Apokalipsa u Posavini: nakon krađe donacija rasplamsala se krađa identiteta

Objavljeno u rubrici Posavina Autor:  e-Posavina 27. Kolovoz, 2016. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

Za glasovanje putem pošte za lokalne izbore u BiH prijavljeno je 65.398 birača, objavilo je Središnje izborno povjerenstvo u Sarajevu. Za općinu Domaljevac prijavljen je 1281 birač, za Orašje 1619 i Odžak 1221. Velik broj prijavljenih birača u Posavini potakao je sumnju u malverzacije s opcijom glasovanja putem pošte.

Rezultati lokalnih izbora pokazat će koje organizacije stoje iza ovoga nevjerojatno opsežnog projekta „krađe identiteta“, kako je javnost sama dala naziv najnovijoj aferi u Posavini.

Najopsežnija akcija registracije birača poštom provedena je po liniji lokalnih organizacija HDZ BiH i Karamarkovih ljudi u HDZ-u Republike Hrvatske na način da je neki od Karamarkovih ljudi, npr. Mijo Crnoja, nazvao u općinsku organizaciju HDZ-a u određenoj općini u Republici Hrvatskoj i naložio da se osigura određeni broj adresa, između 20 i 30. Zatim bi operativac HDZ-a BiH otišao u tu mjesnu organizaciju po spisak adresa.

Za to vrijeme u Domaljevcu, Orašju i Odžaku na razno-razne načine HDZ BiH je prikupljao potrebne podatke: tražeći iskaznice izravno od građana, pod krinkom registracije za glasovanje često ne govoreći da će biti evidentirani za davanje glasa HDZ-u BiH, organiziranim posjetama dijaspore u zapadnoeuropskim zemljama ili uzimajući podatke bez znanja građanina kako bi to uradile obavještajne službe koje imaju pristupe podacima građana. Potom je uz logistiku kojom raspolaže HDZ BiH prema Središnjem izbornom povjerenstvo vršeno prijavljivanje birača iz Domaljevca, Orašja i Odžaka na adrese izvan tih općina.

Mreža adresa na koju je HDZ BiH na takav način prijavio najveći broj birača iz Posavine za glasovanje poštom je u mjestima Vukovarsko-srijemske županije, Virovitičko-podravske i svakako područje Zagreba i njegova okolica, ali i velik broj mjesta u drugim dijelovima Hrvatske te u Austriji i Njemačkoj.

Podaci iz Središnjeg izbornog povjerenstva u Sarajevu pokazuju da se adrese na koje su građani Posavine prijavljivani za glasovanje poklapaju sa trasom kojom aktivisti HDZ-a BiH u udrugama branitelja pješače u koloni sjećanja iz Orašja do Vukovara svake godine u studenom.

Strategija za povratak na vlast

Da se radi o dobro osmišljenoj operaciji HDZ-a BiH govori i činjenica da je u postotku na broj birača najveća registracija za glasovanje poštom u općinama koje, kako to mediji već duže vrijeme prenose, traje borba za povratak HDZ-a BiH na vlast. Osim Domaljevca u Posavini, jedna od tih općina je i Rama na granici Hercegovine i Bosne, koja predstavlja poseban trn u oku Draganu Čoviću i HDZ-u BiH. Za izbore u toj općini glasat će 1261 birač registriran za glasovanje poštom. Većina od njih je bez njihovog znanja po gore opisanoj shemi stacionirana oko Požege u Republici Hrvatskoj.

Istraživanje javnosti pokazuje da u tim općinama HDZ BiH gubi na terenu. U Orašju je profilacijom samo dva načelnička kandidata, jednog iz HDZ-a BiH i jednog zajedničkog oporbenog, vrlo izvjesno da će kandidat HDZ-a BiH biti stjeran u kut. Stoga se inženjering glasovanja poštom u strategiji povratka na vlast odnosno očuvanja vlasti HDZ-a BiH u općinama gdje im je kritično na terenu ukazao kao vrlo moćno izborno oružje.

HDZ BiH je definitivno prepustio poziciju načelnika Odžaka kandidatu partnerske Stranke demokratske akcije. No, dodatan broj glasova koji će osigurati izbornom manipulacijom potreban mu je za dominaciju u općinskom vijeću i osiguranje pozicije predsjedavajućeg.

Provedba ovoga izbornog inženjeringa iziskuje značajna financijska sredstva i kontrolu sustava, što sve ima HDZ BiH. I svakako, sudjelovanje partnera u Republici Hrvatskoj koji su kroz stranačke organizacije osigurali mrežu adresa na kojima je za predstojeće lokalne izbore prijavljeno nevjerojatnih 4.121 birač iz Orašja, Domaljevca i Odžaka.

Rezultati lokalnih izbora 2. listopada pokazat će da je to bilo jako biračko tijelo HDZ-a BiH. A da ono samo toga nije svjesno.

D.I. | e-Posavina.com

Pročitano 9293 puta Posljednja izmjena dana: 27. Kolovoz, 2016.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas