Oraška bolnica dovodi liječnike iz Srbije

Objavljeno u rubrici Posavina Autor:  e-Posavina 15. Prosinac, 2017. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

U Orašju, gradiću na samoj granici sa Hrvatskom, oko 160 kilometara udaljenom od Beograda, nude posao specijalisti-pedijatru i plaću od oko 700 eura, vjest je koju su objavili mediji u Srbiji kao dobru priliku za tamnošnje liječnike.

Mamac za pedijatre u Srbiji, navode, mogla bi da bude i plaća, koja je Orašju u prosjeku veća za 100 eura nego u toj zemlji, piše Pogled.ba

“Ako dođe pedijatar sa srpskim državljanstvom, imat će radnu dozvolu na osnovu koje će mu biti odobren privremeni boravak u BiH. Problem može da predstavlja činjenica da odobrenje za privremeni boravak može da se izda najduže na godinu dana, ali su u bolnici spremni da ispune sve uvjete za stalni boravak u BiH”, navodi se.

Sa druge strane problem sa pedijatrima ima i Srbija čiji pedijatri odlaze u Njemačku gdje im se nude i deset puta veće plaće nego što imaju u svojoj zemlji, piše Večernji list BiH.

Tragom ove informacije kontaktirali smo Ružicu Vukić, ravnateljicu županijske bolnice Orašje i provjerili je li federacija zaista došla do toga da liječnike traži u susjednim zemljama. 

Je li istina da Županijska bolnica traži pedijatra čak u Srbiji? 

Da istina je. Mi već duže vrijeme tražimo pedijatra i odlučili smo se za objavljivanje javnog poziva gdje sam ja rekla da se objavi i u Srbiji iz razloga što ne očekujem da će se netko iz Federacije javiti od liječnika, a nama trenutno u županiji jako nedostaje pedijatar obzirom da nam sada radi dokotorica koja je stekla uvjete i otišla u mirovinu i koju smo bili prisiljeni angažirati uz ugovor o djelu. Imamo i doktoricu koja je trenutno na specijalizaciji i još joj do završetka ostaje neka godina i pol. To je mlada žena i za očekivati je da će željeti se ostvariti i kao majka te će naravno morati ići i na porodiljno bolovanje. 

Kako to da ste se odlučili baš za Srbiju? 

Prema informacijama koje imam u Srbiji se u mirovinu odlazi sa 62 godine tako da ti doktori kod nas mogu raditi još tri godine, još su u snazi a i imaju dugogodišnje iskustvo. Pa da bar na taj način pokušamo rješiti problem nedostatka pedijatra. 

Koliko pedijatara trenutno treba bolnici u Orašju?

Mi smo mala sredina i pogođeni smo situacijom da nam ljudi odlaze u inozemstvo, ostavljaju kuće i poslove i odlaze. Ne govorim sad o liječnicima nego općenito o odlasku sa ovih prostora. Samim ovim trendom manje je i djece, ipak, bez obzira na sve nama trenutačno nedostaju dva pedijatra, a za jednim nam baš, baš gori i očekujem da će neko na ovaj javni poziv da nam se javi. 

Kakvo je stanje sa ostalim liječnicima u vašoj bolnici? 

Uvijek smo u potrazi za internistom, mada imamo mlade kolege koje smo odškolovali, neki završavaju specijalizaciju ipak nekako se krpimo. Između ostalog porede toga što sam ravnatelj i ja sam internist pa uskačem. Radim na odjelu, dežuram i radim sve što je potrebno pa se na tom polju nekako dopunjujemo, ali bio bi nam nužan jedan internist za dijalizu koja se u okviru naše bolnice obavlja na dvije lokacije u Orašju i Odžaku gdje nam stalno pomažu liječnici iz Slavonskog Broda. 

Što je razlog ovolikom nedostatku liječnika u Posavini? 

Trend odlaska iz BIH u inozemstvo odrazio se i na nas. Iz naše bolnice je jedan liječnik otišao u Njemačku raditi al nam se ipak vratio. Imamo još neke pri domu zdravlja koji uče njemački. Ovdje je jednostavno tako mladi masovno uče njemački kako bi otišli vani gdje osjećaju da bi imali sigurnost zbog stuacije koja je kod nas. 

Očekujete li da će neko iz Srbije zaista doći raditi? 

Upoznala sam 62- godišnjeg inžinjera biokemije koji je u Srbiji otišao u mirovinu i koji je došao raditi u Brčko pa mi to daje nadu da će se i nama netko javiti. Iskreno se tome nadam. 

Izvor: dnevnik.ba

Pročitano 1525 puta Posljednja izmjena dana: 15. Prosinac, 2017.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas