Obilježena sedamdeseta obljetnica mučeničke smrti bogoslova Jure Radmana

Objavljeno u rubrici Posavina Autor:  e-Posavina 15. Srpanj, 2017. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma Komentara (2)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Sedamdeseta obljetnica mučeničke smrti bogoslova Jure Radmana, nevino osuđenog bivšeg franjevačkog novaka, koji je izašao iz novicijata kako bi pomogao majci oko sitne djece, jer su mu otac i mlađi brat bili poginuli a obitelj je imala desetero djece, a deset mjeseci iza toga već je bio osuđen na smrt kao terorist koji ruši državni poredak, obilježena je u njegovoj rodnoj župi Imena Marijina u Gornjem Svilaju u Bosanskoj Posavini.

Program je započeo svečanom akademijom u subotu, 8. srpnja s početkom u 19 sati u dvorani Mjesnog doma u Gornjem Svilaju.

Dvorana je bila puna gostiju, među kojima je bio i pomoćni biskup vrhbosanski dr. Pero Sudar, općinski načelnik Jakov Ivanković, gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, ministri u Vladi Županije Posavske...

O srži nasilničke ideje komunizma nadahnuto je govorio prof. dr. Josip Jurčević, uz mnoštvo egzaktnih podataka koje su svi prisutni pomno slušali.

Zatim je fra Marijan Karaula govorio o životu i dramatičnim događajima suđenja i maltretiranja Jure Radmana, koji je na zidu zatvorske ćelije u Zenici svojom krvlju napisao potresnu poruku: Ovdje je ubijen za vjeru i Hrvatsku Juro Radman, bogoslov!

Prije smrti rukom je napisao majci oproštajno pismo koje je ona čuvala do smrti, a koje je prisutnima umjetničkom snagom interpretirao glumac Slaven Vidak.

Cijeli program bio je protkan duhovnim pjesmama sastava Doma molitve iz Slavonskog Broda.

jurcevic odzak

Program je koordinirao fra Mirko Filipović, koji je nakon čitanja Jurina pisma prisutnima razložio svoje razmišljanje o Jurinoj smrti: je li ona u sebi imala svetačke elemente mučenika.

Nazočnima su se obratili i pomoćni biskup vrhbosanski mons. Pero Sudar i općinski načelnik Jakov Ivanković.

U dvorani je bilo i Jurine rodbine, koja je mnoge dijelove programa popratila suzama. Najstarija među njima bila je sestra Jurine majke Šimica Gudelj, koja je išla po Jurino pismo i donijela ga sestri. Iz roda svilajskog mučenika bio je i sin njegova brata, koji se također zove Juro Radman, a ima i unuka istoga imena.

U nedjelju 9. srpnja program je započeo u župnoj crkvi Imena Marijina u 11 sati otkrivanjem spomen-obilježja Juri Radmanu i slavljem Mise zadušnice, koju je predvodio pomoćni biskup vrhbosanski mons. Pero Sudar.

Izvor: odzak.ba

Pročitano 345 puta Posljednja izmjena dana: 15. Srpanj, 2017.

Komentari   

Lija
-22 #1 Lija 2017-07-18 23:27
Na obilježavanju sedamdeset godina od mučeničke smrti bogoslova Jure Radmana, osuđenog i pogubljenog od komunistički vlastodržaca, ne vidim kao prisutne Dragu ZEČEVIĆA, Marka Čaktaša, Zdenku Barukčić, niti Tomu Jurkića!?
Citat
NsRzB
+18 #2 NsRzB 2017-07-19 22:16
Vidi ti Lijana, proziva li proziva. Što ako si bio? Ovime si opet pokazao da nisi došao iz pijeteta i suosjećanja za patnju pokojnog Jure, već da bi bio vidjen. Tvoja, sadašnja, stranka je sljednica one koja je ubila Radmana i tisuće drugih nevinih, samo na prostoru naše općine. Uostalom lako je tebi hodati, tolike godine živiš na račun naroda, a ne privrjeđuješ ništa, već samo gledaš kako pokrasti glasove i dokopati se mandata.
Dobro su ti neki savjetovali nemoj ti ništa komentirati, samo najlakše štetu stranci.
Citat

Dodaj komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.


Sigurnosni kod
Osvježi

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas