Komentar: Braniteljska obljetnica najobičnije je okupljanje ratnih profitera

Objavljeno u rubrici Posavina Autor:  e-Posavina 06. Travanj, 2018. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

Danas je u vojarni Sinovi Posavine proslavljena 26 obljetnica osnivanja HVO-a, te 13 obljetnica osnivanja 1 pješačke brigade oružanih snaga BiH. Kako to biva, braniteljskoj obljetnici prisustvovali su brojni visoki politički, crkveni i vojni dužnosnici.

Među prisutnima je bio član predsjedništva BiH Dragan Čović, zatim predsjednik Federacije BIH Marinko Čavara, ministrica obrane BiH Marina Pendeš, general – bojnik Senad Mašović, vojni biskup u BiH Tomo Vukšič, Posavski premijer Marijan Klaić, načelnik općine Orašje Stanko Vincetić, te drugi.

Zajedničko im je da su profitirali od rata

Kada pogledate ovo šaroliko društvo političara, crkvenjaka i generala, možete zaključiti da svi imaju jednu stvar zajedničku, a to je da su profitirali od rata. Većina političara, kako naši lokalni tako i sam Dragan Čović, svoj politički utjecaj vuku iz rata, ili kroz suradnju s ljudima koji su financijsku i političku moć stekli za vrijeme rata.

Generali su posebna priča. Mnogi od njih su se bavili švercom, kriminalom, a nakon rata su dobili nezaslužene činove, te sada primaju po dvije – tri mirovine i beskrupulozno sišu novce poreznih obveznika. Da nije bilo rata, brojni generali i sadašnji političari završili bi kao bauštelci i sigurno ne bi u materijalnom smislu živjeli život kakav sada žive.

U rubriku onih koji su profitirali od rata treba smjestiti i katoličku crkvu. U ratu crkva je stekla ogroman imetak, ali puno važnije od toga, stekla je povlašten društveni položaj. Kao i političari, svećenici ne plaćaju poreze te dobivaju velike svote novca iz proračuna.

Njihova djeca neće za Njemačku

Dakle svatko na svoj način, generali, političari, svećenici svi su oni profitirali od rata. Njihove obitelji, njihova djeca, njihove ljubavnice, oni neće ići za Njemačku, neće po Frankfurtu, Beču, Munhenu tražiti bauštele, skladišta, staračke domove ili urede za čistiti.

Oni će svoju obitelj zaposliti u državnu službu, dati će im nadzorne i upravne odbore, srediti će im povlaštene mirovine, a ovamo pred prodanim medijima, na braniteljskoj obljetnici će pričati o domoljublju, zajedništvu, očuvanju identiteta i zaštiti nacionalnih interesa.

Isti ljudi koji su danas pričali o domoljublju i zajedništvu, jučer, ( ali i sutra ), su bili spremni poslati policiju na razvojačene branitelje, a sve zarad zaštite vlastitih interesa.

Zbog tog cinizma i dvoličnosti braniteljske obljetnice organizirane od vladajućih  najobičnija su okupljanja ratnih profitera. Ova u Orašju nije bila izuzetak, a popis uzvanika koji su bili u prvom planu najjači je dokaz.

Autor: Mario Pejić | orasjenews.com

Pročitano 387 puta Posljednja izmjena dana: 06. Travanj, 2018.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas