DODIK NA APARATIMA: EUFOR potvrdio - britanski vojnici stižu u BiH!

Objavljeno u rubrici Politika Autor:  e-Posavina 13. Lipanj, 2018. Veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma 0
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

EUFOR je potvrdio danas dolazak britanskih vojnika u BiH u okviru, kako se navodi, uobičajenog i redovnog postupka, a riječ je o jednoj manjoj izviđačkoj jedinici koja će u potpunosti biti u lancu komande EUFOR kako bi komandantu pružala podršku za izvršenje misije osiguranja sigurnog i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini.

EUFOR se ovim povodom oglasio nakon informacije da Velika Britanija šalje dodatni broj, od 40 vojnika u BiH koji će se pridružiti misiji Evropske unije i NATO.

"U skladu sa svojim mandatom prema Poglavlju 7 Povelje Ujedinjenih nacija, EUFOR blisko sarađuje sa vlastima BiH i organima za sprovođenje zakona u cilju održavanja sigurnog i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini, stvarajući bolju atmosferu mira i stabilnosti. Kao i uvijek do sada, struktura i kapaciteti EUFOR-a se mijenjaju kako bi se na najbolji mogući način pružala podrška vlastima BiH, a snage se uvijek prilagođavaju kako bi bile u stanju izvršavati svoj mandat", navodi se u saopštenju.

Oni su potvrdili da se u skladu s direktivom Odbora EU za politiku i sigurnost (PSC), zasnovanoj na procjeni Operativnog komandanta Operacije ALTHEA, i bez povećanja ukupnog broja vojnika, za EUFOR obezbeđuju dodatni kapaciteti u skladu sa ishodom strateškog pregleda za 2017. 

Britanski "The Times" je ranije objavio da se vojnici šalju da se spriječi miješanje Rusije tokom predstojećih izbora, koji će u BiH biti održani u oktobru.

Ambasada Velike Britanije u našoj zemlji demantirala je pisanje The Timesa. 

"Ujedinjeno Kraljevstvo odgovorilo je na zahtjev operativnog komandanta EUFOR-a za upućivanje dodatnih 40 vojnika kako bi se unaprijedili kapaciteti EUFOR-a za pregled situacije i pružila podrška komandantu u njegovoj misiji osiguranja sigurnog okruženja u Bosni i Hercegovini. Ali, ova misija nije usmjerena protiv Rusije ili bilo koje druge zemlje", kazali su iz Ambasade Velike Britanije.

Bez obzira na pojašnjenje Britanske ambasade, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da niko u Republici Srpskoj nije tražio da ga štite britanski vojnici, a, ako je to učinio neko sa nivoa BiH, „moraće da objasni zašto“.

"Organi Republike Srpske to ne trebaju, niti je to ko tražio. Ako je to samostalno urađeno od Britanaca onda je to miješanje u unutrašnje stvari ovdje i to je akt ravan upadu u ovu zemlju", rekao je Dodik novinarima.

Dodika je podržao i ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov koji smatra da upućivanje pojačanja EUFOR-u tokom općih izbora u BiH šalje pogrešnu poruku kako za BiH, tako i za međunarodnu zajednicu, jer se stiče utisak da je situacija u zemlji napeta i zahtijeva međunarodno angažovanje, što, kako kaže, nije tačno. 

 Ivancov je rekao Srni da ne zna čime se rukovodio operativni komandant EUFOR-a pri donošenju takve odluke.

"Skrenuli smo pažnju na izjavu britanskog sekretara za odbranu Gavina Williamsona. Vidjeli smo i pojašnjenje britanske Ambasade da ta misija nije usmjerena protiv Rusije i da se vojnici šalju na zahtjev EUFOR-a. Ostavimo tezu o malignom uticaju na savjest državnog sekretara, pogotovo jer smo više puta govorili o našoj ulozi ovdje", rekao je Ivancov.

Ruski ambasador u BiH izrazio je zabrinutost zbog ove odluke, naglašavajući da takvo kadrovsko jačanje u ovom trenutku nije neophodno.

"Vidimo da su ti planovi već izazvali oštru reakciju u Republici Srpskoj. Slanje 40 specijalista sa obaveštajnim funkcijama u BiH se u Republici Srpskoj interpretira kao pokušaj miješanja u izbornu kampanju", ukazao je Ivancov. | S.B.

Pročitano 128 puta Posljednja izmjena dana: 13. Lipanj, 2018.

Napiši komentar

KOMENTARI SE OBJAVLJUJU PROMTNO TAKO DA NE MOŽEMO ODMAH REAGIRATI NA OBJAVLJEN SADRŽAJ. PRIJAVITE NAM NEPRIMJERENE KOMENTARE KAKO BI BRŽE INTERVENIRALI.
Zadržavamo pravo brisanja neprimjerenih komentara bez prethodnog upozorenja.
Portal e-Posavina.com se ograđuje od sadržaja u komentarima i isti ne odražavaju stav portala.

arhiva domovinski rat

Nije sve u životu politika

Partneri

republikainfo 170 posavski vremeplov 170

e-Posavina.com

logo plavi uski

Imate zanimljivu priču ili jednostavno, želite pisati za naš portal.
Pošaljite nam svoj tekst, informaciju, ideju... Javite nam se!

Pišite nam na e-mail adresu info@e-posavina.com

 

 

Prijava

Povežite se s nama

Slijedite nas na Twitteru
Lajkajte nas na Facebooku
Pratite nas na Google+
Pretplatite se na RSS Feeds
Pratite naš YouTube kanal
Kontaktirajte nas