ZLOUPOTREBA I KRIVOTVORENJE OKRUGLOG STOLA „HRVATI – KATOLICI U ENTITETU RS-A – STANJE I PERSPEKTIVE“

Objavljeno u rubrici Posavina Autor:  e-Posavina 09. Ožujak, 2018. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

U organizaciji Europske akademije Banjalučke biskupije u utorak 27. veljače 2018. s početkom u 17. Sati, u Banja Luci održan je Okrugli stol na temu: „Hrvati – katolici u entitetu RS-a u BiH – stanje i perspektive“.

Neposredni povod organizaciji ovog skupa i izboru teme bilo je javno objavljivanje podataka iz redovnog godišnjeg popisa katoličke (hrvatske) populacije (kraj 2017.g.) u župama Banjalučke biskupije kao i župama Vrhbosanske nadbiskupije s područja entiteta RS-a u Bosni i Hercegovini. Podaci iz ovogodišnjeg popisa pokazuju da je hrvatska katolička populacija na području RS-a praktički dovedena do svog potpunog fizičkog iskorjenjivanja. U 70 župa Banjalučke biskupije (31) i Vrhbosanske nadbiskupije (39) na području RS-a, entitet koji čini 49% teritorija države Bosne i Hercegovine, prema ovom popisu živi samo 8.860 katolika Hrvata, (4.360 Banjalučka biskupija i 4.500 Vrhbosanska nadbiskupija ), gdje ih je 1991 godine živjelo oko 160 tisuća.

Organizator je ove žalosne i pogubne činjenice, o aktualnom stanju hrvatske populacije u RS-u, želio javnosti obznaniti na skupu na koji je pozvao: stručnjaka – demografa; predstavnike Katoličke crkve i udruga prognanih Hrvata koji godinama upozoravaju na teško stanje Hrvata u RS-u te pozivaju na rješavanje njihovih gorućih problema, čije je nerješavanje dovelo do ovakvog stanja; hrvatske predstavnike u strukturama entitetske vlasti, koji se godinama rotiraju s jedne na drugu funkciju u ime hrvatskog naroda koji nestaje; predstavnike hrvatskih političkih stranaka, koje do sada nisu nikako participirale u strukturama entitetskih vlasti; predstavnika državne vlasti RH, predstavnike međunarodnih organizacija i medije.

Nakon četverosatnog rada „Okruglog stola“ (skup je završio u 21 sat), kroz izviješća i rasprave izneseno je toliko važnih činjenica, stručnih analiza i ljudskih prosudbi za odaslat poruke i snažan „krik“svekolikoj javnosti, vlastima BiH i entiteta RS-a te RH. Za takvo što trebalo je sljedećeg dana izdvojiti najbitnije, iz izviješća i rasprava, te predstaviti javnosti.

Koliko je nekim sudionicima bilo stalo do samog skupa i istine o teškom položaju hrvatske populacije na području RS-a potvrdilo se ubrzo nakon završetka skupa gdje je nepoznati autor (inicijali su mpd/h) ispisao tekstuljak od 28 redaka, s nadnaslovom „Susret s ministrom Čordašom“ te bombastičnog naslova „Kovač podržao HNS BiH u borbi Hrvata za jednakopravnost u Republici Srpskoj“, koji je iste večeri, točno u 21,43 minute objavljen na portalu „Direktno“. Isti tekst je do samog jutra poput metastaza „stigao“ na stranice još nekih portala kao što su, Hina, Nacional hr, Pogled ba, Dnevno ba. Bilo bi to pohvalno da samim sadržajem teksta nezvani i anonimni autor nije zloupotrijebio i krivotvorio ovaj skup, napisavši u tekstu laži, netočnosti i iskrivljivanja, gdje je u potpisu teksta, slučajno ili s namjerom, stavljeno ime i prezime gospodina Mire Kovača.

U inkriminiranom tekstu, dade se naslutiti, da autor uopće nije bio na ovom skupu već se poziva “kako nam je priopćeno iz ureda g. Čordaša“, a iz dosadašnjih iskustava iz spomenutog ureda je svašta priopćavano. Prvi puta u petom retku svoga teksta autor spominje skup, doduše naziva ga „konferencija“, na koji je došao g Kovač, te da su se Jerković i Čordaš s Kovačem susreli „uoči konferencije o položaju i perspektivama Hrvata katolika u banjolučkoj biskupiji.“ Ova je konstatacija u potpunosti netočna, jer je g. Kovač stigao na skup sa zakašnjenjem oko pola sata, zbog snježnog nevremena, dok su spomenuta gospoda na Okrugli stol došla na vrijeme. Kada i gdje se g Kovač sastao sa spomenutim dužnosnicima RS-a i u njihovoj nazočnosti dao potporu „HNS BiH u borbi Hrvata za jednakopravnost u Republici Srpskoj“ nemamo službene potvrde, niti imamo ikakvih spoznaja da se HNS BiH uopće borila ili bori za jednakopravnost Hrvata u Republici Srpskoj. Poznato nam je, doduše neslužbeno, da su nakon završetka Okruglog stola i prigodnog objeda kod biskupa, oko 22,30 minuta dužnosnici RS-a, Čordaš i Jerković, nastavili druženje s g. Kovačem u banjalučkom restoranu „Mala stanica“, u neposrednoj blizini zgrade Vlade RS-a. Moguće je da je na tom druženju i dana spomenuta potpora HNS BiH te isticana važnost poštivanja legitimno izabranih Hrvata u BiH i entitetu RS-a, ali s Okruglim stolom takva podrška nema nikakve veze, niti je mogla biti rečena jer to nije bio predmet skupa, a ni dr. Kovač ne bi sebi dopustio izlaziti izvan okvira skupa niti bi izigrao povjerenje svog domaćina koji ga je pozvao na skup.

Drugi put anonimni autor spominje organizatora, skup i temu, u pet redaka na samom kraju teksta, što je jedino točno. Uvaženi anonimni autor ni jednom riječi nigdje u tekstu nije iznio ni jedne riječi o onome o čemu je bilo riječi na ovom skupu. Po njemu je ovaj skup sazvan kako bi se sreli dužnosnici RS-a, Čordaš i Jerković , s g Kovačem pod okriljem Banjalučke biskupije, kako bi im g. Kovač dao podršku o kojoj anonimni autor zbori, i to baš na skupu koji organizira Europska akademija Banjalučke biskupije. U suprotnom bi bilo nekako politički neprikladno da se visoki hrvatski dužnosnik susretne s dužnosnicima RS-a u službenim prostorijama Vlade RS-a, pa neka javnost i birači vide kako „cvjeta cvijeće u naše malo poduzeće.“Sve ostalo što je navedeno u tekstu nema nikakve veze s ovim skupom niti je o tome bilo riječi. Naprotiv, sve iznijete činjenice iz uvodnih izlaganja i rasprava gotovo svih sudionika bile su prave, argumentirane kritike svih dosadašnjih vladara i vlasti koji su se motali i dan danas motaju po institucijama vlasti RS-a u ime Hrvata u RS-u i hrvatske konstitutivnosti, gdje se nije štedjelo ni spomenute dužnosnike RS.a

Vjerujemo (to je g. Kovač potvrdio u kasnijem razgovoru) da on ničim ne stoji iza objavljenog teksta i njegovog sadržaja već oni koje se godinama poziva i proziva zašto ništa ne čine da učinkovito zaustave propadanje i nestanak hrvatskog, katoličkog naroda, u entitetu Republika Srpska. Držimo da je ovaj tekst smišljena podvala g. Kovaču osobno, ali i kao predsjedniku Odbora za vanjsku politiku Sabora RH u čije je ime nazočio ovom skupu. Također je uvreda samim organizatorima, napose svim sudionicima, koji su iz različitih mjesta Bosne i Hercegovine te Hrvatske, po snježnom nevremenu, došli u Banja Luku, te činjenično iznosili podatke o katastrofalnom stanju hrvatske katoličke populacije u entitetu RS-a.

Izvor: eak.ba

Pročitano 770 puta Posljednja izmjena dana: 09. Ožujak, 2018.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas