Priopćenje gvardijana Franjevačkog samostana i župnika Župe Tolisa fra Maria Jurića

Objavljeno u rubrici Posavina Autor:  e-Posavina.com 04. Kolovoz, 2017. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Dragi župljani, 

osjetio sam potrebu da nakon sinoćnjeg nemilog događaja napišem nekoliko riječi.

Prije svega trebamo zahvaliti dragome Bogu i Gospi od Anđela što je na koncu sve dobro završilo. Premda će mnogima, nažalost, ostati ne baš lijepa slika svega što se dogodilo iskreno se nadam da Vas to neće pomesti u Vašoj pobožnosti i žrtvi, nego da će to ojačati Vašu vjeru i potaknuti i druge da zajedno u molitvi do godine hodočaste Gospi u Gornju Tramošnicu. 

Ne znam kao je u Vašim dušama, ali sam promišljao o svemu cijelu noć i dan. I onda sam sebi osvijestio kako bismo možda trebali imati na umu da kada činimo najveću pokoru i odricanje onda dolaze različite kušnje i napasti koje nas kušaju i provjeravaju koliko zaista vjerujemo u Boga. Čitamo u Lukinom evanđelju kako je sam Isus imao najveće kušnje kada je postio boraveći u pustinji. Ali čvrsta vjera, jasan cilj i spoznaja da Bog nadilazi sve naše slabosti i da nas jača u kušnjama, pomogla mu je da se uzdigne i krene dalje. Neka i nama ovaj nemili događaj bude poticaj dokaz da smo na ispravnom putu, jer Vaša je vjera bila jaka i dovela Vas je sretno do cilja.

Jutros sam obišao u bolnici teško ozlijeđenog Ivu Oršolića, poznatijeg pod nadimkom Savić, koji je došao k svijesti i izvan je životne opasnosti. Njegov vedri duh i pouzdanje u Boga daje nadu i vjeru u brz oporavak, a sam je poželio: „Nadam se da ću moći zajedno s Gospom prošetati kroz sela“. Također sam bio i kod Mile iz Donje Mahale i ministranta Mate, koji su imali lakše ozljede i pušteni su na kućnu njegu. 

Dragi župljani, u samostanu smo čuli kako mnoge priče kruže kroz našu župu. Razumljiva je Vaša reakcija, ali možda nam je to ujedno prigoda da se upitamo kako sami sudjelujemo u prometu? Koliko puta i sami žurimo u automobilu, a da ne znamo ni gdje idemo? Poštujemo li svoje vrijednosti? Pitam se jesmo li zaboravili što to znači hodočasnički križ? Prije dvadesetak godina bio je običaj da župljani koji nisu mogli hodočastiti pješke dočekaju križ iz Tramošnice. Povratak onih koji su dva dana molili bio je veličanstven, jer su svi htjeli imati udjela u njihovoj žrtvi i blagoslovu. Ove godine, nažalost, brzo se proširila tužna vijest, ali duboko vjerujem da su mnogi od Vas zajedno s nama molili. I ovom prigodom bih Vas zamolio da zajedno ustrajemo u molitvi da nam Bog dadne mudrosti i snage kako bismo mogli više ljubiti, a manje optuživati i osuđivati druge. Svako je mogao biti vozač, ali hodočasnika je bilo samo stotinu. Pitam se hoćete li Vi hodočastiti na godinu ili dočekati one koji se vrate s križem?

Pozivam mjerodavne službe da ne posustaju u zaštiti ljudskih prava i života provodeći mjerodavne zakone županije, federacije i države, bez obzira o kome se radi i kakvu službu obnašao.

Na koncu Vas sve pozivam na zajedništvo i molitvu, kako za naše ozlijeđene župljane isto tako i za gospodina, koji je sudjelovao u nesreći. 

Koristim ovu prigodu kako bih pozvao sve Vas župljane Župe Tolisa i susjednih župa da dođete na VI. hodočašće sa zavjetnim Gospinim kipom kroz sela toliške župe koje će biti 11. kolovoza 2017. godine od 18 sati. Molit ćemo zajedno za naše osobne nakane, ali i zagovor naše Velike Gospe da nas i dalje štiti na našem životnom putu i zahvalimo joj što ovaj događaj nije imao težih posljedica.

Neka Vas sve čuva i zagovara naša Nebeska Majka.

Gvardijan fra Mario Jurić

Izvor: samostan-tolisa.com

Pročitano 665 puta Posljednja izmjena dana: 04. Kolovoz, 2017.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas