SUD BiH: Baotić zbog ratnih zločina u Orašju osuđen na 13 godina zatvora

Objavljeno u rubrici Posavina Autor:  e-Posavina.com 04. Studeni, 2017. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacijskog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine u kaznenom predmetu protiv optuženog Mate Baotića, nakon održanog pretresa pred vijećem Apelacijskog odjeljenja, izreklo je presudu kojom je optuženi Mato Baotić oglašen krivim za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optuženi Mato Baotić je oglašen krivim što je za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba između Vojske Republike Srpske (VRS) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u razdoblju od početka svibnja 1992. godine do kraja rujna 1993. godine, u svojstvu zapovjednika II odjeljenja Vojne policije 106. brigade HVO-a, na području općine Orašje, postupao suprotno pravilima Međunarodnog humanitarnog prava.

– Na taj je način, kršio odredbe člana 3. stav 1. točke a) i c) Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata od 12.8.1949. godine i Dopunskog protokola II iz 1977. godine, tako što je sam ili zajedno s drugim njemu poznatim pripadnicima HVO-a, sudjelovao i nečovječno postupao prema civilima, kršeći pravila međunarodnog prava. To se događalo za vrijeme oružanog sukoba između Hrvatskog vijeća obrane i Vojske Republike Srpske, čime je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. u vezi sa članom 22. Kaznenog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije – navodi se u presudi, prenosi Fena.

Sud je optuženom Mati Baotiću izrekao kaznu zatvora u trajanju od šest godina, te uzimajući u obzir kao utvrđenu ranije izrečenu kaznu zatvora u trajanju od deset godina, za počinjeno kazneno djelo po presudi Suda BiH od 9.12.2016. godine, Sud ga je osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 13 godina.

Vrijeme koje je optuženi Mato Baotić proveo u pritvoru uračunat će se u izrečenu kaznu zatvora.

– Na osnovu odredbe člana 284. točka c) ZKP BiH, optuženi Mato Baotić oslobođen je optužbe da je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 144. KZ SFRJ – priopćeno je iz Suda BiH.

Vijeće Apelacijskog odjeljenja donijelo je rješenje prema kojem osuđeni Mato Baotić ostaje u pritvoru koji, prema ovom rješenju, može trajati do upućivanja na izdržavanje kazne, a najduže do isteka trajanja kazne izrečene pravosnažnom presudom Suda BiH od 3.11.2017. godine.

Pročitano 661 puta Posljednja izmjena dana: 04. Studeni, 2017.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas