Javna tribina u Odžaku: "Poljoprivreda – šansa za razvoj i ostanak u Posavini”

Objavljeno u rubrici Posavina Autor:  e-Posavina 13. Svibanj, 2017. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Juče je u Odžaku održana Javna tribina "Poljoprivreda – šansa za razvoj i ostanak u Posavini” u organizaciji Centara Civilnih inicijativa (CCI), s ciljem omogućavanja neposredanog dijaloga između građana i poslanika kao izabranih predstavnika sa područja Posavskog kantona, o važnoj temi ovog kantona - poljoprivredi.

„Poljoprivreda u Posavskom kantonu mogla bi biti značajan izvor zarade i jačanja standarda svake porodice, samo ako bude dobro organizovana i podržana od institucija vlasti. Da poljoprivreda ne bi ostala samo neiskorištena prilika, potrebna je maksimalna kreativnost, stručnost, odgovornost, istrajnost i iskrenost svih političkih aktera zaduženih za njezin razvoj i osavremenjavanje. Javna tribina je mjesto gdje su poslanici imali priliku da predstave svoj rad vezan za temu poljoprivrede i da pokažu kako i na koji način vide svoj doprinos u zastupaju interesa građana na kantonalnom/Federalnom nivou.“- naveo je Muris Bulić, konsultant za monitoring CCI-a i organizator tribine.

Na tribini su učestvovali i odgovarali na pitanja građana poslanici u Skupštini Posavskog kantona: Drago Zečević - Hrvatska demokratska zajednica 1990 (HDZ 1990); Anes Osmanović - Stranka demokratske akcije (SDA) (delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH); Ilija Ilić -Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH), Tomo Jurkić - Posavska stranka (PS), Mirsad Ahmetović - Socijaldemokratska stranka BiH (SDP), Ivo Bilušić - Samostalni poslanik.

„Na javnoj tribini je napokon dato dugo izbjegavano obećanje da će poslanici parlamentarne većine, inicirati i u Skupštini Posavskog kantona podržati održavanje tematske sjednice Skupštine na temu poljoprivrede. Poljoprivredni proizvođači, članovi udruženja "Žito" su istakli važnost organizovanja ovakvih i sličnih tribina, a pošto je problematika u vezi poljoprivrede dosta složena, obećali su da će o njoj nastaviti govoriti i za govornicom Skupštine Posavskog kantona. Građani su istakli da pored poljoprivrede, tematsku raspravu zaslužuju i stanje u privredi kao i iseljavanje i odlazak stanovništva sa područja Posavine“.-dodao je Muris Bulić

Do kraja juna Centri civilnih inicjativa održaće još 12 Javnih tribina širom BiH putem kojih će predstavnici u zakonodavnim organima vlasti, kroz direktnu komunikaciju sa građanima/biračima predstaviti svoje aktivnosti, rezultate rada, te razgovarati o aktuelnim temama. Na ovaj način se jača povjerenje između vlasti i građana, povećava transparntnost rada predstavnika vlasti, a rad izabranih predstavnika preispituje od strane građana/birača.

Autor: Centri civilnih inicijativa CCI

Pročitano 3282 puta Posljednja izmjena dana: 13. Svibanj, 2017.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas