Nema kruha gdje nema rada

Objavljeno u rubrici Posavina Autor:  e-Posavina 20. Ožujak, 2018. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

Da je razloga zbog čega treba ostati u Bosni i Hercegovini mnogo, te prilika koje mladi trebaju iskoristiti prije nego se odluče napustiti svoje ognjište, toplo i sigurno, nedavno nas je uvjerio Konstantin Krunić, mladić iz Šamca čiju smo priču predstavili u prethodnim brojevima Glasa mladih u Katoličkom tjedniku ali i na stranici Centra za mlade Ivan Pavao II. 

S Konstaninom se slaže i ona, ponosna majka dva sina, također jedina ženska dobitnica Start up poticaja kroz projekt Iuvenes Fructus, koji Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. u suradnji s poduzećem Zorg In d.o.o. uspješno realizira već drugu godinu.

antonia dobitnica start up poticajaIz kako kaže, prekrasnog sela Domaljevac dolazi Antonija Mikolić, supruga i ponosna majka po struci ekonomski komercijalist koja je još kao dijete sanjala da ima svoju firmu i da sjedi u uredu za računalom.
Mene je život od malih nogu natjerao da bude drugačija od drugih. Oduvijek sam stajala čvrsto na zemlji, pa čak i onda kada sam saznala da imam teži oblik alergijskog oboljenja. Sretna sam i vesela osoba i da mi netko pruži priliku da se mijenjam za nečiji život, ne bih pristala- odmah na početku kazala je Antonija koja je napomenula da voli sebe, ali i ljude cijeloga svijeta.

Kao klinka s tatom je slobodno vrijeme provodila u traktoru i kombajnu za pšenicu i nikada se nije plašila rada na polju. Upravo zbog te ljubavi od malena, savjeta koje su joj roditelji ali i inženjeri poljoprivrede upućivali, odlučila se uključiti u projekt Iuvenes Fructus i nije se pokajala.

Uvijek mi je bila želja da naučim nešto o voćarstvu i kad mi se ukazala prilika, nisam je htjela propustiti. Lagala bih kada bi rekla da mi je svake subote bilo lako ići na edukacije u Kornicu. Jer iskreno, bilo je dana kada mi se nije išlo. Ali, onda se vratim kući vesela i prepričavam svojim ukućanima kako mi je bilo super. Projekt Iuvenes Fructus sam shvatila ozbiljno, zato sam predano pristupila svakom zadatka i naporno učila- nastavila je Antonija naglasivši kako je projekt Iuvenes Fructus dobar jer osim teorije, sudionici su imali priliku sudjelovati i na praktičnom dijelu na licu mjesta, u voćnjaku.

Ovaj projekt nudi onim najboljim da se osamostale, da budu sami svoj gazda ali i nude budućnost svome naraštaju, što sam ja iskoristila tako što sam od novčane podrške koju sam dobila kroz ovaj projekt sebi kupili polu teško drljaču i prskalicu od 500 litara kako bih uspješno proizvodila kvalitetni grah- na kraju je kazala Antonija.

Da Bosna i Hercegovina ima sjajne mlade ljude kojima treba dati medijskog prostora, potvrdila je i ova nasmijana majka dvoje djece koja je odlučila uzeti stvari u svoje ruke, dodatno se educirati i osigurati sebi, svojoj obitelji sigurniju i sretniju budućnost, na svojoj zemlji. Jer, nema kruha gdje nema rada, a bolje je kruh zaraditi kod svoje kuće i na svojoj zemlji, nego u tuđoj državi, kako Antonija kaže na rastanku.

Josip Milanović | mladicentar.org

Pročitano 2429 puta Posljednja izmjena dana: 20. Ožujak, 2018.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Prijava

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas