Održan prvi Antikorupcioni forum općina i gradova u BiH

Objavljeno u rubrici Posavina Autor:  e-Posavina 06. Prosinac, 2017. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Prvi antikorupcioni forum općina i gradova u BiH, koji je u sklopu Antikorupcione mreže u BiH – ACCOUNT, organizovala Fondacija INFOHOUSE, poslužio je načelnicima i predstavnicima lokalnih zajednica u BiH da razmjene iskustva koja se tiču borbe protiv korupcije. Danas je, među ostalim, potpisan Memorandum o razumjevanju između ACCOUNT-a i Općine Domaljevac – Šamac. Načelnik Mario Jurkić istakao je da mu je jako drago što je dio ovog projekta.

„U mom mandatu nismo imali još niti jednun prijavu koruptivnih radnji i nadamo se da će se to u narednom periodu promijeniti“ – istakao je Mario Jurkić, načelnik općine Domaljevac – Šamac.

Direktorica INFOHOUSE, Dženana Alađuz, kazala je da je rad u lokalnim zajednicama najvažniji u jako složenom procesu borbe protiv korupcije.

„Naše iskustvo je pokazalo da građani najviše koristi ali i štete mogu osjetiti od svoje lokalne zajednice. Zato je iznimno važno da općine i gradovi urade sve što je moguće na prevenciji korupcije u sopstvenim redovima pa onda i šire. Do sada smo memorandume o razumjevanju potpisali sa 27 općina, a danas i sa 28., sa općinom Domaljevac. Drago nam je da su općine spremne da sarađuju kao i što su opredjeljene za borbu protiv korupcije. Naš je zadatak da pratimo da ta borba ne ostane samo slovo na papiru. Konstantno vršimo monitoringe i rezultati će biti predstavljeni uskoro. Od njih će zavisiti i naši naredni koraci“ – istakla je Dženana Alađuz, direktorica Fondacije INFOHOUSE.

Da nije lako ali da je itekako moguće boriti se protiv korupcije istako je i načelnik općine Gračanica Nusret Helić.

"Odlučili smo se za projekat borbe protiv korupcije jer radimo sa narodom. Narod je naš poslodavac, a narod je rekao ne korupciji" istakao je i dodao da je Općina Gračanica jedna od prvih koja je 2004. godine potpisala Memoradnum o razumjevanju sa ACCOUNT-om.

Općina Travnik također je potpisala Memorandum u oktobru ove godine i već je, tvrdi načelnik Admir Hadžiemrić, krenula u njegovu realizaciju. „Travnik sa snažnom željom kreira pravilnike i Kodeks ponašanja službenika državne uprave koji će pomoći da se minimiziraju koruptivne radnje u našoj općini“ – zaključio je.

Forum je organizovan uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID/BiH.) | INFOHOUSE

Pročitano 314 puta Posljednja izmjena dana: 06. Prosinac, 2017.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas