Drugi put položen kamen temeljac za most u Svilaju

Objavljeno u rubrici Posavina Autor:  e-Posavina 17. Ožujak, 2017. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma Komentara (2)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

U Svilaju je danas upriličena ceremonija simboličnog postavljanja kamena temeljca za izgradnju prekograničnog mosta na rijeci Savi. S ceremonije je poručeno da će izgradnja ovog infrastrukturnog projekta u narednom periodu predstavljati žilu kucavicu Bosne i Hercegovine.

Istaknuto je kako je gradnja ovog mosta izuzetno važna, kako za Hrvatsku, tako i za BiH koja ulaže velike napore da se pridruži Evropskoj uniji (EU), a predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je kako ovo definitivno neće biti posljednji projekat dviju zemalja.

Načelnik Općine Odžak Jakov Ivanković kazao je kako mu je drago što će konačno početi gradnja mosta na rijeci Savi.

“Ovo će biti važno za Hrvatsku i BiH, a posebno za razvoj privrede u Svilaju. Moramo se držati zajedno kako bismo izgradili ovaj most, granični prijelaz i autocestu koja dolazi uz to te tako postati žila kucavica BiH”, kazao je Ivanković.

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn kojeg je u dvodnevnoj posjeti BiH ugostio Zvizdić kazao je: “Kao što je već istaknuto, most će povezivati Hrvatsku i BiH i to upravo simbolizira vezu između dviju zemalja. Želimo ubrzati proces učlanjivanja BiH u EU, a kako bi se to ostvarilo treba ulagati u infrastrukturu i otvarati nova radna mjesta. Ovo nije jednosmjerni put, već most koji povezuje dvije zemlje, odnosno regije koji će poboljšati vezu između njih. Uvjeren sam da je ovo jedna od najboljih investicija u ovom dijelu Evrope”.

Ceremoniji simboličnog polaganja kamena temeljca prisustvova je i ministar prometa Hrvatske Oleg Butković koji je kazao da su interesi Hrvatske da se povezuje s BiH.

“Svi znamo da je koridor 5C jedan od najvažnijih u ovom dijelu Evrope te da je isto tako današnji dan izuzetno važan i za Hrvatsku jer će se ona nastaviti privredno razvijati”, poručio je Butković.

Na kraju je ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko još jednom pozvao komesara Hahna da pomogne da se gradnja ovoga mosta privede kraju.

“Danas smo ovdje drugi put na simboličnom postavljanju kamena temeljca. Želimo iskoristiti priliku i pozvati komesara Hahna da nam pomogne u gradnji izuzetno dva važna mosta – u Gradiški u i Svilaju. Nadam se da će u narednom periodu biti ostvareni i drugi veliki projekti i nadam se da ćemo dobro sarađivati i u narednom periodu”, kazao je Jusko.

Podsjećamo da je kamen temeljac, čime je ozvaničen početak radova na ovom mostu, prvi put postavljen u septembru prošle godine.

Most kod Svilaja dužine 640 metara i širine 29 metara, s tri predviđene trake za svaki smjer, veliki je infrastrukturni projekat na Koridoru 5C kojim će se povezati autocesta s bosanskohercegovačke i hrvatske strane rijeke Save. Ukupna vrijednost projekta je 22.308.000 eura, a predviđeni rok izgradnje je dvije godine.

Pročitano 295 puta Posljednja izmjena dana: 17. Ožujak, 2017.

Komentari   

dobro
+9 #1 dobro 2017-03-18 08:52
Zna li neko zašto nije bilo dovoljno jednom posložiti kamen, je li možda onaj prvi vjetar otpuhao ili?
Citat
Max
+6 #2 Max 2017-03-18 21:20
Bio je plitko položen pa ga sjeverac otpuhao! :lol:
Citat

Dodaj komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.


Sigurnosni kod
Osvježi

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas