Premijer pokazao socijalnu osjetljivost: Objasnio zašto još nema dječjeg doplatka

Objavljeno u rubrici Posavina Autor:  e-Posavina 22. Ožujak, 2017. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma Komentara (15)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

U Vladi Županije Posavske intenzivno se vrše pripreme za nove programe obiteljskih potpora kojima se nastavljaju mjere u korist pomaganja obitelji s djecom, u cilju zaustavljanja negativnih trendova u obliku drastičnog pada nataliteta i sve češćeg iseljavanja mladih obitelji. S tim u svezi, predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić pojašnjava da se razmatraju dva modela po kojima bi se trebao isplaćivati doplatak za djecu.

-Jedan model je tzv. «univerzalni» model isplate. To je pristup po kojem bi pravo na dječji doplatak ostvarivalo svako dijete čiji roditelji imaju prijavljeno prebivalište na području Županije Posavske, potpuno neovisno o tome da li su zaposleni, kolike su im plaće i ukupni prihodi u kućanstvu, računajući pored plaća i sve druge prihode poput prihoda od samostalnih djelatnosti, najma imovine, honorara, domaćih i inozemnih mirovine itd. Na ovaj način doplatak za djecu ostvarile bi sve osobe koje imaju djecu, bez obzira u kakvim ekonomskim prilikama žive, što je vrlo socijalno neosjetljivo prema onima koji nemaju dovoljno sredstava za podizanje djece u odnosu na one čija djeca imaju sve materijalne predispozicije. Drugim riječima, po ovome bi svi roditelji bez ikakve razlike dobili jednak doplatak za djecu, što znači da bi to bilo i socijalno neosjetljivo i financijski vrlo skupo, te da bi iznos doplatka zbog velikog broja korisnika bio puno manji za svako dijete i da bi dobna granica bila spuštena. Ovdje također moram istaći, da bi ovakav model više pogodovao da veće koristi imaju roditelji koji su već zaposleni sa visokim primanjima i koji već imaju sustav «poreznog odbitka» – kao dijela poreza na dohodak. Mjera poreznih olakšica, koja funkcionira u okviru poreza na dohodak, tako bi dodatno bila u funkciji poreznog «nagrađivanja» za one koji bi ostvarili i univerzalni doplatak za djecu.

Drugi model je, pojašnjava premijer Klaić, «model kroz utvrđivanje imovinskog cenzusa». Ovaj model je opće prihvaćen u svim zemljama koje imaju doplatak za djecu i bazira se na prethodno utvrđenim prihodima sa kojima raspolaže čitavo kućanstvo i sve osobe koje žive u njemu. Ovim modelom sredstva doplatka za djecu ciljano se usmjeravaju na obitelji sa više djece, nižim primanjima i potiču opću sigurnost obitelji neophodnu za podizanju djece. Ciljane skupine bile bi pogođene većim iznosom doplatka za djecu i sa dužim razdobljem ostvarenja – višom dobnom granicom. Ovaj model je suprotan prvome i omogućava najprije temeljitu provjeru prihoda, bolje ciljane skupine kojima treba usmjeriti potrebna sredstva, veći iznos doplatka po djetetu, duže vrijeme korištenja prava, te sve skupa pravedniju distribuciju javnog novca u korist onih obitelji kojima je pomoć u podizanju djece stvarno potrebna.

Stabilnost proračuna i socijalni aspekti jednog i drugog modela ne trebam posebno naglašavati što bi značili u masovnoj rastrošnosti jer ne treba zanemariti da se stabilnost izvršenja proračunskih obveza prema braniteljskim pravima, poljoprivrednim proizvođačima, javnim službama i drugim već uvedenim javnim pravima ne smije narušiti uvođenjem doplatka za djecu u Županiji Posavskoj.

Mišljenja sam, kao i većina stanovnika naše Županije, da su mjere doplatka za djecu od velike važnosti za život ovog prostora, i oko njihovog uvođenja nema nikakve dileme. Ali, način na koji ćemo to napraviti i model po kojem će se ta mjera realizirati ne smiju biti takvi da županija jednako daju i onoj djeci čiji roditelji nemaju dovoljno sredstva za njihovo uzdržavanje i kao i onima koji to imaju dovoljno.

Na kraju napominjem, da mjere doplatka za djecu većina županija u Federaciji uopće nema, ali mi ćemo ih nastojati uvesti u najskorije vrijeme, ali na onaj način na koji one trebaju postati naša prednost, a ne naša mana, izjavio je predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić.

Izvor: zupanijaposavska.ba

Pročitano 580 puta Posljednja izmjena dana: 22. Ožujak, 2017.

Komentari   

Mika
+2 #1 Mika 2017-03-22 17:18
Mislim da je premijer iskren covjek. Izasao je u javnost i posteno iznio stavove.
Do sada to nitko nije radio.
Dodatak na dijete ne moze dobiti svatko i u ustom iznosu.
Glasam za model u kojem ce pomagati onoj dheci koja su u siromasnim obiteljima.
Citat
Nada
+2 #2 Nada 2017-03-22 21:13
Marijane sto vise novca sirotinji, nedaj bogatima da uzmu i ovo malo sto je ostalo.
Doplatak sto veci i samo onima kojima treba
Citat
Max
+3 #3 Max 2017-03-22 22:45
Uz uvjet da su djeca od roditelja iz HDZ-a :lol: :lol:
Citat
Strip
+2 #4 Strip 2017-03-22 23:01
Pa ako se obrati paznja sta covjek govori, onda on zeli da novac ide siromasnijima, a takvih je malo u HDZ-u. Znaci Max nisi pogodio.
Citat
Profa
+1 #5 Profa 2017-03-23 09:12
Hahaha
Da je lako uvesti doplatak imali bi ga svi.
Sta znaci ako se svima daje jednako, recumo po 10 km po djetetu. Kakva korist od toga
Valjda treba makar po 50 km dati onome djetetu ciji su roditelji bez primanja.
Oni koji imaju para njima ne treba nista, treba im uzeti a ne dati.
Koja je to logika
Citat
NN-Sjaj
0 #6 NN-Sjaj 2017-03-23 10:00
Tako je Profa, oni koji rade i bore se neka harne djecu neradnika i onih koji rade na crno i ne plaćaju nikakvih poreza. Logično...
Citat
Profa
0 #7 Profa 2017-03-23 12:39
Bravo NN.
Svako treba uzet od sirotinje i dati onima koji vec imaju. To je vas kapitalistički pristup. Bogatima sve, sirotinji malo ili nista.
A ako se sjetimo tko je ovdje bogat, a tko siromašan onda nam je sve jasno.
Nedaj Klaicu
Citat
NN-Sjaj
0 #8 NN-Sjaj 2017-03-23 12:54
Profa želiš reći da su djeca poštenih radnika manje vrijedna. Nije sirotinja ako radi na crno i krije poreze dok poštenim ljuidma uzimaju pola plate korz poreze pa još da bi dali takvoj ''sirotinji''. Ma bogati od čega žive sad bez dječijeg???Ako je dječiji onda svima isto,ako nije nek se zove socijala Tipična balkanska fora..jadnici i neradnici.
Citat
Profa
0 #9 Profa 2017-03-23 13:30
Za NN.
Odmah se vidi da si cestit i pametan covjek!
Djeciji dodatak nije mjera socijalne nego agrarne politike. A radnici inace sami sebe ne prijavljuju da rade na crno kod velikih gazda, sami placaju poreze, vode poslovne knjige itd. Oni su za sve krivi, zato sto su robovi....bravooooo.
Citat
NN-Sjaj
0 #10 NN-Sjaj 2017-03-23 15:09
Profa a za tebese vidi da si komunistički uhljeb koji samo čeka da netko nešto zaradi pa da mu se prikači na račun.
i da ''pismeni'' profesore dječiji dodatak je mjera natalitetne politike a ne socijalne.prouči materiju.čestit jesam jer živim od svog rada a ne želim finansirati tuđi nerad.
Citat
Profa
0 #11 Profa 2017-03-23 15:27
Zato i jesam profa, sto sam normalno pismen.
A sto se tice izraza pojedinih rijeci...zaviri malo u rijecnik....po mogucnosti Klaicev (ali onog malo pounatijeg nego je ovaj premijer vlade)
Mjere demografske politike (ili kako je to smatras "natalitetne"), ne vode se dvajes maraka dodatka.
Ali to hoces svojih dvajes maraka nema veze sta imas i placu i kucu i auto. To hoces sve, a to je pohlepa.
Ako sam ja komunist, ti budi katolik...pa se odreci u korist bliznjega svoga ako imas viska.
Citat
Max
+3 #12 Max 2017-03-24 00:17
On da želi da novac ide sirotinju davno bi uveo dječji doplatak. A ne bi preko medija nas zamajavao kako je fin i dobar.
Tko ovu vlast ne zna skupo bi ih platio.
Citat
NN-Sjaj
0 #13 NN-Sjaj 2017-03-24 09:46
Kako ja radim za svoju djecu nek svako radi za svoju
Citat
Profa
0 #14 Profa 2017-03-24 12:13
E tu si u pravu NN.
Tu skidam kapu. Ali malo je i tu problem, nemaju srecu svi naci posao ili nemaju svi pristojne olace ili place nisu svima redovne. A neke su i kreditima, ali ne za kucu na moru nego onim surovim.
E zato takvima mora pomoci drzava...takvima treba djeciji doplatak.
Citat
Djura
-1 #15 Djura 2017-03-24 20:14
Pravi covjek na pravom mjestu.
Uvijek se od njega ima sta za cuti.
Kamo srece da je vise takvih u politici
Citat

Dodaj komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.


Sigurnosni kod
Osvježi

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas