DERVENTA: Najbitniji projekti za ovu godinu

Objavljeno u rubrici Posavina Autor:  e-Posavina 06. Ožujak, 2017. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma Komentara (4)
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Na inicijativu Udruge Hrvata povratnika u Bosansku Posavinu FENIKS, u Napretkovu domu u Derventi okupili su se predstavnici 11 povratničkih mjesnih zajednica s većinskim hrvatskim življem na razgovor o prioritetima projekata koji bi se mogli predložiti za ovogodišnja sredstva iz tzv. kapitalnog budžeta Općine derventa, koji će uskoro biti stavljen na razmatranje i odluku Općinskoga vijeća.

Na sastanak su pozvani i hrvatski općinski vijećnici, a došli su g. Ilija Ravlić i g. Marinko Nikolaš, dok se predsjednik Općinskog vijeća g. Marijan Kljajić ispričao zbog drugog ranije zakazanog sastanka.   

Tajnik za infrastrukturu udruge Feniks g. Mato Grubišić napravio je uvod u razgovor, govoreći o tome što je kapitalni budžet, koliko se do sada iz njega izdvajalo za projekte na području hrvatskih povratničkih naselja (a to je preko 50% općinskog teritorija) i o tome što se do sada predlagalo kao prioritete za obnovu u ovom dijelu općine.   

Osvrnuo se, naravno, i na činjenicu da po zakonu RS-a mjesne zajednice nemaju pravne subjetivnosti, što je ne samo čudan izuzetak u općoj praksi dražavno-pravnog uređenja neke zemlje, nego i velika zapreka da mjesne zajednice bilo što planiraju, poduzimaju i rade. Sva pozornost usmjerena je na općinsku upravu, gdje se o svemu odlučuje. Zato tu treba biti prisutan i aktivan da se ne događa da se za polovicu općinskog teritorija izdvaja 1% sredstava budžeta.   

Potom su predsjednici savjeta mjesnih zajednica iznijeli svoje mišljeje što bi na području njihove mjesne zajednice bio prioritet za rad, kako bi se sugeriralo općinskim vijećnicima da pokušaju barem nešto od toga uključiti u ovogodišnji kapitalni budžet.   

Član općinskoga vijeća g. Ilija Ravlić, na osnovi iskustva iz proteklog četverogodišta u kojem je također bio vijećnik, upozorio je da se ne može baš puno očekivati od vijećnika, jer su odnosi tako posloženi da se za bilo koji prijedlog mora osigurati politička podrška većine vijećnika. Osim toga iz kapitalog budžeta uglavnom se financira obnova putova.   

Vijećnik g. Marinko Nikolaš predložio je da se do izglasavanja budžeta sazove još jedan ovakav sastanak na koji bi se, uz predsjednika Vijeća, trebalo pozvati i načelnika općine. U svakom slučaju, dobro je na ovakav način razgovarati i planirati, jer ovako se vide sve potrebe na cjelokupnom terenu.   

Upravo zbog toga, g. Grubišić sugerirao je da se ovakvi sastanci povremeno održavaju, ako ništa, barem iz inofrmativnih razloga. A dobro je i da se ljudi druže i da izmjenjuju mišljenja.   

Sastanku su, osim općinskih vijećika i predstavnika Udruge FENIKS , nazočili predstavnik MZ Žeravac g. Ivica Zirdum, predsjednik MZ Kulina g. Slavko Karlović, predsjednik MZ Modran g. Željko Arambašić, predsjedik MZ Bijelo Brdo g. Željko Opačak, predstavnik MZ Šušnjari g. Marko Bubalo, predstavnica MZ Kuljenovci gđa Cvita Anđelković, predstavnica MZ Dažnica gđa Danijela Zirdum, predstavnica MZ Begluci gđa Kata Sirovina, predsjednik MZ Zelenike g. Stipo Maras, predsjednik MZ Donji Višnjik g. Pejo Guberac i predsjedik MZ Bunar g. Josip Zirdum.   

Izvor: feniks.info

Pročitano 780 puta Posljednja izmjena dana: 06. Ožujak, 2017.

Komentari   

Mehmed
+2 #1 Mehmed 2017-03-08 15:26
Svje je to lijepo nema šta, samo šta uradiste da se Hrvati vrate na svoja prijeratna ognjišta, za ne vidite da su hrvatska sela pusta, kuće porušene i neobnovljene, pa čak i one koju su obnovljene u njima nema nikoga, pitam Vas gospodo dokle tako ili je to već završeno.
Citat
Max
+3 #2 Max 2017-03-09 02:33
Meho pitaj vlast. Pitaj one koje vladaju Hrvatima 25 godina. Koji su stožerni, legitimni, autentični... Koji se 25 godina kao bore za očuvanje hrvatstva... Njih pitaj gdje su Hrvati. :cry:
Citat
Mehmed
+3 #3 Mehmed 2017-03-10 20:44
Nikoga ja gospodine Max neću pitati ništa, sve je jasno kao dan, HDZ je taj koji je izdao hrvatski narod na ovom području i ni danas ne čini ništa kako bi makar popravio ono što se popraviti može, njima je bitnija Hercegovina, a Bos. Posavina je svakako već rasturena i uništena.
Citat
Max
+2 #4 Max 2017-03-11 00:15
Eto vidiš da sve znaš. Sjedi 5! ;-)
Citat

Dodaj komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.


Sigurnosni kod
Osvježi

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas