalju borbu ka neovisnosti Republike Srpske poželjno je javnosti drugarski nabaciti neki temu oko koje će se Bošnjaci zabaviti kao pas sa koskom. A kud će bolje teme od „Trećeg entiteta“. Na njega se Bošnjaci lože i eksplodiraju do te mjere da preko noći zaborave i na Srbe i na njihov zločin u Srebrenici. Licemjerno i s njihove strane, jer ne znam samo kako ih „Treći“ tako „lahko“ otjera u zagrljaj i savezništvo sa Srbima da je to prosto nevjerojatno. Nevjerojatnije nego „Treći entitet“.

Autor: Dean Rant | e-Posavina.com

Pročitano 3294 puta Posljednja izmjena dana: 08. Veljača, 2017.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas