CCI o radu kantonalnih vlada: Vlada ŽP među najgorima

Objavljeno u rubrici Posavina Autor:  e-Posavina 10. Veljača, 2018. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Izvješće Centra civilnih inicijativa (CCI) za 2017. godinu kaže kako su županijske vlade u prošloj godini nastavile kršiti poslovnike o svome radu, intenzitetom rada koji je ispod predviđenog.

Izuzetak su jedino Vlada Unsko-sanskog kantona, koja je u 2017. godini, održala 54 redovne sjednice, odnosno imala intenzitet rada iznad 1 redovne sjednice tjedno, u prosjeku.

Najmanje održanih redovnih sjednica, u posmatranom periodu, imala je Vlada HNŽ-a, svega 28., a vrlo blizu nje su i vlade SBŽ, ZHŽ i PŽ, sve sa tek oko 2 i pol sjednice mjesečno u prosjeku.

Većina vlada (izuzetak su vlade PŽ, ZHŽ i HBŽ) su, u posmatranom periodu, pored redovnih, održavale i vanredne sjednice. Pojedinačno, njihov raspon je išao od izuzetka (u BPK i ZDK 7 od 49 ukupno održanih), do čak većeg broja održanih vanrednih nego redovnih sjednica(Vlada USK 54 redovne i 56 vanrednih, a Vlada KS: 40 redovnih i čak 51 vanredna).

Na vanrednim i telefonskim sjednicama, tijekom 2017. godine, donošene su odluke o razrješenjima i imenovanjima u javnim poduzećima i zapošljavanjima u njima, odluke o javnim nabavkama, odluke o izdvajanjima iz proračuna za različite namjene, dodjeljivane koncesije, usvajani proračuni, donošene smjernice i ciljevi fiskalne politike, pa čak i odluke o kreditnom zaduženju.

Razlike između pojedinih vlada, u broju utvrđenih zakona, tijekom 2017. godine, nisu zanemarive, ali, generalno, radi se o malom broju utvrđenih zakona, pogotovo u kontekstu općeg stanja u društvu i evidentne potrebe za dubokim reformskim procesima i poboljšanjem kvaliteta života građana.

Najviše zakona utvrdile su vlade KS (27), TK (25) i USK (23). Iznad 10 zakona, utvrdile su još vlade ZHŽ (17), BPK (15), ZDK (14), HBŽ (13) i HNŽ (11). Uvjerljivo najmanje zakona utvrdile su vlade PŽ (8) i SBŽ (7).

Kraj 2017. godine, županijske vlade su dočekale sa, ukupno, 144 nerealizirana zakona iz svojih programa rada za ovu godinu. Što, s obzirom da ih je u programima bilo ukupno 254, znači da nije realizirana ni polovina planiranog, navodi se u spomenutom izvješću.

Autor: D. Ivanković | dnevno.ba

Pročitano 4372 puta Posljednja izmjena dana: 10. Veljača, 2018.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Prijava

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas